Tereny Valfden > Zakończone wyprawy
Do trzech razy sztuka
Ilhrim Aeder z Peridionu:
- Dziękuję. - odpowiedziała biorąc w ręce miskę oraz chleb. Przez nastepne kilka chwil łapczywie jadła danie podane jej przez kucharkę. Gdy skończyła, podziękowała wychwalając smak dania które zjadła, i wychwalała by je pewnie dość długo, gdyby nie przypomniało jej się, że ma tutaj zadanie. Urwała więc w peenym momencie temat jedzenia i spytała:
- Przepraszam, że się jeszcze nie przedstawiłam, jestem Isabelle i mam zająć się sprawą zlodziei, którzy obrali sobie to domostwo za cel. Wie pani moze coś, co mogłoby okazać sie w tej sprawie przydatne?
Longinus Podbipięta:
-A ja jestem Tekla. - przedstawiła się.- Ojoj, niestety panienko Isabelle, nic nie wiem.
- Ale zna pani Tekla chyba dość dobrze ten dom nieprawdaż? Ciekawi mnie, czy jest może jakieś miejsce, przez które można by wejść do środka będąc względnie niezauważonym. - namyśliła się chwilę - Oczywiście, jeśli nie przychodzi pani nic do głowy to nie będę naciskać.
Longinus Podbipięta:
- Oj, niestety, na prawdę nie wiem.- odpowiedziała ci kucharka. Przerzuciła zgrabnie mięso na drugą stronę i zgasiła ogień pod zupą. Garnek przełożyła na blat. Wyjęła deskę do krojenia i zaczęła kroić oraz obierać cebulę. O dziwo... nie płakała.- Pomóc bym chciała, ale domu aż tak nie znam, panienko.
Spoglądając chwilę na kucharkę zwinnie uwijającą się w kuchni Isabelle stwierdziła, że chyba naprawdę nic nie wie, w końcu jak to kobie kucharka powinna, spędza większość czasu w kuchni i to do takiego stopnia, że już nawet krojenie cebuli jest dla niej niczym specjalnym
- Ja zawsze płaczę, gdy ją kroję - powiedziała cicho patrząc na cebulę krojoną właśnie przez Teklę. Po chwilowym przyglądaniu się pracującej kucharce, maurenka powiedziała w końcu - No cóż,
więc chyba po prostu będę musiała udać się na dalsze poszukiwania. Dziękuję, za przepyszny posiłek pani Teklo - powiedziała, po czym skierowała się w stronę korytarzu, którym chciała przejść na wyższe piętro
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej