Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Crisis:
O co ja narobiłem postem w tym temacie Ale dobra, jedziemy! :D
--- Cytuj ---ÂŻycie bez Boga, to jest właśnie największa pustka człowieka, życie bez zasad, haaa welcome in home.
--- Koniec cytatu ---
Wiesz co Arkhan? Większej głupoty chyba nigdy nie słyszałem. XD ÂŻycie bez Boga największą pustką? Ja jakoś tak żyje i nie czuję się pusty w środku, ja wierzę w swoje rzeczy, Ty w swoje. ÂŻycie bez zasad? ÂŻyję według zasad dobrego wychowania i moich własnych zasad moralnych - tak jak prawie każdy ateista/nie wierzący.
--- Cytuj ---Co z tego że wiele sobie weźmiesz? Zabierzesz to do grobu? Twoja potęga materializmu upadnie wraz z tobą*
Właśnie tutaj rodzi się powód wojen, nienawiści oraz rozpusty, bo im więcej weźmiesz, tym więcej będziesz chciał. To jest jak narkotyk, który uzależnia.
--- Koniec cytatu ---
Po pierwsze ja sam nie jestem materialistą. Przyznam - jestem bogatym człowiekiem z pokaźną sumą na koncie, ale czy to samo znaczy, że jestem materialistą? Bez pieniędzy i tych wszystkich dobrodziejstw mogę żyć. Czasem nawet nie chciałbym mieć tego wszystkiego. Arkhan czy materialista dałby 10 tysięcy złotych na biedne dzieci w Afryce? Ja dałem, więc raczej nie jestem. Nie staram się podwoić/potroić mojego majątku - po co mi to? Zarabiam kasy średnio i moja oszczędności utrzymują się na stałym poziomie. Dwa: wojny to przeważnie pogoń za bogactwem.
--- Cytuj ---Crisis, nie odbierz tego jako atak w twoją stronę, chce po prostu z bratem w człowieczeństwie porozmawiać :).
--- Koniec cytatu ---
Podyskutować można. :]
--- Cytuj ---To jest właśnie największy absurd i takie myślenie powoduje do kompletnego materializmu ludzkich sumień.
--- Koniec cytatu ---
Przytoczę Ci coś ciekawego: "Dla chcącego nic trudnego".
--- Cytuj ---Crisisowi tutaj raczej chodziło o to, że Bóg jest nam niepotrzebny do spełniania swoich marzeń i postanowień. Sami możemy sobie bez niego znakomicie poradzić. Tylko osoby słabe błagaja o wszystko Boga sądząc, że zrobi coś za nich.
--- Koniec cytatu ---
Dokładnie. Chcesz coś zrobić? Zrób to sam, nie czekaj aż Bóg zrobi to za Ciebie...
--- Cytuj ---Nie wiem który program oglądałeś, ale nie wiem czy słyszałeś o "skarbie Templariuszy". Możliwe iż to zagarnął KK - w końcu byli tam masoni.
--- Koniec cytatu ---
Na Discovery jest czasem program o Skarbie Templariuszy - mówią tam, że żeby skarb nie został skradziony to wędrował z jednej twierdzy do innej. Niedawno ślad skarbu zatrzymał się jakimś Polskim miasteczku i tamtejszej średniowiecznej warowni. Gdzie jest skarb? Wiedzą to tylko templariusze.
--- Cytuj ---Papież Jan Paweł II przepraszał za wszystko, co uczynili ludzie kościoła w tamtych czasach.. Z upadek moralny i duchowy, za przekupnosć księży, za inkwizychę - najgorsza zbrodnię ówczesnego kościoła. Przepraszał Boga, przepraszał świat i przepraszał ludzi.Wszystkich ludzi. Was też. Katolików, muzułmanów, ateistów, wszystkich.
--- Koniec cytatu ---
Trochę to trudno zrobić, przebaczyć co kościół kiedyś robił. Przyznaje Jan Paweł II dobrze zrobił przepraszając, ale oczywistym jest, że nie wszyscy wybaczą i będą posłusznymi barankami, które się nawróciły. Czy osoby, które straciły życie przez inkwizycję wybaczą im? Nie... więc przepraszanie nic większego nie da...
Pozdrawiam.
Arkhan:
--- Cytuj ---Ja jakoś tak żyje i nie czuję się pusty w środku, ja wierzę w swoje rzeczy,
--- Koniec cytatu ---
Jest to tylko chwilowe złudzenie, bo jak "trwoga to do Boga". No chyba że jesteś tak zatwardziały, że jak trwoga to do mamy cycka. :P
--- Cytuj ---ÂŻycie bez zasad? ÂŻyję według zasad dobrego wychowania i moich własnych zasad moralnych - tak jak prawie każdy ateista/nie wierzący.
--- Koniec cytatu ---
Czy ty znasz "prawie każdego ateiste/nie wierzącego" . A no nie. Największe wzory ateizmu/masonerii/diestów to byli zwykli rozpustnicy korzystający z życia i zasłaniający się moralną czystką. Jeżeli natomiast ateista ma swoje zasady moralne i nikomu one nie robią krzywdy - no to tu należy się największy szacunek i uznanie.
--- Cytuj ---Po pierwsze ja sam nie jestem materialistą. Przyznam - jestem bogatym człowiekiem z pokaźną sumą na koncie
--- Koniec cytatu ---
No patrzcie jaki cham, pisze o tym jeszcze na łamach TG XD. Może zamiast analnych kulek sypniesz troche kasy na konto isenotra?xD? ale to tak offtopowo xd.
--- Cytuj ---Po pierwsze ja sam nie jestem materialistą. Przyznam - jestem bogatym człowiekiem z pokaźną sumą na koncie, ale czy to samo znaczy, że jestem materialistą? Bez pieniędzy i tych wszystkich dobrodziejstw mogę żyć. Czasem nawet nie chciałbym mieć tego wszystkiego. Arkhan czy materialista dałby 10 tysięcy złotych na biedne dzieci w Afryce? Ja dałem, więc raczej nie jestem. Nie staram się podwoić/potroić mojego majątku - po co mi to? Zarabiam kasy średnio i moja oszczędności utrzymują się na stałym poziomie. Dwa: wojny to przeważnie pogoń za bogactwem.
--- Koniec cytatu ---
Powiedziałem, że materializmu który upadnie wraz z tobą nie należy rozumieć dosłownie. Nie szkodzi, że dałeś 10 tys złotych na Afrykę - dobry uczynek, jednak mentalnóść człowieka jest taka że im ma więcej pieniędzy tym jest podatniejszy na słabości i może wyrządzić wiele krzywd. Trzeba mieć duuuużo samozaparcia by oprzec przed potęgą i wolą pieniądza. Jeszcze tego nie czujesz, pieniądze nie jednego porządnego gościa zmieniły na totalnego sku*wysyna.
--- Cytuj ---Chcesz coś zrobić? Zrób to sam, nie czekaj aż Bóg zrobi to za Ciebie...
--- Koniec cytatu ---
Oj człowieku, żebyś ty w życiu nie żałował tych słów...
--- Cytuj ---Czy osoby, które straciły życie przez inkwizycję wybaczą im? Nie... więc przepraszanie nic większego nie da...
--- Koniec cytatu ---
Nie rozumiem kompletnie tego zdania?! OwnED?! Chodzi ci o zmarłych? Oni o ile nie poszli do piekła, JUÂŻ DAWNO im wybaczyli. Tutaj raczej mentalność braku wiary nie sięga i nie powinna imho.
Isentor:
--- Cytat: Arkhan ---A no nie. Największe wzory ateizmu/masonerii/diestów to byli zwykli rozpustnicy korzystający z życia i zasłaniający się moralną czystką. Jeżeli natomiast ateista ma swoje zasady moralne i nikomu one nie robią krzywdy - no to tu należy się największy szacunek i uznanie.
--- Koniec cytatu ---
Równie dobrze można podać antytezę w postaci rozhulanych księży tych, którzy wybrali sutannę tylko dla kasy etc. I oczywiście każdy z tych księży to od razu mason nie łatwiej spojrzeć prawdzie w oczy i uświadomić sobie, że to nie żadna masoneria tylko zwyczajni ludzie, którzy postanowili sobie tak zarabiać na życie mając czasem na boku rodzinkę etc.
--- Cytat: Arkhan ---Nie rozumiem kompletnie tego zdania?! OwnED?! Chodzi ci o zmarłych? Oni o ile nie poszli do piekła, JUÂŻ DAWNO im wybaczyli. Tutaj raczej mentalność braku wiary nie sięga i nie powinna imho.
--- Koniec cytatu ---
Za co niby mieliby iść do piekła za to, że zostali niewinnie zamordowani ? Bo jeżeli tak to katolickie postrzeganie boga sprawiedliwego jest chore. A jego sprawiedliwość można o kant dupy potłuc.
Ale skoro już poruszyłeś sprawę piekła nie sądzisz, że to słaby wymysł miejsca do, którego trafiają złe duszyczki. Bo nie będą chodzić do kościoła, bo nie będą przestrzegać dekalogu, który jest w pewnym sensie podstawowym prawem i według mnie został wymyślony głownie do tego by było czym straszyć ciemnotę przez te wszystkie lata. No wiecie ukradniesz coś bóg cię wyśle do piekła etc.
Skoro bóg kocha wszystkie istoty to powinien przyjąć do siebie wszystkie istoty bez różnicy czy delikwent był małym arabem bawiącym się z Ak-47, księdzem odwiedzającym meliny i burdele, żydem, ateistą rozhulanym na całego etc.
Arkhan:
--- Cytuj ---I oczywiście każdy z tych księży to od razu mason
--- Koniec cytatu ---
Nie czytasz dobrze tego co piszę
--- Cytuj ---Za co niby mieliby iść do piekła za to, że zostali niewinnie zamordowani ? Bo jeżeli tak to katolickie postrzeganie boga sprawiedliwego jest chore. A jego sprawiedliwość można o kant dupy potłuc.
--- Koniec cytatu ---
To był jedynie przykład, chyba nie sądzisz że wśród tych zamordowanych były same dobre duszyczki...
--- Cytuj ---Skoro bóg kocha wszystkie istoty to powinien przyjąć do siebie wszystkie istoty bez różnicy czy delikwent był małym arabem bawiącym się z Ak-47, księdzem odwiedzającym meliny i burdele, żydem, ateistą rozhulanym na całego etc.
--- Koniec cytatu ---
OMG. Powiedz mi jak można przyjąć kogoś, kto miał całe życie wysrane w Boga, jego zasady itd??
ÂŻył jak szmata, kradł, gwłacił? Bóg kocha każdego, oczywiście, ale najważniejsze jest NAWRĂCENIE bez którego nie wejdzie się do nieba ^^. Szkoda że tu nie ma inteligetnego księdza dałby wam popalić
--- Cytuj ---Ale skoro już poruszyłeś sprawę piekła nie sądzisz, że to słaby wymysł miejsca do, którego trafiają złe duszyczki.
--- Koniec cytatu ---
Piekło nie jest mitem dla żadnego katolika chodzącego do kościoła/żyda do synagogi/muzułmanina do meczetu. Przecież ateizm to jest właśnie pójście na łatwiznę, a jak katolik zacznie bronić prawdy o piekle, powiedzą mu że to wymyślono i kropka. Pozdrawiam.
Isentor:
--- Cytat: Arkhan ---OMG. Powiedz mi jak można przyjąć kogoś, kto miał całe życie wysrane w Boga, jego zasady itd??
ÂŻył jak szmata, kradł, gwłacił? Bóg kocha każdego, oczywiście, ale najważniejsze jest NAWRĂCENIE bez którego nie wejdzie się do nieba ^^. Szkoda że tu nie ma inteligetnego księdza dałby wam popalić
Piekło nie jest mitem dla żadnego katolika chodzącego do kościoła/żyda do synagogi/muzułmanina do meczetu.
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli bóg już istnieje to sądzisz, że jest to starzec z dekalogiem w rękach patrzący na dobre uczynki każdego z nas ? Jeżeli kocha to przyjmie jeżeli nie przyjmuje każdego to znaczy, że nie jest bogiem bo właśnie boskość na tym polega. A i to się nazywa wybaczenie.
--- Cytat: Arkhan ---Przecież ateizm to jest właśnie pójście na łatwiznę, a jak katolik zacznie bronić prawdy o piekle, powiedzą mu że to wymyślono i kropka. Pozdrawiam.
--- Koniec cytatu ---
Zgon na miejscu... To właśnie ty poszedłeś na łatwiznę przyjmując narzucone ci prawa teraz nie musisz robić nić większego jak tylko je przestrzegać przez całe swoje życie a czeka cię królestwo niebieskie. Większość ateistów nie przyjmuje rzeczy głoszonych przez religie bo są one po prostu absurdalne sami szukają prawdy a to nie jest łatwe.
Wyobraźmy sobie sytuacje rok 1600 z nieba spadł mały meteor średnica gdzieś 15cm. Jak spadał był ładnie zauważalny. Wieśniak powie zemsta boga, kapłan powie zemsta boga na wieśniakach bo się za mało modlą i uczęszczają do kościoła ateista, który zazwyczaj jest uczonym powie prawdę lub będzie próbował do niej dojść. I gdyby nie ci ateiści, którzy olali prawdy kościoła nie wiem czy byśmy nadal nie żyli jak w średniowieczu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej