Autor Wątek: Ten las jest nasz!  (Przeczytany 11442 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mourtun

• Magnat
  • Reputacja: 375
    • Karta postaci

Odp: Ten las jest nasz!
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Marzec 2015, 12:38:24 »
W tym czasie Mourtun w swym domku na podgrodziu siedzac w fotelu popijajac piwo imbirowe przegladal swoj ukochany zielnik, mial w nim wiele okazow: rośliny lecznicze, ziela lecznicze, korzenie many, znalazl sie nawet slynny sloneczny aloes rosnacy na odchodach myrtanskich trolli oraz rzadki szczaw krolewski wszystkie okazy byly zasuszone i w nim umieszczone. Niestety wciaz brakowalo mu rosliny zwanej Lobelią ktora ponoc pomaga odzyskiwac siły, uslyszal kiedys ze mozna ja znalezc w lesie Strar, na nic nie czekajac zapakowal zielnik do plecaka ktory zarzucil na plecy, przypial sztylet do kostki i wyszedl z domu zamykajac za soba drzwi.
Miał szczescie gdyz akurat obok jego domu przejezdzala chlopska furmanka.
- Panowie gdzie wy to jedziecie?
- Do wioski naszej, a gdzie niby?
- A jedziecie moze przez las Strar?
- Chyba tak chłopcze, ale poczekaj sekunde. E ÂŹdzichu jak sie ten las nazywoł?
- Stur, Star, Strer, no jakos tak!
- A wiec chyba mozemy ci pomoc chlopcze! Wskakuj!
- Dziekuje panowie! - rzekl po czym wgramolil sie na furmanke.
Podroz mijala spokojnie aż do pewnego momentu gdy chlopi zatrzymali sie przed karczma.
- No tutaj narazie konczy sie nasza podroz! Złaź z wozu mały!
- Co, ale dlaczego?
- Nie widzisz ze rozpetala sie burza? Zreszta chcemy odpoczac i musimy konie napoić, chcesz jechac dalej bedziesz musial poczekac! ÂŹdzisek chodź chlopie, napijemy sie piwa.
- O tak, mam ochote na zimne piwo! Chodzmy!
Niziolek chcac nie chcac musial tutaj zostac przez jakis czas, zszedl z wozu i szybkim krokiem wszedl do karczmy.

Offline Rodred

• Weteran
  • Reputacja: 2431
  • Eh zaraza...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #41 dnia: 01 Marzec 2015, 13:42:05 »
Jest południe. Daleko na horyzoncie rzeczywiście widać zbierające się chmury. Po wejściu do środka uderzył cię swojski smrodek karczmy. Nie było wiele gości. Karczma ożywia się dopiero w godzinach wieczornych. Za ladą siedział karczmarz. Niziołek tak jak ty. Właśnie wycierał kufel i był stosunkowo zadowolony. Powitał nowych gości przyjaznym skinieniem głowy.  Oprócz waszej trójki w karczmie siedzi jeden elf i jeszcze dwóch niziołków, którzy z nim dyskutują. Elf wygląda ci na myśliwego wnioskując z ekwipunku.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #41 dnia: 01 Marzec 2015, 13:42:05 »

Offline Mourtun

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #42 dnia: 01 Marzec 2015, 13:49:37 »
//To karczmarz juz sie nie dobija do Ukaha?
Niziolek podszedl do baru, rozejrzal sie wokol po czym rzekl do karczmarza:
- Piwo imbirowe poprosze!

Offline Rodred

• Weteran
  • Eh zaraza...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #43 dnia: 01 Marzec 2015, 15:14:30 »
// Incepcja Ukaha jeszcze tam nie ma ;) Przypominam, że jest popołudniu.

Karczmarz kiwnął głową i odwrócił się do beczki wykonać zamówienie. Dobiegają cię skrawki rozmowy. Niziołki próbują przekonać elfa, żeby opuścił ten las nim coś się stanie. Elf jednak zadaje się być na to zbyt dumny i pogardza radami niziołków. Po chwili karczmarz podsunął Ci piwo. - Dwie grzywny się należą. Czym się zajmujesz w tych stronach? Wyglądasz mi na poszukiwacza. Zagaił.

Offline Mourtun

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #44 dnia: 01 Marzec 2015, 15:44:20 »
- Dziekuje bardzo! Tu masz grzywny! - powiedzial podajac 2 monety .
- Poszukiwacz to za duzo powiedziane, lepszym okresleniem jest kolekcjoner. Wybralem sie do lasu Strar w poszukiwaniu niezbednej mi do kolekcji rosliny zwanej Lobelią. Zbieram je do mojego zielnika, jakbys chcial poogladac moje okazy wpadnij pozniej do mojego stolika. A teraz pozwol ze sie oddale! - rzekl po czym oddalil sie do wolnego stolika w rogu sali. Usiadł, wyłożył nogi na stół po czym popijajac piwo imbirowe przegladal swoj zielnik.
W tym czasie chlopi wrocili od koni, zauwazyli niziolki wiec podeszli.
- Ty mały... - rzucił woźnica
- Nie jestem mały, nazywam się Mourtun! - rzekl.
- No dobra Murtun! Jest sprawa!
- Mourtun czlowieku, Mourtun! Jaka macie sprawe? - zdenerwowal sie niziolek.
- Dobra Murtun, sluchaj! Jak my poili kunie to my zobaczyli ze na burze sie zbiero, chyba zagrzejemy tu do rana mały.
- Dobrze, dobrze i tak jestem zmeczony. Bawcie się dobrze panowie!
-  ÂŹdzichu chodz piwko czeko!
- Maja tu świetne piwo imbirowe, sprobujcie!
- Imbirowe, tfu, piwo ma byc piwo! - rzekl ÂŹdzichu.
Chlopi odeszli od stolika niziolka, zakupili piwo i strawe po czym zajeli wolny stolik obok baru.
Mourtun siedzial sobie, popijal piwo i przegladal zielnik, rozmyslal nad tym jak bedzie fajnie gdy zerwie ta rosline.
// - 2 grzywny

Offline Rodred

• Weteran
  • Eh zaraza...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #45 dnia: 01 Marzec 2015, 16:24:59 »
Karczmarz obsłużył obu chłopów po czym podszedł do twojego stolika i zasiadł wycierając ręce w jakąś szmatę którą potem założył za pas. - Czyli mówisz chłopie, żeś kolekcjoner roślin. Powiedz mi więc cóż dodałbyś do piwa po za imbirem. Szukam jakiegoś ciekawego, niespotykanego składnika. Z chęcią bym zapłacił za takowy jak się dobry okaże.   Kątem oka spostrzegłeś, że niziołki dały sobie spokój z elfem, który zaczął oliwić swój łuk.

Offline Mourtun

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #46 dnia: 01 Marzec 2015, 16:57:36 »
Niziolek pociagnal lyk piwa.
- Co bym dodal pytasz. Browarnikiem nie jestem, kiedys bylem alchemikiem ale to stare czssy, znam sie na ziolach! Hmm...- zamyslil się. - Piwo to piwo mozna do niego dodac prawie, ale to prawie wszystko, osobiscie sprubowałbym dodac podczas ważenia trochę ciemnego grzyba wzmocni on goryczke piwa i doda sil, mam tu kilka sztuk przy sobie jesli chcesz. Co by tu jeszcze? Hmm... Do jasnego piwa możesz dodać listkow zębatego ziela doda ono orzezwiajacy efekt przez co klienci chetnie beda po nie siegac! Wyobraź sobie mój drogi karczmarzu że caly dzien charowales w polu i po ciezkiej pracy wypijasz sobie kufel chlodnego orzezwiajacego piwa z liscmi zebatego ziela, no poprostu bajka. A oto zebate ziele! - wskazal karczmarzowi rosline w zielniku. - Co by tu jeszcze, hmm... Możesz uwazyc miodowe piwo i dodac bezposrednio do kufla klienta trochę startego korzenia Caesis czyli korzenia many, bedziesz to pil i chcial wiecej i wiecej. Slyszalem jeszcze ze Myrtańscy browarnicy dodaja do piwa... - rzekl po czym szepnal mu na ucho. - ... bagiennego ziela. Ale jest ono nielegalne na całej Myrtanie. Wychodzi im piwo po ktorym czujesz lekkosc i jest ci przyjemnie. Wszystkie rosliny oprocz ostatniej mam przy sobie, swiezo zbierane rano, zawsze nosze przy sobie troche. Jakbys chcial wyprobowac ktoras mieszanke z checia sprzedam ci roslinki a jakbys testowal chetnie sprobuje.

Offline Rodred

• Weteran
  • Eh zaraza...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #47 dnia: 01 Marzec 2015, 17:08:00 »
// Podasz jakiś link gdzie mogę sprawdzić ceny?

- Ten korzeń to nie fajna sprawa nie chce tak ludzi oszukiwać i w nałóg wciągać. Zbliża się podobno wyjątkowo gorące lato tego roku więc chyba kupie kilka sztuk listków zębatego ziela.

// Na pewno masz to przy sobie? Nie widzę tego ani na twojej KP ani w domku.

Usłyszałeś na zewnątrz stukot kopyt. Chyba dwóch koni. Zatrzymały się przy karczmie.

Offline Mourtun

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #48 dnia: 01 Marzec 2015, 18:03:50 »
- Panie, pytałeś to podałem ci możliwe kombinacje zreszta ten korzeń nie ma wlaściwości uzależniających, jego smak w polaczeniu z miodem dawalby pyszne polaczenie ktore sprawialoby ze ludzie chcieliby je pic duzymi ilosciami. Ale dobrze zaraz dam panu liscie - grzebał chwile w plecaku po czym wyciagnal kilka roslinek. - Prosze, tutaj jest zebate ziele, 4 sztuki, ta roslina posiada okolo 30 listkow na kazdej sztuce. Wrzuc pan takie 2 sztuki do kadzi z piwem tylko pamietaj pan ze to musza byc same listki bez galazek! To za to bedzie 10 grzywien! Jak cos to chetnie sie napije takiego piwa! - rzekl pociagajac solidny lyk imbirowego piwa.

Offline Rodred

• Weteran
  • Eh zaraza...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #49 dnia: 01 Marzec 2015, 18:19:38 »
Karczmarz już wyciągnął rękę po ziele jednak usłyszawszy cenę szybko ją cofnął. - Panie! Co pan? 10 grzywien? Moja propozycja jest tak, że spuszczę Ci 50% z ceny pokoju. Co ty na to?  Za drzwiami usłyszałeś jakiś gardłowy rechot, który przystoi tylko typowemu bandycie. Zerknąłeś na elfa. Zobaczyłeś, że jego blada i tak twarz stała się kredowo biała. Schował pod stół już naoliwiony łuk.
// Moja rada nie mieszaj się bardziej niż to konieczne, mógłbyś zachwiać czasoprzestrzeń ;)

Offline Mourtun

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #50 dnia: 01 Marzec 2015, 18:31:12 »
- Ranisz panie, tak tanio jeszcze nigdy nikomu nie chciałem sprzedać, a tak wogóle to jakie masz pan ceny za pokoje? Może się jakoś dogadamy. - zapytał zainteresowany lecz troche oburzony niziołek.

Offline Rodred

• Weteran
  • Eh zaraza...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #51 dnia: 01 Marzec 2015, 19:01:48 »
- Taki zwyczajny pokój dla każdego szanującego się podróżnego kosztuje 10 grzywien. Za to ziele moge ci go sprzedać za 5 grzywien. Jak nie to możesz sobie pan zagrać to ziele.  Powiedział to bez zbytniej wrogości. Następnie zerknął na dwóch typów. - Dokończymy później. Po czym dodał szeptem. - Idź pan sie gdzieś schować jeśli ci życie miłe..  
- Ej ty tam!  Zawołał pierwszy bandyta wskazując na elfa. Zaczęli go obchodzić. - Znasz zasady?! Czy mam ci je wypisać.  Następnie wykrzyczał mu prosto w twarz. - ÂŻadnych myśliwych w tych stronach!!  Złapali elfa za fraki przeciągając go po stole. Był tak sparaliżowany strachem, że nawet nie oponował. Złapali go za ręce i zaczęli ciągnąć do wyjścia.

Offline Mourtun

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #52 dnia: 01 Marzec 2015, 19:08:09 »
Niziołek rzekł do karczmarza: - Dobra pogadamy za chwile! Oni mi się nie podobają! - niziołek zobaczył drzwi naprawdopodobniej na zaplecze, cicho je otworzył po czym przeszedł przez nie, przymknął drzwi, od środka obserwował przez szczelinę w drzwiach całą akcję. Jeszcze pogadamy. - pomyślał.

Offline Rodred

• Weteran
  • Eh zaraza...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #53 dnia: 01 Marzec 2015, 19:37:00 »
Elf został wyprowadzony na zewnątrz. Po chwili słyszałeś jego przeraźliwe krzyki i śmiech bandytów. Po dłuższej chwili usłyszałeś odjeżdżającego konia. Następnie przez szparę zobaczyłeś, że jeden z bandytów wraca do środka. Skierował się w kont sali i usiadł na stołku. Gestem zamówił piwo. Sytuacja wróciła do normy. Karczmarz posprzątał po elfie a niziołki wróciły do przerwanej rozmowy. Nikt nawet szeptem nie komentował tej akcji. Usłyszałeś oddalony grzmot i lekki stukot deszczu po dachu. Zbliża się burza.

Offline Mourtun

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #54 dnia: 01 Marzec 2015, 19:42:04 »
Niziołek wyszedł z ukrycia i udał się do karczmarza.
- Przemyślałem sobie sprawę, masz tu ziele! Daj mi ten jednoosobowy pokój za pół ceny i jeszcze imbirowe piwko do tego! Tu jest kasa! - niziolek podając karczmarzowi ziele zerwał z niego 2 listki tak że karczmarz tego nie widział, schował je do kieszeni po czym podał pieniądze. - Prosze bardzo 7 grzywien!
// - 7 grzywien.

Offline Rodred

• Weteran
  • Eh zaraza...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #55 dnia: 01 Marzec 2015, 19:48:50 »
Karczmarz widząc, że podekscytowała cię cała ta sytuacja powiedział tylko. - Ciszej trochę. Po czym wyjął spod lady klucz z numerem '4'. Gestem wskazał ci drogę do pokoju.

Offline Mourtun

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #56 dnia: 01 Marzec 2015, 19:52:41 »
- Dzięki ci wielkie kolego! Tylko jeszcze jedno pytanko. Gdzie tu macie wychodek? A no i gdzie moje piwo? - niziołek zabrał klucz do pokoju.

Offline Rodred

• Weteran
  • Eh zaraza...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #57 dnia: 01 Marzec 2015, 19:57:54 »
- A tak piwo.  Karczmarz napełnił kolejny kufel piwem imbirowym i wręczył Ci go do ręki. - Wychodek jest na zewnątrz  Wskazał gestem drzwi. Jak na złość właśnie uderzył gdzieś blisko piorun, zawył wiatr a deszcz się wzmógł.

Offline Mourtun

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #58 dnia: 01 Marzec 2015, 20:07:07 »
- Paskudna pogoda, potem skorzystam! Dzięki za piwo! - niziołek zabrał piwo po czym udał się do pokoju nr 4, stanął przed drzwiami, otworzył je kluczem po czym wszedł do środka, zamknął za sobą drzwi na klucz. Usiadł na łóżku, dorzucił listki zębatego ziela do kufla. Niby mówiłem mu że to będzie dobre ale musze sam spróbować. Oparł się o ścianę i popijając powoli piwo rozmyślał sobie o różnych rzeczach.

Offline Rodred

• Weteran
  • Eh zaraza...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #59 dnia: 02 Marzec 2015, 00:18:20 »
Przysnęło ci się. Dwa piwa i podróż to dość by usypać niziołka. Obudził cie jednak jakiś rumor w sąsiednim pokoju. Coś jakby... Walka na miecze? Pęcherz jednak dawał ci się we znaki. Na szczęście spostrzegłeś wiadro najwyraźniej do tego przeznaczone. Musiałeś zaspokoić swoją potrzebę.
Zdałeś sobie sprawę że walka dobiegła końca a do drzwi ktoś się dobija wołając coś czego nie jesteś w stanie usłyszeć.

// W tym miejscu zakończymy. Trzeba teraz czekać na Ukaha. Okazałeś się bardziej aktywny niż się tego spodziewałem. ;)

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #59 dnia: 02 Marzec 2015, 00:18:20 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18