Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (27/181) > >>

Riddle.:

--- Cytuj ---Generalnie to możesz mi co najwyżej possać...
--- Koniec cytatu ---
Takie coś to swoim kumplom z przedszkola możesz mówić...

--- Cytuj ---No tak a wikipedia to już nie jest encyklopedia, ba, to już jest istny dekalog według którego musimy żyć. Mój przypis był "wyciągnięty z życia" , i to nie z byle jakiej osoby - samego Woltera.
--- Koniec cytatu ---
A zdanie Woltera to istny dekalog według którego musimy żyć  

--- Cytuj ---No tak a co to zmienia w temacie?
--- Koniec cytatu ---
Cóż, gdybyś koncentrował się bardziej na pisaniu co myślisz na dany temat niż na myśleniu jak mnie zgnoić może byś skumał...

--- Cytuj ---Wiara w Boga, jest po to by uzmysłowić sobie nasze pochodzenie i zgłębić tajemnicę tą - co się stanie z nami po śmierci
--- Koniec cytatu ---
Ale, przecież ateizm polega prawie kropla w krople na tym samym.

--- Cytuj ---Wiara jest siłą, której nie wierzący nie dostrzeże.
--- Koniec cytatu ---
Może i masz racje, ale jak wyjaśnisz swoje wcześniejsze stwierdzenie "życie bez zasad" na moim przykładzie:
Polscy żołnierze z których zapewne większość jest katolikami, tak? Czemu idą na wojne? Czemu zabijają ludzi? I jak tutaj katolicy przestrzegają zasady które mają dać im życie wieczne?
Takich przykładów można wymyśleć naprawde sporo.

Z wyrazami szacunku...

Isentor:

--- Cytat: Arkhan ---Bzudra. Te dobra zaginęły. Nie wiem który program oglądałeś, ale nie wiem czy słyszałeś o "skarbie Templariuszy". Możliwe iż to zagarnął KK - w końcu byli tam masoni.
Nie wiem co to ma do mojej wypowiedzi ale dobra;

--- Koniec cytatu ---
O morderstwie nic nie skomentowałeś czyli jednak tak z miłości ich zabito a przepraszam za herezje zabójczy powód by pozbyć się zbyt bogatego i niewygodnego konkurenta. Ty chyba nie sądzisz, że w kilka sekund we wszystkich siedzibach templariuszy zniknęły wszelkie drogocenne przedmioty a złoto wyparowało. Owszem jakiś tam skarb podobno był ale ja mówię o rzeczach, które się trzyma od tak w siedzibach przecież nie mieszkali w 4 pustych ścianach i klęcznikiem do modlitwy. A skoro zostali zabici wypadało to skonfiskować.

--- Cytat: Arkhan ---biskupów którzy najczęściej do k*rwej nędzy byli masonami. Dokładnie, olewka innych i łamanie praw, nikt o zdrowych zmysłach by nie został księdzem

--- Koniec cytatu ---
Powalający argument jak był zły to zaraz mason wychodzi na to, że całym KK rządzą masoni do dnia dzisiejszego.

Arkhan:

--- Cytuj ---Takie coś to swoim kumplom z przedszkola możesz mówić...
--- Koniec cytatu ---

Do moich kumpli z przedszkola mam więcej szacunku niż do ciebie.

--- Cytuj ---A zdanie Woltera to istny dekalog według którego musimy żyć ].gif
--- Koniec cytatu ---

Dla wielu tak. I deistów, i ateistów, i wielu masonów Wolter jest żywym przykładem i legendą. Było wielu ateistów którzy chcieli obalić podstawowe fundamenty wiary wielu ludzi, przykładów nie trzeba daleko szukać, wiele osób próbuje udowodnić dziś i wpoić że Jezus miał grób tam i tam, że miał żone i dziecko z tą i tą, no i można tak wymieniać w nieskończoność. Oczywiście pozostawię bez komentarza lipne zasłanianie się tolerancją przez tych autorów.

--- Cytuj ---Cóż, gdybyś koncentrował się bardziej na pisaniu co myślisz na dany temat niż na myśleniu jak mnie zgnoić może byś skumał...
--- Koniec cytatu ---

Oh jakiś ty wygadany. loL normalnie own3d i pwn3d za jednym hitem. Skoro nie myślę - naprowadź mnie na odpowiednie fale radiowe o wielki Guru.

--- Cytuj ---Ale, przecież ateizm polega prawie kropla w krople na tym samym.
--- Koniec cytatu ---

Kolejny raz, pytam się co to ma do twojego wcześniejszego pytania i mojej odpowiedzi? Zapytałeś mnie, po co nam wiara, więc po co piszesz, po co jest ateizm a raczej niewiara?

--- Cytuj ---Polscy żołnierze z których zapewne większość jest katolikami, tak? Czemu idą na wojne? Czemu zabijają ludzi? I jak tutaj katolicy przestrzegają zasady które mają dać im życie wieczne?
--- Koniec cytatu ---

Słaby przykład. ÂŻołnierze nie robią tego z własnej woli, oni mają za zadanie obronę danego kraju i ludzi. Muszą bronić daną ludność przed złem - w tym wypadku terrorystami. Tu raczej nie chodzi o swobodne bieganie z MP4 i zabijanie każdego kto ma krzywy ząb bądź mu z japy jedzie. Kwestia obrony życia przed złem.

--- Cytuj ---wychodzi na to, że całym KK rządzą masoni do dnia dzisiejszego.
--- Koniec cytatu ---

Wskaż które zdanie o tym świadczy?

O morderstwie, nie skomentuje ponieważ nie mam argumentów.

Kozłow:
Dobra, ja wtrące swoje trzy grosze...

ÂŚredniowiecze to był panowie czas specyficzny... kiedy to tłukli się i ateiści i masoni i muzułmanie i ogólnie wszyscy. Był to czas zapadnięcia się cywilizacyjnego Europy. A czemu? Bo rozwinięte ludy zostały pokonane przez barbarzyńców. Także i kościół nie oparł się nieczystym zagrywkom o władzę i bojom o byle co (bo z grubasza o byle co sie tłuczono w wiekach średnich). Kościół popełnił wiele błędów.  Naprawdę wiele błędów. Inwestytura, Symonia, wyprawy krzyżowe - to było złe. Ale powiedzcie mi drodzy ateiści czemu? Czemu oceniacie wszystkich katolików po błędach ludzi w tamtejszych wiekach... Papież Jan Paweł II przepraszał za wszystko, co uczynili ludzie kościoła w tamtych czasach.. Z upadek moralny i duchowy, za przekupnosć księży, za inkwizychę - najgorsza zbrodnię ówczesnego kościoła. Przepraszał Boga, przepraszał świat i przepraszał ludzi. Wszystkich ludzi. Was też. Katolików, muzułmanów, ateistów, wszystkich. Proszę was, przymijcie przeprosiny i nie oceniajcie calego katolicymu po jego blędach... to tak, jakby zobaczyć błąd ortograficzny w książce i uważać, że już cała lektura jest wyjęta spod praw ortografi....

Respev:

--- Cytuj ---Polscy żołnierze z których zapewne większość jest katolikami, tak? Czemu idą na wojne? Czemu zabijają ludzi? I jak tutaj katolicy przestrzegają zasady które mają dać im życie wieczne?
--- Koniec cytatu ---
Wyobraźmy sobie, że jesteś członkiem grupy antyterrorystycznej. Oczywiście wierzysz w Boga, jesteś katolikiem etc, etc. Jakiś Mustafa wziął zakładniczkę. Ty wpadasz do pomieszczenia z zakładniczką, gośc celuje jej w skroń. Według ciebie katolik w tej sytuacji powinien się zachować mniejwięcej tak: "Strzelaj terrorysto, strzelaj! Umrę za Chrystusa i Maryję! Niech Bóg ma Cię w opiecę! Kocham Cie i miłuję!" zamiast po prostu zabić napastnika? Denerwują mnie ludzie, którzy nie wierzą, a wiedzę na temat katolicyzmu przyswoili na sucho. Przykazań i innych zasad nie przestrzega się dosłownie. Zabijać można tylko wtedy, gdy jest to konieczne i istnieje ryzyko śmierci ofiary. Na chłopski rozum - dajmy na to, mamy miasto, w którym każdy mieszkaniec to katolik z wyjątkiem jednego męzczyzny. Mężczyzna pewnego dnia wyciaga pistolet i po kolei zaczyna wyrzynać miasto. Policja nie mogła by powstrzymać mordercy. Dlaczego? Bo wszyscy policjanci są katolikami, więc nie mogą zastrzelić gościa. No ludzie, co za nonsens. Zanim coś powiecie, pomyślcie! Biorąc pod uwagę, że u nas 70% to katolicy, to przekładając to na funkcjonariuszy, ponad 70% policjantów nie reagowało by na morderstwa i gwałty - dlaczego? Bo przestrzegaliby dekalogu i wyznawali zasadę wybaczania i miłowania bliźniego.  Co do kwestii średniowiecza, czarownić i innych tego typu rzeczy. Spalanie czarownic, święte wojny itd, nie zostały nakazywane od górnie od Boga. To ludzie źle interpretowali zasady. Nawiązując do wojen - to samo co w przypadku policji. Ludzie mają patrzeć, jak ich rodziny zostają zabijane? Gdyby katolicy zmuszeni byli by do dosłownego przestrzegania Pisma Swiętego, nie przetrwali by do dzisiaj - dlaczego? Bo nie bronili by się, gdyby nastały wojny. Dlaczego by się nie bronili? Gdyż według Pana Ridla, gdyby się bronili, łamali by jedną z zasad - "nie zabijaj".

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej