Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes
Uriziel czy Szpon Beliara?
oktoffel:
Który miecz waszym zdaniem mocniejszy, lepszy? Którego z nich byście wybrali gdyby byłą możliwośc zagrania jednym lub drugim? Który bardziej przypadł do gustu i czemu?
Ja wybrałbym Uriziela. Podoba mi się wygląd, jest mocny, zadaje obrażenia inaczje niż zwykły oręż. Wiąże się z nim niezwykle ciekawa historia. Mam pozatym sentyment do takich starych histori, to jest miecz przodków mam do niego zaufanie bo - ktoś już nim zwyciężał. Szpon Beliara też jest ciekawy, ale mniej podoba mi się z wyglądu, pozatym niezbyt jest ten jego rozwój wraz z postacią.
edit: te miecze są w róznych częsciach, ale mozan sobie wyobrazić wybór pomiędzy nimi...którą wtedy byśmy wybrali?
Tkoron:
Uriziel - Magiczna broń z rudy z obrażeniami od Ognnia.
Szpon Beliara - Broń wykonana ponoć przez samego boga. Zadaje od czasu do czasu gigantyczne obrażenia od pioruna .
Gdyby nie to że są w różnych częściach gry. Można by łatwo było stwierdzić, że Szpon jest lepszy.
Jednak skoro są w różnych częściach mimo, że wydaje się to oczywista wyższość Szpona. Nic nie można powiedzieć o tym.
Wrath:
Zdecydowanie Szpon Beliara głównie za wygląd i moc no i oczywiście został wykuty przez samego Beliara jedynym jego minusem to to że niemożna nim pokonać smoka ożywienieca no ale plusów ma o wiele więcej np. pioruny które wywołuje dużym plusem jest to że można go ulepszać. A co Uriziela no to najlepsza broń w pierwszej części Gothic'a jednak jest gorszy od Szponu Beliara niestety.Jedyne co łączy te dwa przedmioty to że mogą być i dla maga i dla wojownika. Wojownik będzie się posługiwać jednym z tych mieczy jak zwykłymi mieczami a mag uzyskuje z nich runę i obydwie profesie są szczęśliwe.
Niro:
Szpon Beliara jest o tyle lepszy od Urizela, że niejako przystosowuje się do postaci. Jak przechodziłem raz NK z bronią dwuręczną 60%, a jednoręczną 40% to Szpon był dwuręczny. A jak przechodziłem na odwrót to był jednoręczny. Szpona można ulepszać, wraz z postacią jest wart więcej i i zadaje większe obrażenia. Dlatego lepszy jest Szpon.
Gal Anonim:
A moim zdaniem ani jeden, ani drugi. Ostatnio grając w NK miałem po kilkukrotnych ulepszeniach Szpon Beliara z obrażeniami sto i kilkanaście. Po konsekracji ÂŁzami Innosa "kiepskiego magicznego miecza dwuręcznego" nowy miecz ("katowskie cośtam") zadawał obrażenia 160. Nie pamiętam jakie zadawał Uriziel, ale jeszcze lepsze od Szponu jest duże magiczne ostrze na smoki z obrażeniami 180.
Ale jeśli już wybierać, to Szpon jest ciekawszy od Uriziela, bądź co bądź wykuł go sam Beliar (a teraz co lepsze służy do walki z nim). Nie pamiętam tylko jakie obrażenia zadawał Uriziel - a to raczej bardzo ważne przy wyborze miecza. Jasne, takie stare, legendarne miecze z różnymi ciekawymi właściwościami to fajna sprawa - tylko jeżeli są mocniejsze bronie, to niestety wybór jest dość oczywisty.
--- Cytuj ---Jak przechodziłem raz NK z bronią dwuręczną 60%, a jednoręczną 40% to Szpon był dwuręczny.
--- Koniec cytatu ---
Jak pierwszy raz grałem w NK i Szpon był jednoręczny to myślałem, że to jakiś bug. Ale potem faktycznie okazało się, że to zależy od specjalizacji, chociaż Szpon jest wielki i jako broń jednoręczna wygląda dziwnie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej