Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes
Gothic a Oblivon
Nekromanta:
OK. ROZUMIEM WASZE ZARZALENIA ale jestem jaszcze nowicjuszem ta tym portalu i wiele żecz nie wiem dlatego dziękuję za porady i troszkę wiedzy o Oblivoniea le i tak lubię Gothica choćby nie wiem co zrobił tylko żałuje że nie mam 3 części tej gry bo bym wiedział więcej o nim jaki jest lubię terz 2 część jest fajna, ale na początku wydała mi się trudna bo wpadłem na bandytów i to w dodatku jak byłem uzbrojony w lagę, ale i tak GO KOCHAM I LOVE GOTHIC
KrokusM:
Ja porównam Gothica3 i Obliviona.
Otóż, to czym te dwie gry róznią się najbardziej to zdecydowanie wybór bohatera: W serii TES sami tworzymy swoje alter ego(1), natomiast w gothicu bohater jest nam nażucony z góry(2). I nie można powiedzieć, że coś jest gorsze acoś lepsze, bo to i to ma wady i zalety: (1) możemy bardxziej utożsamić się ze swoim "hirołem", wybrać odpowiadający nam wygląd itp. Jednnak minusem jest, że w OBlivionie nasza postać wogóle nie mówi, no bo twórcy musieliby nagrywać kwestie dialogowe do wszystkich ras itp.
(2) tutaj nie możemy tak wczuć się w postać wybawiciela świata, ponieważ bezimienny już ma swój charakter, wygląd. Czyni to jednak całą gre bardziej... Charakterystyczną. Dodaje jej klimatu.
Druga sprawa to ineterakcja z otoczeniem i animacje. TES ma to do siebie że animacji tu właściwie nie ma. Kiedy w gothicu coś jemy, pijemy eliksiry, koszystamy z aparatury alchemicznej widzimy że żeczywiście bohater robi to co mu każemy. W Oblivionie to wszystko sprowadza się tylko do "cyferek i literek".
Trzecia i chyba najważniejsza: klimat. Dla mnie Morrowind, mógł (częściowo za sprawą dodatku Bloodmoon)
konkurować z G1 i G2. Jednak już Oblivion do G3.. Dla mnie gothic kładzie na łopatki obliviona. W najnowszej odsłonie TES przede wszystkim nie podoba mi się muzyka, która w z kolei w G3 przyprawia mnie o szybsze bicie serca. Oprawa graficzna: tu jest trudno. naprawdę trudno mi powiedzieć, która z gier ma lepszą "grafe". W G3 wszystko jest bardziej szczegółowe, lasy itp. Tu ściułka leśna nie składa się z tylko "trawy i grzybów" jak to w Oblivion można zauważyć.
Podsumowując gothic i oblivion to zgoła odmienne gry i nie potrafię powiedzieć , która jest lepsza. Zresztą wydaje mi się, że poprostu się tego ożec nie da.
Dark:
Gothic 3 vs Oblivion
W tej sprawie powiem jedno, jeśli chodzi o fabułe wygrywa Gothic 3 a grafikę oraz mody Oblivion, Gothic 3 zaskakuje fabułą już od samego początku, może tylko denerwować brak niektórych postaci np. Angara oraz przedewszystkim łysy Lares
Najemnik009:
Moim zdabiem Oblivion jest lepszy od Gothica 3 pod wszystkimi wzgledami fabułą,grafiką,klimatem a Gothic 3 jest nudny, cienka fabuła,grafika sztuczna wiele błędów lecz Obliwion nie jest lepszy od Gothica 1 i 2 ponieważ nie ma takiej fajnej fabuły i klimatu jak 1 i 2.
MrCzarnymen:
--- Cytuj ---W tej sprawie powiem jedno, jeśli chodzi o fabułe wygrywa Gothic 3 a grafikę oraz mody Oblivion, Gothic 3 zaskakuje fabułą już od samego początku, może tylko denerwować brak niektórych postaci np. Angara oraz przede wszystkim łysy Lares sad.gif
--- Koniec cytatu ---
Czy ty w ogóle grałeś w Gothica 3? Angar jest mistrzem areny w Mora Sul i nosi się w Orkowym Pancerzu. A Lares jest w Geldern miejscowym złodziejaszkiem.
Nie wiem jak mogło się wpaść na porównywanie Gothica 3 gry zabugowanej i z mierną fabułą do Obliviona. W Oblivionie świat jest szerszy, dużo organizacji, różne jaskinie, kryjówki. Porównując Gothic 3 klimatem do Obliviona to
Gothic 3 że względu na swoją, "bajkowość" jest grą dla dzieci. Poza tym Gothic 3 jest łatwy a w Oblivionie zbytnio tego nie uświadczysz, nawet przy pierwszych wrotach Oblivionu. Zdecydowanie lepiej się bawiłem grając w Obliviona który dużo lepiej od Gothic 3 wygląda na gorszym sprzęcie. Jestem fanem Gothica+Gothic 2 i Noc Kruka, Gothic 3 jest zbyt łatwy i ma zbyt oklepaną fabułę.
Czy w końcu według was powstrzymywanie demonów wchodzących przez wrota i poszukiwanie króla. Czy ta fabuła w TES-ie 4 nie wydaje się wam lepsza od Gothic 3?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej