Witam.
Mój problem z Gothic 1 jest raczej nietypowy, bo ciężko coś znaleźć na ten temat w necie. Korzystałem już z dwóch poradników do instalacji programów wymaganych by gothic działał normalnie na Windows 10 i co prawda sama gra działa dobrze jeśli nie liczyć tych czarnych ekranów po których gra się zawiesza to problem jest IMHO dużo gorszy i objawia się dopiero w drugim rozdziale. A problemem jest brak pełzaczy i królowej pełzaczy w starej kopalni, brak koła zębatego do rozdrabniacza, brak orków na cmentarzysku orków (tak w tej jaskini). W przypadku orków jest o tyle dziwnie że ich broń leży na ziemi tak jakby zostały zabite ale nie ma ich ciał. Nie ma też żywego strażnika z obozu na bagnie (czy tam guru który prowadził misje dalej na tym cmentarzysku). Jasne, mogę sobie brakujące przedmioty przywołać z konsoli, ale co to za gra. Ja miałem dość takiej gry po tym gdy zabrakło orków.
Sama gra pochodzi z GOG.
Pierwszy poradnik z jakiego korzystałem to
Czyli instalacja kolejno:
1_gothic1_playerkit-1.08k
2_Gothic1_PlayerKit-2.8
3_G1Classic-SystemPack-1.8
4_GD3D11_PreviewReleaseG1
5_Gothic II ReShade NeuroFunkeR Edition
6_4gb_patch
7_Texture Pack By Artemiano Gothic I
8_Fixed_Carnage_Heads_Models_DrG
Numeracja własna. Oczywiści wszystko do odpowiednich folderów.
A drugi pochodzi stąd
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?l=polish&id=484664831A tu kolejno:
1_gothic1_playerkit-1.08k
2_Gothic1_PlayerKit-2.8
3_G1Classic-SystemPack-1.8
4_Gothic1-GD3D11-17.7-dev12
5_Riisis Texture Mix 1.1
Po użyciu drugiej metody wczytałem save z pierwszej metody przed wejściem na cmentarzysko orków i znowu ich tam nie było. Nic innego nie instalowałem do gry.
Proszę mi nie proponować rozwiązania w stylu: zaktualizuj sterowniki, no sory ale starszy sterownik nie zabił tych orków.
Czy miał ktoś taki problem i/lub wie jak to naprawić.