Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes

Seria Gothic na Win7 64 bit

(1/3) > >>

LukiSacz:
Witam
Jako że dział ten traktuje ogólnie o całej serii Gothic, postanowiłem umieścić właśnie w nim moje pytanie.
Otóż już za kilka (kilkanaście?) dni planuję wymienić mój stary, poczciwy Windows XP 32 bit, który swoje już przeszedł i odsłużył, to co miał do odsłużenia, na nowy i całkiem młody Windows 7, 64 bit. I tutaj moje pytanie, czy jest sposób, aby wystartowały na nim G1, G2 oraz G3. Z racji tego, że Arcania miała premierę dość niedawno, zakładam, że z odpaleniem jej problemów większych nie będzie.
Bardzo prosiłbym więc o podzielenie się doświadczeniami, lub poradami, jak odpalić części 1-3 (wraz z z dodatkami) na win7 64bit.

Pozdrawiam :)

PS. Kiedyś gdzieś tam przeczytałem, że G3 odpala się bez problemów na 64 bitowych systemach po zainstalowaniu Community Patcha. Mam wersję z czasopisma CD-Action, gdzie tenże patch jest dołączony. Gdyby była to prawda, to jeden problem miałbym już z głowy ;)

Isentor:
Było o tym już wielokrotnie. Między innymi tutaj.

--- Cytat: Isentor w 19 Lipiec 2011, 21:53:39 ---Problem występuje z dwóch przyczyn. Posiadasz Windows 7 a w dodatku w wersji 64 bitowej. Masz przy tym kartę Nvidii. Gothic działa poprawnie na wersji 32 bitowej przy kartach ATI i Nvidia. Niestety w przypadku systemu w 64 bitach i karty z Nvidii, jak do tej pory nie udało się odpalić gry. Proponuje wykonać wszystkie zaległe aktualizacje systemu. Zaktualizować sterowniki karty graficznej do najnowszej wersji. Mieli dodać do sterowników Nvidii na system Windows 7 64 bit obsługę tekstur dla starych gier. Może wreszcie to zrobili. W ostatecznym akcie desperacji odpal grę ze zgodnością z systemem Windows XP.

--- Koniec cytatu ---

LukiSacz:
Przepraszam więc, że powtórzyłem pytanie.

Pozwolę sobie jednak zacytować parę wypowiedzi z innych for, na temat G1 i G2 w 64 bitowych systemach.

--- Cytuj ---By Gothic działał na Windows 7 trzeba:
- Zainstalowac Gothica
- ÂŚciągnąć http://rghost.ru/1873208
lub http://depositfiles.com/files/hq9bsd81o
lub http://rapidshare.com/files/398315202/system32.rar.html
- Skopiować te 4 pliki (d3d8.dll, ddraw.dll, libwine.dll, wined3d.dll) do katalogu Gothica (dokładnie to do folderu System)
- Ustawić w trybie zgodności z Windows XP Service Pack 3
- Trzeba chyba jeszcze ustawić rozdzielczość bo w opcjach nie mogłem ustawić (moze tylko u mnie sie niedało)
Więc by zmienic rozdzielczość otwieramy plik Gothic.ini i szukamy czegos takiego:
zVidResFullscreenX=tutaj swoja rodzielczość ja ustawiłem na 1280
zVidResFullscreenY=tutaj swoja rodzielczość ja ustawiłem na 960
zVidResFullscreenBPP=32 <--- 32 bity lub 16 Tongue proponuje 32 ;p
Teraz wystarczy włączyc nową gre i do dzieła Big Grin
Jeśli chodzi o Gothica 1 to trzeba zrobic tak samo.

Pozdrawiam i miłej gry
Reizor
--- Koniec cytatu ---
Link do całego tematu: Klik

--- Cytuj ---Wyłącz DEP, na Viście to skutkowało, więc i na Windows 7 powinno zadziałać.
[...]
Aby wyłączyć DEP musisz najpierw uruchomić konsolę z prawami administratora. Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> PPM na "Wiersz polecenia" -> Uruchom jako Administrator. Pojawi Ci się okno konsoli, tam wpisujesz bcdedit /set {current} nx AlwaysOff i klikasz Enter. DEP wyłączone.
--- Koniec cytatu ---
Link do całego tematu: Klik

Może te sposoby u kogoś zadziałały?
Może ktoś to sprawdzić?

Isentor:
Możesz być pierwszym, który tego dokona i przejdzie do historii naszego forum jako bohater, który grę Gothic na 64 bitowcu odpalił.

LukiSacz:
Tak więc zrobię, ku chwale ojczyzny, najwspanialszy władco!

PS. Gdyby mi się udało, otrzymam jakąś nagrodę do profilu? :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej