Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport
Propozycje zmian
Devristus Morii:
Radni nie zajmują się organizacjami, bo od tego są ich przywódcy.
Isentor:
--- Cytat: Gordian w 27 Grudzień 2013, 02:12:40 ---Bardziej chodzi mi o podrasowanie go, żeby ten medyk to była podstawa a felczer to już coś na plusie. ÂŻeby każdy taki doktorek orientował się np. co podać jak kogoś ugryzie zombiak, jak zneutralizować tę gorączkę, założyć gips na usztywnioną przez medyka nogę, wyjąć kulę, albo jak prawidłowo zszyć ranę, by nie wdała się gangrena.
A z miksturami to chodzi nawet nie o takie poty jak można kupić, tylko o takie lekarstwa pierwszego kontaktu, które potrafimy przyrządzić na miejscu. Bo u Eleny masz możliwość uczenia się podstawowego zbieractwa roślin no i tyle. Nic nam to nie daje. A tak to tę wiedzę można by wykorzystać później. Czyli noszę ze sobą przypuszczalne kilka woreczków z suszonymi ziołami i robię napar, który ma właściwości mikstury, ale można go stosować tylko natychmiast po sporządzeniu, bo inaczej traci swe właściwości.
--- Koniec cytatu ---
Pomysł jak najbardziej dobry. W przypadku używania samych roślin pojawia się problem odczytania ich właściwości, ponieważ nie są one dokładnie sprecyzowane, nie tak jak mikstury.
http://marantwiki.tawerna-gothic.pl/index.php/Ro%C5%9Bliny_oraz_ich_w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci
Dlatego łatwiej dodać umiejętność zielarstwo, która daje możliwość uwarzenia kilku wywarów z ziół i roślin. Najlepiej jakby tego wszystkiego uczył 1 NPC dostępny dla wszystkich w jednym z miast.
--- Cytat: Kharim Kazama aep Gorem w 27 Grudzień 2013, 10:04:22 ---Pytanko, czy któryś z radnych myślał na temat nowych broni dla bractwa?
--- Koniec cytatu ---
Sam musisz o to zadbać.
Aurius:
--- Cytat: Kharim Kazama aep Gorem w 27 Grudzień 2013, 10:04:22 ---Pytanko, czy któryś z radnych myślał na temat nowych broni dla bractwa?
--- Koniec cytatu ---
Kiedyś była propozycja żeby szablę dać
Gordian Morii:
--- Cytat: Salazar w 27 Grudzień 2013, 10:01:45 ---Była propozycja u radnych stworzenia Szpitala. Do szpitala można było by się zgłosić w przypadku odniesienia ran, uszczerbku na zdrowiu itd. również można by poszerzyć to o możliwość pracy (dyżurów) dla Witalitów i graczy z umiejętnością medyka, za co mogli by dostawać wynagrodzenie "na godzinę" lub od ilości leczonych. Tak samo można by tam zamieszczać sposoby leczenia takich schorzeń jak gorączki, złamania, zatrucia itd. w formie "biblioteczki" w głównym temacie.
Umiejętność Medyka można by ewentualnie rozbić na I i II i wypisać co potrafi zrobić, bądź czego nie...
Lecz niestety radni kończą pomału swoje obrady, a propozycja przyszła od radnego, który nie jest zbytnio obecny :(
--- Koniec cytatu ---
Lecznica nie byłaby głupim pomysłem, ale ja myślałem bardziej o zastosowaniu takiej umiejętności fabularnie. Bo nie na każdej wyprawie musimy iść po najmniejszej linii oporu i wyrżnąć wszystkich. Czasem możesz spotkać jakiegoś radnego, który mówi Ci, żebyś zajął się bandytami, bo jego straż przyboczna coś tam złapała. I masz dwa wyjścia albo wyrżnąć bandytów albo pomóc strażnikom. I zależnie od specjalizacji jaką ów gracz gra, byłoby to myślę fajnie urozmaicenie wypraw, które nie byłyby tak bardzo liniowe.
--- Cytat: Isentor w 27 Grudzień 2013, 10:14:56 ---Pomysł jak najbardziej dobry. W przypadku używania samych roślin pojawia się problem odczytania ich właściwości, ponieważ nie są one dokładnie sprecyzowane, nie tak jak mikstury.
http://marantwiki.tawerna-gothic.pl/index.php/Ro%C5%9Bliny_oraz_ich_w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci
Dlatego łatwiej dodać umiejętność zielarstwo, która daje możliwość uwarzenia kilku wywarów z ziół i roślin. Najlepiej jakby tego wszystkiego uczył 1 NPC dostępny dla wszystkich w jednym z miast.
--- Koniec cytatu ---
Tak, ale ja kierowałem się tutaj bardziej (w przypadku roślin) istniejącymi przepisami na mikstury. I na ich podstawie z jakąś małą zmianą możnaby wrzucić do gry te lekarstwa, które cechowałyby się nietrwałością i ulegałyby rozkładowi w ciągu np. pół godziny lub 2 postami z walką.
Przy rozpoznawaniu roślin i tak mamy bardzo okrojony wybór tych roślinek, bo jest to tylko: brzuchowiec, korzeń magiczny, starost górski, wodorosty i ziele lecznicze. Więc można by też do tego wrzucić jakieś trofea zwierzęce, z którymi i tak nie ma co robić.
A z pozostałych propozycji rozwinięcia uniwersytetu pod kątem np. kapłaństwa?
Isentor:
W kwestii kapłaństwa pomysł padł jakiś czas temu. Po prostu nie mam czasu na opracowanie tego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej