Autor Wątek: Zaginiony konwój  (Przeczytany 15762 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMo

• Lord Elekt
  • Reputacja: 4478
    • Karta postaci

Odp: Zaginiony konwój
« Odpowiedź #140 dnia: 23 Październik 2014, 00:13:44 »
- Jest jeden problem. My też zostaliśmy zaatakowani po drodze. I to nie byli zwykli bandyci. To wampiry.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 23 Październik 2014, 00:28:14 »
- Cóż... nie wiem czego oczekujecie ode mnie. Przykro mi, ale nie odpowiadam za bezpieczeństwo na szlakach w całym kraju. Rasa jak każda inna więc...

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #141 dnia: 23 Październik 2014, 00:28:14 »

Offline Nawaar

• Lord Elekt
  • Reputacja: 11037
    • Karta postaci

« Odpowiedź #142 dnia: 23 Październik 2014, 07:57:01 »
Więc to był konwój z narzędziami. Dhampir, tylko pokiwał głową w akcie zrozumienia słów komisarza. Jednak, co do bandytów to jest ich tak samo wszędzie, gdziekolwiek by się nie poszło. Jednakże ich napadli wampiry dużo potężniejsze istoty od ludzi. Silva tymczasowo również nie chciał wspominać o tablicy, ale dobrze by było zapytać, czy Walduś za ich język.

Offline Thoran

• Obywatel
  • Reputacja: 1034
    • Karta postaci

« Odpowiedź #143 dnia: 23 Październik 2014, 08:59:31 »
- Hmm, konwój z narzędziami o małej wartości - mruknąłem spoglądając w niebo.
- Wynika z tego, że to nie dobra materialne przewożone na wozach były w kręgu zainteresowań naszych wampirków, a coś innego. Moim zdaniem ludzie lub cokolwiek żywego. Przecież od nas też nie chcieli żadnych grzywien tylko jednego z nas. - dodałem po chwili zastanowienia.
- Panie zarządco, czy w takim razie nie znikali panu górnicy, strażnicy w niewyjaśnionych okolicznościach ? I chciałbym jeszcze zapytać czy ktoś w pana kopalni zna języki. Mam głównie na myśli dracoński i starowampiryczny - zapytałem.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 23 Październik 2014, 14:46:07 »
- Nikt mi tutaj nie znikał. Jesteśmy prostymi ludźmi, mamy proste i klarowne zadanie, wydobywać minerał w aurze bezpiecznej, ale też efektywnej pracy. Nie jest nam potrzebna znajomość innych języków. Niemniej jednak potrafię odczytać dracoński, było mi to potrzebne, gdy służyłem w regularnych oddziałach rycerstwa.

Offline TheMo

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #145 dnia: 23 Październik 2014, 17:15:36 »
Uznał, że chyba przyszła pora powiedzieć o dziwnym spotkaniu, ale wcześniej wziął od Thorana tablicę i podał ją nadzorcy.
-Znaleźliśmy to przy spalonym wozie. Tamten został niedawno napadnięty, gdyż drewno było jeszcze gorące. Co ciekawe, wokół nie było żadnych śladów walki. Tylko ta dziwna tablica.

Offline Nawaar

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #146 dnia: 23 Październik 2014, 17:20:04 »
Dhampir nie wychylał się z gadką, o tablicy ani o wydarzeniach z przed kilku godzin. Wolał, żeby to Themo mówił. Sama tablica również była ciekawa, bo było dużych niewiadomych których trzeba było się dowiedzieć. Sama mowa ogólna mówiła, jakby o sekcie ale jeszcze pozostały dwie. Jedna w dracońskim, a druga w starowampirycznym. Jeżeli uda się jakoś połączyć te dwie wypowiedzi, być może uda się rozszyfrować trzecią bez konieczności tłumacza, który z pewnością okazałby się wampirem.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 23 Październik 2014, 19:51:29 »
- Ten dracoński tekst jest słowo w słowo identyczny w brzmieniu i znaczeniu, co w mowie wspólnej, podejrzewam, że starowampiryczny i to coś dalej też znaczy to samo. Ktoś pewnie chciał dać możliwość zrozumienia każdemu, który się na to natknie.

Offline Nawaar

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #148 dnia: 23 Październik 2014, 20:11:07 »
- Cholera. Oznajmił krótko na wieść, że ten tekst jest taki sam jak w wspólnej mowie. - Szczerze spodziewałem się jakieś zagadki, a tu to samo o jakieś sekcie. Jednak miał do zadania jedno pytanie a raczej dwa. - Zarządco słyszałeś, może o lidze cienia?, oraz co mówi panu nazwisko Du'Monteau?.

Offline TheMo

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #149 dnia: 23 Październik 2014, 22:54:42 »
Przytaknął głową. Ponownie. Trzeba dowiedzieć się kilku rzeczy i iść rozruszać pozostałe mięśnie.
-Właśnie, napotkane wampiry mówiły coś o lidze cienia. I chcieli porwać Silvastera, oczywiście nie wydaliśmy kompana wrogom. Rasa może i jak każda inna, ale nie zwykli bandyci.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #150 dnia: 23 Październik 2014, 23:17:18 »
- Nie znam takiego nazwiska, ani żadnej ligi cienia i jak już mówiłem, kłopoty na szlaku, które napotkaliście są być może i dziwne, lecz nie jestem w stanie wam z tym pomóc, to nie leży w mojej jurysdykcji póki bezpośrednio nie zagraża obiektom i minerałom, które wywożę.

Offline TheMo

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #151 dnia: 24 Październik 2014, 00:11:14 »
Themo wplótł palce w brodę. W zamyśleniu wziął kilka głębokich oddechów. Nie dowiedzieli się niczego nowego. Oprócz zawartości konwoju. Obecnie skłaniał się ku teorii Thorana, że wampiry nie chcą towaru ale ludzi. Chciał rozwiązać nurtują go zagadkę.
- A czy któryś z pracowników mógłby coś o tym wiedzieć? Albo czy ktoś zachowuje się podejrzanie?

Canis

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 24 Październik 2014, 00:22:58 »
- Nikt nie zachowuje się podejrzanie, żaden z naszych pracowników nie wychodzi poza obręb murów, poza strażnikami stojącymi u bramy palisady, niemniej jednak nie mają prawa opuścić stanowiska, ze względu na to, że zwyczajnie zostaną zestrzeleni za dezercję. Możecie pytać pracowników śmiało, niemniej jednak wątpię, by coś wiedzieli.

Offline Nawaar

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #153 dnia: 24 Październik 2014, 07:51:25 »
Zadając pytania nie dowiedzieli się niczego nowego, a szkoda. Obecnie cała kompania jest w kropce przynajmniej tak wydawało się dhampirowi. Patrząc na towarzyszy zadał następujące pytanie - Co robimy?. Proponuję odpocząć a potem poszukać tych całych wampirów. Na słowo wampir zrobiło mu się nie dobrze.

Offline Thoran

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #154 dnia: 24 Październik 2014, 08:36:22 »
Zarządca jak to zwykle bywa w takich przypadkach uważa, że pod jego komendą wszystko gra i cała kopalnia to w ogólne kraina miodem i mlekiem płynąca. Normalnie zielona wyspa ! Informacje udzielone przez niego wydawały się jakieś ogólnikowe, ale z drugiej strony w jego interesie leżało jedynie dobro kopalni, a nie zajmowanie się tym co dzieje się na otaczających go gościńcach. Jakikolwiek wywiad wśród pracowników wydawał się olbrzymią stratą czasu. Jedynie moglibyśmy przepytać osoby, które zazwyczaj jeżdżą w cyklicznych konwojach. Z drugiej jednak strony, gdyby zauważyli jakieś niepokojące rzeczy to zapewne opowiedzieliby o tym swojemu przełożonemu. I tak oto w dalszym ciągu jesteśmy w kropce. Posiadamy trop w postaci tablicy i wampirów. Z drugiej strony wytropienie wampirów może okazać się niezwykle kłopotliwe, ba może całkiem niemożliwe. Więc chyba znowu będziemy musieli udać się w nocną podróż...jako przynęty i tym razem jakoś się z nimi dogadać. Chociaż to będzie trudnym zadaniem po wydarzeniach ostatniej nocy, ba chyba nawet niewykonalnym. Odsapnąłem, przestąpiłem z nogi na nogę i ponownie zapytałem zarządcę.
- Czy ma pan jakąś stałą jednostkę, która zazwyczaj jeździ w konwojach ? I proszę o zwrot tablicy. - powiedziałem wyciągając rękę.
- No Silva, chyba będziemy musieli poszukać siedziby tych wampirów, ale jak je wytropić ? Masz jakiś pomysł - zwróciłem się do dhampira, który może zna jakieś zwyczaje tej rasy.

Offline Nawaar

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #155 dnia: 24 Październik 2014, 12:44:52 »
- Wiadome, że w dzień nie mamy szans na ich odnalezienie. No chyba, że wykorzystują wdzianka, które powstrzymują promienie słońca, czyli ze skóry tarlessteta. Jednak przyglądając się tym, co nas zaatakowali stwierdziłem, że takiego nie posiadają. To znaczy, że siedzą gdzieś w swojej siedzibie i czekają na nadejście nocy, czyli proponuję tutaj poczekać a nocy ruszyć na polowanie, czy tam zwiad. Powiedział aktualnie to, co każdy obywatel powinien wiedzieć.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 24 Październik 2014, 14:55:02 »
- W konwojach wystawiam zawsze szóstkę strażników. Na ogół pełnią wartę przed palisada, tam powinniście ich znaleźć. A tak zapytam z ciekawości, wy rozumiecie co jest tutaj napisane? W sensie, jak to interpretujecie? - Powiedział wskazując na tablicę, której nawet nie wziął do rąk.

Offline Thoran

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #157 dnia: 24 Październik 2014, 18:25:06 »
Może jednak zarządca okaże się pomocny
- Osobiście uważam, że pierwszy wers tego tekstu mówi nam o pewnego rodzaju ugrupowaniu, które w związku ze swoimi wierzeniami chce wyeliminować inne w ich mniemaniu gorsze. Kolejny mówi o tym kiedy się to wydarzy, czyli jak sądzę nocą, a ostatni wers sugeruje czytającemu miejsce tego wydarzenia. - powiedziałem zamyślony.
- Hmm czyli wiążąc z tym nasze wampiry i dodając do tego to, że chciały porwać tylko towarzysza Silve, który jest dhampirem oraz to, że potraktowano go z pogardą, a także z tego co pamiętam była mowa o mieszańcach. Nasuwa mi się spostrzeżenie...Wampiry i dhampiry ? - zakończyłem pytaniem.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 24 Październik 2014, 22:38:35 »
- Czystość, to nie tylko czystość krwi, czystość to też sprawiedliwość, władza, prawo, moralność, dziewictwo. Sądzę, ze to nie musi dotyczyć tylko czystości krwi, ale również prawu naturalnemu, wolności, a nawet anarchii. Państwo, to forma umowy społecznej, może to być coś mającego inny cel. Brud spłynie krwią z kącika naszych ust. kiedy krew płynie kącikiem ust? Wiele osób ranionych w drogi oddechowe i pokarmowe pluje, kaszle i krztusi się krwią, taki umierający człowiek wygląda jakby krew spływała mu kącikami ust. Jeżeli wampir, czystej krwi, pił krew istoty brudnej krwi - nie był by już czysty. Brud spłynie kącikami naszych ust, to może oznaczać czysta, wręcz terrorystyczną działalność zgrupowania. "a wam śmierć przyniesie noc." czyli o tym brodzie nie mówią o przeciwnikach, tylko o sobie, co potwierdza to co mówiłem. Noc, to nie tylko pora dnia, ale zakończenie, koniec dnia, a co jeżeli nie chodzi o dzień, a koniec jakiejś ery, jakiegoś czasu, jakieś apogeum istnienia kogoś, czegoś, bądź stanu rzeczy? "Wy, którzy tędy przechodzicie, sczeźniecie w blasku księżyca, nadszedł dzień oczyszczenia." Czy ktoś wiedział, że będziecie akurat tamtędy przejeżdżać, akurat o tej porze? Szczerze wątpię, więc te słowa nie muszą mieć związku z tym, tu i teraz. Przemyślcie to, nie wiem co zastaliście, nie widziałem scenerii, jak tam było. Niemniej jednak zadanie sobie trudu wyrycia takich słów, w czterech językach na tablicy wykonanej z czystego żelaza, jest czymś, co nie sugeruje tutaj problemu z przeciętnymi, podrzędnymi bandytami, a zorganizowaną, konkretną grupą z aspiracjami do wielkich rzeczy.

Offline Nawaar

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #159 dnia: 24 Październik 2014, 23:03:41 »
- I taką właśnie grupą, może być ta cała liga cienia, o której wspominaliśmy wcześniej. Prawdopodobnie mamy do czynienia z czym wielkim, niż mogło to się wydawać na początku. Jednak jestem ciekaw, na co komu był ten konwój skoro wieźli jedynie żelazo. Chyba, że właśnie od tego miało się to wszystko zacząć a grupa ludzi była im do czegoś potrzebna, ale na co im siła robocza?.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #159 dnia: 24 Październik 2014, 23:03:41 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything