Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport
Dyskusja o grze
Silion aep Mor:
--- Cytat: Gunses Cadacus w 24 Luty 2017, 11:42:18 ---Ja w sprawie pomyłek.
Ja, Sill, Themo widzę że każdy z nas popełnia BÂŁÂĄD w wytwarzaniu wzmocnionych przedmiotów. Błąd wynika wg mnie ze złego zapisu w: http://marantwiki.tawerna-gothic.pl/index.php/Prawo_Cechowe#Co_daje_tytu.C5.82_rzemie.C5.9Blnika
Analogicznie jest to w pozostałych opisach. Błąd polega na tym, że w statystykach np. broni
Typ to JEDNORĂCZNY, a Rodzaj to MIECZ. W Zasadach gry powinno być zapisane wg mnie:
To pierwsza sprawa. Wystarczy zamienić Typ na Rodzaj, bo wszak lepiej wygląda 'naostrzony sztylet' niż 'naostrzony jednoręczny'.
Druga sprawa. Chciałbym kolegom Sillowi i Themowi przypomnieć o umieszczaniu odpwiedniej adnotacji w swoich wyrobach.
Dopisujmy odpowiednie adnotacje "zahartowany" dla płyty i niepłytowych, "wzmocnione" dla miękkich i zapisujecie to w RODZAJU. Chyba, że uznane będzie coś innego.
--- Koniec cytatu ---
Osobiście twierdzę iż słusznie tutaj zauważyłeś jakoby trzeba było to wpisywać w rodzaju przedmiotu, sam zawiniłem dałem tylko adnotację w opisie pancerzy które kułem. Tylko teraz moje pytanie, czy muszę teraz edytować każdy post gdzie kułem wzmocniony element pancerza czy mogę powiedzieć w tym przypadku Evening by sama sobie dopisała "zahartowany" do rodzaju w tych pancerzach co ode mnie odebrała? Osobiście uważam iż druga opcja jest wygodniejsza ale wole dopytać by potem nie było że coś jest źle a jednak mimo wszystko jako taka adnotacja jest która wskazuje na to że element był wzmacniany :)
Dragosani:
No lepiej będzie wyglądać, jak edytujesz też swoje posty i napiszesz Eve, coby zmieniła tez u siebie.
Gunses:
--- Cytat: Silion aep Mor w 24 Luty 2017, 12:16:51 ---Osobiście twierdzę iż słusznie tutaj zauważyłeś jakoby trzeba było to wpisywać w rodzaju przedmiotu, sam zawiniłem dałem tylko adnotację w opisie pancerzy które kułem. Tylko teraz moje pytanie, czy muszę teraz edytować każdy post gdzie kułem wzmocniony element pancerza czy mogę powiedzieć w tym przypadku Evening by sama sobie dopisała "zahartowany" do rodzaju w tych pancerzach co ode mnie odebrała? Osobiście uważam iż druga opcja jest wygodniejsza ale wole dopytać by potem nie było że coś jest źle a jednak mimo wszystko jako taka adnotacja jest która wskazuje na to że element był wzmacniany :)
--- Koniec cytatu ---
Wg. mnie wystarczyłoby, że dopilnujesz aby gracz zmienił sobie wpis w swoim przedmiocie na poprawny.
--- Cytat: Dragosani w 24 Luty 2017, 12:17:57 ---No lepiej będzie wyglądać, jak edytujesz też swoje posty i napiszesz Eve, coby zmieniła tez u siebie.
--- Koniec cytatu ---
Eeeejmeen!
Isentor:
--- Cytat: Gunses Cadacus w 24 Luty 2017, 09:50:48 ---Kiedyś rolę Izby lordów i Rady królewskiej pełnili GM. Pewnie było tego mniej (określenie nowych umiejętności walki, nowa mechanika gry, nowe podejście do czarów). Wtedy sytuacja była inna, bo większość Mistrzów Gry to byli przywódcy organizacji i projekty musieli sami pchać do przodu bo tak zależało im na tym.
--- Koniec cytatu ---
Guciu powiedz mi, kto zabrania przywódcy organizacji wystartować w wyborach na Lorda Elekta? Mając poparcie członków swojej organizacji bycie wybranym jako jeden z kilku Elektów, to raczej nie jest wielki wyczyn. Tak więc nie winiłbym systemu demokratycznego. Tylko przywódców organizacji, którzy przejawiają apatię, wolą przygotować słaby projekt i obarczyć nim Izbę. Jak komuś zależy to startuje w wyborach, wygrywa i wprowadza projekty swojej organizacji. Jak się komuś nie chce to nie ma projektów. To aż takie proste. ;)
--- Cytat: Gunses Cadacus w 24 Luty 2017, 09:50:48 ---Kto wie, może dobrym sposobem byłoby teraz włączanie do grona lordów osoby, nad której projektem pracujecie.
--- Koniec cytatu ---
Dobry pomysł. Jak swego czasu obserwowałem pracę nad zgłoszonym przeze mnie projektem, nad którym Izba straciła 2 tygodnie czasu, aby go zepsuć i ostatecznie powrócić do pierwotnie zaproponowanej formy... Wygodniej byłoby, gdybym tam był i mógł zapytać "co tu się odjaniepawla?".
--- Cytat: Gunses Cadacus w 24 Luty 2017, 09:50:48 ---Kto wie, może i dobrym pomysłem byłoby określenie przez Drago konkretnych celów na dany tydzień. Zalatuje korpo, ale cóż, kiedyś Isentor wiedział co robimy, zanim zaczęliśmy robić. Jestem pewien, że widzisz wszystko Drago i masz czas na zapoznanie się ze wszystkim, bo nie jest to trudne przy tak znikomej ilości graczy, ale nie wiem jak wyglądają obrady w Izbie. Zakładam jednak, że nie wpadasz tam powiedzmy w poniedziałek i nie mówisz:
--- Koniec cytatu ---
Funkcja Wielkiego Lorda Elekta jeszcze istnieje? Bo jak ją usunęliście to racja. Jak nadal jest, to masz odpowiedź. ;)
--- Cytat: Gunses Cadacus w 24 Luty 2017, 09:50:48 ---Bo od lordów nie wymaga się, by opracowywali własne przedstawione przy kandydowaniu projekty. Wymaga się, aby sprawnie podchodzili do projektów graczy.
--- Koniec cytatu ---
Tego się wymaga w pierwszej kolejności. Problem w tym, że Wy nie macie pojęcia jak działa demokracja, zaś programy Lordów to jakieś brednie. Jeśli startuję w wyborach z jasnym programem np. wprowadzeniem umek dla zabójców i popiera mnie 10 graczy, jestem 1, mój projekt jest 1 na liście obrad. To ten projekt ma być zakończony priorytetowo, bo czeka na niego 10 graczy, którzy poparli ten projekt. Jak będziesz myślał tak jak dotychczas to czarno to widzę. <aniol>
Evening Antarii:
--- Cytat: Rakbar Nasard w 26 Luty 2017, 21:18:01 ---Nie mamy nowych, ale takich całkiem nowych graczy (pomijając pojedyncze sztuki). Dawniej nowi rejestrowali się co tydzień, dziś co miesiąc lub nawet rzadziej. I to ten czynnik powoduje, że mamy zbyt wielu szlachciców. Zostali gracze antyczni, starożytni, starzy i trochę młodsi. Nic więc dziwnego, że 60-80% z nich zasłużyła sobie na tytuł czy skrawek ziemi.
Jeżeli chcecie coś zrobić, to reklamujcie system Marant. Wbijajcie na inne strony związane z grami, wklejajcie post (gotowy) zachęcający do gry i działajcie. To klucz do poprawienia tej sytuacji.
--- Koniec cytatu ---
To chyba najłatwiejszy sposób na "pokazanie" marantu, właśnie w taki sposób ja go znalazłam. Trzeba jedynie znaleźć fora na których takie "ogłoszenie" nie będzie problemem. Można napisać ładny post zawierający tylko to co najważniejsze i najciekawsze, dodać jakiś obrazek i już, gotowe. Jeśli dołączą nowi gracze to nie będzie problemu z tym, że duży odsetek (bo o % chyba chodzi najbardziej, przecież większość z nas zasłużyła sobie jednak na ziemie itp.) graczy ma ziemie, tytuły.
Z kreowaniem fabuły też będzie łatwiej, gdy będą nowi. Ciężko wymyślać zadania tylko dla starych wyjadaczy, którzy mają bardzo silne umki itp.
Dlatego można zorganizować taką "akcję" na różnych forach :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej