Autor Wątek: Argusiowe wakacje  (Przeczytany 22142 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zeleris Flamel

• Magnat
  • Reputacja: 698
  • Drugie wcielenie Draga!
    • Karta postaci

Odp: Argusiowe wakacje
« Odpowiedź #200 dnia: 29 Marzec 2013, 11:47:59 »
- Nie słuchałeś mnie, co nie? - odpowiedział pytaniem dracon. - Wiedza odnośnie stworzenia kamienia... hm... zamazała się. Podczas jego tworzenia nastąpiłem pewien wypadek, w szczegóły nie będę się wdawał. Efektem był sok i kilka tygodni śpiączki. Myślę, że ona wciąż tu jest. - Puknął się w głowę. - Tyle, że została wyparta. Coś jak w przypadku Devristusa. Jak odzyskam dawną moc, to pewnie już mi łatwiej będzie wydobyć szczegóły o kamieniu z głębin umysłu. Jeżeli będę przystępował do drugiej próby jego stworzenia, będziesz mógł być tego świadkiem.

Offline Devristus Morii

• Arystokrata
  • Reputacja: 8339
  • Leniuszek.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #201 dnia: 29 Marzec 2013, 11:51:25 »
Chyba zacznę spisywać wydarzenia magiczne sprawiające, że osobnik traci pamięć na zawsze albo częściowo. To jest niedorzeczne

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #201 dnia: 29 Marzec 2013, 11:51:25 »

Offline Zeleris Flamel

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #202 dnia: 29 Marzec 2013, 11:56:58 »
- Dlaczego? Magia to potężna siła, wpływająca na duszę osobnika jej używającego, a także jego umysł. Jest dla nich tym, czym bodźce fizyczne dla ciała. A ile takich bodźców może w jakiś sposób uszkodzić ciało? - Dracon parsknął śmiechem. - Bez obrazy, Dev, ale wydaje mi się, że wyszedłeś nieco na ignoranta. Jesteś potężnym magiem i powinieneś doskonale zdawać sobie sprawę, jak niebezpieczna i trudna jest droga magii.

Offline Devristus Morii

• Arystokrata
  • Leniuszek.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #203 dnia: 29 Marzec 2013, 12:10:51 »
Na ignoranta, powiadasz? Wiem jak trudna jest dziedzina magii, ale warto dla przyszłych pokoleń zapisać taki przypadki. Gdybyśmy my mieli tą wiedzę jak ją uniknąć czy naprawić, żyło nam by się lepiej. Nie sądzisz?

Offline Zeleris Flamel

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #204 dnia: 29 Marzec 2013, 12:20:38 »
- Masz z tym trochę racji. To, czy przyszłe pokolenia to docenią, jednak pozostaje kwestią otwartą. - Dracon wyszczerzył lekko kiełki. - Wiesz jacy są młodzi adepci sztuk magicznych. Kwestionują autorytety i próbują szukać własnej drogi. - Zaśmiał się krótko. - Jakie zatem znasz przypadki utraty pamięci, wynikające z wydarzeń magicznych?

Offline Devristus Morii

• Arystokrata
  • Leniuszek.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #205 dnia: 29 Marzec 2013, 12:27:38 »
Przykład mój i Twój tj. przyczyny alchemiczne czy przemiany rasowe poprzez rytuały. Wyczerpanie magiczne, klątwy i tak dalej powiedział elf Magia jest największą bronią, która działa obosieczne - na władającego i przeciwnika.

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
  • Reputacja: 14987
    • Karta postaci

« Odpowiedź #206 dnia: 29 Marzec 2013, 13:32:44 »
- I objęcia Rashera. Ale to już z magią mają mniej wspólnego. Nie mniej jednak dziwny jest fakt, że dusza, nawet nie będąc w kotle śmierci, zapomina co potrafiło ciało. Tym bardziej zapomnienie umiejętności magicznych, tych związanych bezpośrednio z umysłem, z duszą, która raczej podczas normalnej śmierci nie zostaje uszkodzona.

Offline Zeleris Flamel

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #207 dnia: 29 Marzec 2013, 13:47:36 »
Dracon po raz kolejny uśmiechnął się lekko. Tym razem jednak inaczej, z pewnego rodzaju wyższością. Albo po prostu było mu niewygodnie i był to grymas o tym świadczący.
- Najpotężniejszą bronią jest umysł. Ale to tak tylko nawiasem mówiąc. - Popił piwska, gdy Elrond wypowiadał swoje racje.
- Wychodzi na to, że wszelkie zdolności i wiedza są... hm... zapisywane, na fizycznym nośniku umysłu, czyli po prostu w mózgu. W przeciwieństwie to takich na przykład wspomnieć i osobowości. Za to bez wątpienia odpowiada dusza.

Offline Aurius

• Magnat
  • Reputacja: 1053
    • Karta postaci

« Odpowiedź #208 dnia: 29 Marzec 2013, 13:53:09 »
-Nie powiedziałem, że zakonnicy nie piją. Ja po prostu nie piję. Zakonnik odpowiedział młodemu magowi. -A może po prostu ciało przeżywa pewien szok w momencie śmierci i część wiedzy przepada? I pozostaje tylko świadomość kim się było. Poza tym chyba przy tak długim użytkowaniu magią staje się niemal częścią waszego ciała. Co za tym idzie jej część może ulatywać w momencie zgonu. Pozostaje też trzecia opcja,jakoby Rasher lubił się bawić i w zamian za wyrwanie mu duszy, on wyrywa umiejętności i zdolności.

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #209 dnia: 29 Marzec 2013, 13:58:58 »
- Trochę to głupie. Skoro jesteśmy w stanie zapamiętać twarz starych towarzyszy i tym podobnych rzeczy, czemu nie jesteśmy w stanie przypomnieć sobie słów inkantacji czaru? Albo jak odpowiednio trzymać miecz, by wyprowadzić pchnięcie. To tez wspomnienia z lekcji. Wspomnienia. Jak na to odpowiesz?
Usłyszał odpowiedź zakonnika.
- Ale tak samo zapomina się w walce wręcz czy temu podobnych rzeczach. Ale co to kradzieży Rashera... Hmm... Bardzo możliwe. I ja tak to właśnie sobie tłumaczę. Ale co, gdy mamy do czynienia z duszą osobnika, który nie odszedł do królestwa umarłych, tylko został tutaj na ziemi w postaci bytu astralnego, by wskrzesił go Nekromanta? Sam znam wiele takich przypadków. Przypomnijcie mi koledzy... Takie osoby pamiętały swoje zdolności?

Offline Mogul

• Weteran
  • Reputacja: 5863
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #210 dnia: 29 Marzec 2013, 14:16:38 »
-Sam straciłem większość swoich umiejętności, a wiedza i wspomnienia pozostały. Nie umarłem, ale wpadłem w śpiączkę. Jak to wytłumaczyć?

Offline Zeleris Flamel

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #211 dnia: 29 Marzec 2013, 14:33:27 »
- Wcale nie takie głupie, Elrondzie - odparł Flamel. - A wytłumaczę to złożonością samego mózgu, jak i umysłu. Mimo wieków badań, do dziś nie poznaliśmy wszystkich ich tajemnic. Informacje, czyli wspomnienia, umiejętności, wcale nie muszą być... hmm... takie same, że tak to ujmę. Mogą mieć różną "strukturę", że to tak określę. Wspomnienia i osobowość dotyczą istoty danej duszy. Tego, czego ona doświadczyła. Umiejętności zaś to element czysto praktyczny, skupiony na interakcji z otoczeniem. Nie twierdzę oczywiście, że tak jest na pewno. To tylko taka pośpieszna teoria. - Zmoczył pysk piwem.
- I jeżeli o mnie chodzi, to wykluczył bym ingerencję bóstwa. Przynajmniej dopóki byśmy nie wyczerpali innych możliwości. Nie można wszystkiego przypisywać bogom, bo to spowolni tylko rozwój nauki.

Offline Aurius

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #212 dnia: 29 Marzec 2013, 15:05:01 »
-Nie wszystko da się wytłumaczyć nauką drogi draconie. Pewne rzeczy na tym świecie pozostaną wieczną tajemnicą. I zapewne będzie tak lepiej.

Offline Hagmar

• Obywatel
  • Reputacja: 16508
    • Karta postaci

« Odpowiedź #213 dnia: 29 Marzec 2013, 15:11:02 »
- Eee pierdolicie wszyscy. Magia, nauka... jedno i to samo. I wszystko da sie naukowo wytłumaczyć. Skomentował Yarpen który już dłuższy czas przysłuchiwał się rozmowie jajogłowych.

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #214 dnia: 29 Marzec 2013, 15:15:42 »
- Przecież doświadczenie, czy interakcja z otoczeniem to to samo. A co do przypisywaniu bogom rzeczy których nie rozumiemy. Gdy bogowie mają jakiś kontakt z tym światem, gdy po prostu wiemy że istnieją, a nie są to zwykle czyste domysły i wiara w coś czego równie dobrze mogło by nie być, to takie przypisywanie ma jakiś sens.
Spojrzał krytycznie na krasnoluda.
- Nauka z duszą, światem astralnym i magią nie ma raczej nic wspólnego. Co innego pocierać dwa kijki by zapłonęły, co innego skupić swoją energię magiczną i wypuścić pióropusz ognia z dłoni.

Offline Hagmar

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #215 dnia: 29 Marzec 2013, 15:19:50 »
- Znałem Kruka który twierdził że umie wytłumaczyć jak działa ta wasza magia... Postęp to technika, nie czary i jarmarczne sztuczki. Co magowie robią dla postępu? Gówno.

Offline Zeleris Flamel

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #216 dnia: 29 Marzec 2013, 15:41:20 »
- Nie, tak nie będzie lepiej, zakonniku - odparł dracon. Akurat w tej kwestii miał wyrobioną opinię. - Może i nigdy nie poznamy wszystkich tajemnic, ale nie powinniśmy rezygnować z prób ich poznania. Wierzę jednak, że kiedyś, może za całe tysiąclecia, osiągniemy taki poziom wiedzy, aby zrozumieć w pełni naturę istnienia rzeczywistości. Rozwój nauki wspiera rozwój cywilizacji. A to zbliża cywilizację do doskonałości i niezależności od woli bóstw, sił natury, czy też ślepego losu. - Po tych słowach zwrócił się do staruszka.
- Masz rację, ale tylko w pewnym sensie. Doświadczenia i integracja z otoczeniem może być tym samym i w pewnych przypadkach bez wątpienia jest. Ale niekoniecznie w sferze metafizycznej. Integracja jest czymś czysto fizycznym, nawet jeżeli opiera się na magii. Doświadczenie, choć lepszym słowem jest "wspomnienia", może zaś pozostawiać ślad w duszy. Wiem, że tłumaczę to nieco zawile i zagmatwanie, ale ciężko to wyjaśnić. - Skrzywił się lekko.
- Ale bez badań możemy sobie tylko gdybać. Niestety chwilowo nie mamy raczej możliwości, aby to wyjaśnić. Zaś co do nauki i magii, to mam podobne zdanie do Yarpena. Nauka to pogłębianie wiedzy, badania. Magia także z tym, że skupia się na nie do końca fizycznym aspekcie rzeczywistości. Zaś co do wkłady magów w postęp, to mógłbyś się zdziwić, krasnoludzie. Technika, w podstawowym rozumowaniu tego słowa, nie stworzyła portalu, dzięki któremu siedzimy teraz w tym świecie. A to tylko jeden przykład. -

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #217 dnia: 29 Marzec 2013, 15:51:15 »
- Zdziwi Cię Zelerisie, ale zrozumiałem - dopił piwo.

Offline Hagmar

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #218 dnia: 29 Marzec 2013, 16:11:34 »
- Ale ten portal to robota draconów. Dla mnie i pewnie dla nich też magia jest zmuszeniem natury, fizyczności by nam służyła. Przykład? Trzęsienie ziemi z szkoły tejże magii, to nic innego jak wpłynięcie siłą woli na ruchy płyt tektonicznych. I nie ma tu nic więcej do rozumienia. Można pytać: Ale kurwa jak? Odpowiedź brzmi srak. - odparł popijaąc piwo, Yarpen wbrew pozorom był wykształcony, w pewnych kwiestiach lepiej niż Aragorn. - Tego nie wytłumaczysz, prościej było by mi rozrysować schemat kuźni parowej, albo prototyp sterowca. Nie wiecie co to sterowiec co?

Offline Aurius

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #219 dnia: 29 Marzec 2013, 17:15:58 »
-Te rozmowy to już nie na moją prostą łepetynę panowie. Pożegnam was. Może gdzieś się przejdę... Aurius wstał, otoczył się nieco płaszczem i wyszedł z karczmy.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #219 dnia: 29 Marzec 2013, 17:15:58 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything