Tereny Valfden > Zakończone wyprawy
Rozważania mnicha #1
Aziz:
Nazwa wyprawy: Rozważania mnicha #1
Prowadzący wyprawę: Archimandryta Isamu
Wymagania do uczestnictwa w wyprawie: Logiczne myślenie, chęć dołączenia
Uczestnicy wyprawy: Aziz
- Po prostu być? Podrapał się po czarnej brodzie - Ale jak wtedy egzystować? Powinno się myśleć choć trochę naprzód, mi zostało trochę ponad pięćdziesiąt grzywien do końca miesiąca i raczej powinienem myśleć o tym co dalej bo inaczej będę głodny. Owszem, to pięknie brzmi by żyć danym dniem, bez patrzenia w jutro. Ale... może mam wypaczone spojrzenie na świat?
Archimandryta Isamu:
- Źle mnie zrozumiałeś. Ale nie dziwię się. Nie wszyscy od razu rozumieją. Miast chcieć być silnym, bądź. Miast dążyć do szczęścia, bądź szczęśliwy. Nie należy rozmyślać nad tym co się dzieje, tylko to robić. Jesteś tu i teraz.
Aziz:
- Hmm. Rozumiem. Kojarzę też że dawno temu na bazarze w Al Numin usłyszałem coś podobnego. "Nie próbuj, rób albo nie rób, nie ma próbowania." Racja, jest tu i teraz. Chciałem spokoju i wytchnienia od szarej codzienności? Mam go teraz. Odparł, mnich miał rację.
Archimandryta Isamu:
- Myśli powinny być wolne. Skupiając się na czymś konkretnym pozwalasz by konkretne obrazy przesłoniły ci rzeczywistość. Świat trzeba postrzegać takim jakim jest. Zadam ci pewną zagadkę, zgoda?
Aziz:
- Zgoda. Acz nie jestem w tym za dobry.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej