Dzisiejszego dnia 8 lat temu, na świat przyszła Tawerna Gothic. Była wtedy młodym portalem, który wzbił się na tyle wysoko, by przetrwać. Nie spodziewaliśmy się takiego sukcesu. Za co z góry dziękujemy naszym czytelnikom. Trudno w to uwierzyć, że istniejemy już tyle lat, tworząc kolektyw fanów gier z serii Gothic, że trzymamy się razem, znamy osobiście i nadal utrzymujemy kontakt w tym trudnym dla marki okresie. Chciałbym życzyć sobie i wam więcej wspólnych lat razem na łamach Tawerny Gothic. I przede wszystkim, świetnej gry z serii Gothic!
Pragnę podziękować za ubiegły rok naszym Mistrzom Gry, którzy są z nami i poświęcają swój prywatny czas na prowadzenia wypraw oraz rozbudowywanie systemu RPG Marant. Dziękuje Aragornowi, za ciężką pracę nad wyprawami i przykładanie się do wątków, choć wiem, że nie jest mu łatwo i zajmuje mu to dużo czasu. Dziękuję Blazowi za rozbudowywanie mechaniki zabójców. Dziękuję Devristusowi, że jest z nami od początku istnienia Marantu i przez tyle lat wniósł tak wiele od siebie do systemu. Dziękuję Gunsesowi, za zbudowanie praktycznie od zera historii i kultury wampirów na Valfden, oraz za rozbudowane wyprawy, których posty mogą spokojnie posłużyć za zbiór opowiadań. Dziękuję Mogulowi, który jest z nami na tej funkcji od niedawna za chęć pomocy w rozwijaniu systemu i wielki zapał do pracy.
Wielkie podziękowania należą się również naszym redaktorom. Patty za zajęcie się strefą Arcania. Ikkowi za ogarnięcie strefy Gothic 2 i Gothic 3. Nocturnowi za przygotowanie działu modyfikacje na stronie jak i na forum, oraz przepisaniu downloadu od dosłownego zera. Brawa dla Monka, który nadal czuwa bacznie nad swoim skryptem, który napisał specjalnie na rzecz Tawerny Gothic.
Dziękuje raz jeszcze wszystkim tym, których wymieniłem z nicku, oraz tym, o których zapomniałem wspomnieć. Dziękuję wszystkim użytkownikom forum i czytelnikom portalu. Wszystkiego najlepszego dla was, wszystkiego najlepszego dla Tawerny.