Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Przyszłość Europy

<< < (4/7) > >>

Elrond Ñoldor:

--- Cytat: got2 w 29 Listopad 2011, 20:01:46 ---Unia to wielka komnata tajemnic...

--- Koniec cytatu ---
W takim razie kto jest bazyliszkiem, kto Harrym, a któż skrył się pod płaszczem Voldemorta?

Przeczytałem. Ale tu mam rozdwojenie jaźni. Bo z jednej strony "dobrze!", Unia się zjednoczy, będziemy potęgą, wyjdziemy z kryzysu, Sikora dobrze gada. Jednak z drugiej strony Polska stanie się Europejskim województwem, a mój patriotyzm się temu sprzeciwia. Jedno wielkie szambo.

Pożyjemy zobaczymy.

Julian:
Też jestem patriotą i nie chce, aby Polska stała się kolejną prowincją, województwem. Mamy mówiąc brzydko "przejebane", bo pójście w jedną stronę i drugą będzie równało się z sprzeciwem.

Elrond Ñoldor:
Ale z drugiej strony nie może być tak, że chujowa gospodarka stworzona przez nasz rząd doprowadza do Europ dwóch prędkości. W Niemczach będą mieli latające samochody, a my niewybudowane autostrady. Tu jest pies pogrzebany.

Julian:
Chujowa gospodarka nie jest winą rządów. Nasza gospodarka nie jest kapitalistyczną, do której dążymy. Może gdyby nie komuna w Polsce nie było by takiej zapaści w porównaniu z innymi krajami. I też cytat z komedii Kariera Nikosia Dyzmy: "Amerykanie w Niemcy pompowali dolary, a w nas ruscy Marksa i Lenina"

Anv:
Ja na ten aspekt i wypowiedź Sikorskiego patrzę jednak inaczej. I w sumie jestem w stanie go bronić. Czy naprawdę chcecie tego by Europa nie była zjednoczona? By każde państwo sobie samo na własną rękę, próbowało wszytsko poukładać, w czasach gdy tak małe państwa, teraz ewidentnie słabsze gospodarczo, nie będą miały znaczenia. Tu naprawdę potrzeba dużego organu, który będzie w stanie rywalizować ze Stanami Zjednoczonymi, Chinami, czy Rosją, która tylko czeka by ponownie poszerzyć swoje wpływy. Osobiście uważam, że UE to jest niewypał i konieczne jest coś zbudowane odnowa, naprawiając stare błędy. Ciśniemy na Unię ile wlezie, ale gdyby nie ich hajs, nasze miasta nie wyglądałyby jak wyglądają. Także moim zdaniem, w jedności siła, aczkolwiek z pełną pamięcią o kulturze własnego narodu, jego historii i tradycji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej