Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Konkurs Historyczny [Edycja III] - Nowożyność

<< < (2/7) > >>

Anette Du'Monteau:
To związane było z insurekcją kościuszkowską. Popisali się tam kosynierzy, czyli chłopi z kosami postawionymi na sztorc. Zwykli ludzie chcieli walczyć o swój kraj i zwyciężyli, w sercach zapłonęła iskierka nadziei. Najbardziej wyróżnił się Wojciech Bartosz. Było to z początku samej insurekcji, więc zachęceni zwycięstwem Polacy zyskali owe morale.

Ok, pytanie: Dlaczego demokracja szlachecka była jedną z gorszych rzeczy jaka nam się przydarzyła?

Dobrze, ta tak zwana złota wolność szlachecka sporo się przyczyniła do osłabienia i upadku.

Julian:
Nakładając przywileje na szlachtę osłabialiśmy pozycje króla. Szlachta zamiast zajmować się sprawami wewnętrznymi wolała budować swoje posiadłości. Liberum veto czyli możliwość zrywania sejmów, doprowadziła wraz z tzw wolną elekcją do upadku państwa.

Pytanie: Jaki nowy rodzaj statków był przyczyną odkryć geograficznych.

Gordian DOBRZE, zadajesz pytanie

Gordian Morii:
Karawele. No i te takie trójkątne żagle łacińskie, które pozwalały płynąć gdy wiatr wiał nie tak, jakbyśmy chcieli. Czyli po prostu mogła płynąć z większą tolerancją jeśli chodzi o wiatr, co odróżniało ją od wcześniejszych okrętów.

Wymień przynajmniej 7 indiańskich plemion zamieszkujących Ameryki w czasie odkryć.

Ha! Napisałeś o tych mieszkających w Ameryce Północnej, a ja chciałem mieszankę;p Ale niech Ci będzie.

Anette Du'Monteau:
Ale żeś dał :D Nie wiem czy dokładnie trafię ale to będzie tak:
Mohakowie, Mohikanie, Dakotowie(inaczej Siuksowie), Czipewejowie, Potawatomi, Ottawowie, Mohave

A bo nie zauważyłem, że tam jest Ameryki :D ja od razu przeczytałem Amerykę i skojarzyłem z Kolumbem itd północną. Mogę ci dać guarani jeszcze :P, podziękowania dla Cejrowskiego xD

Pytanie: Czym była Noc św. Bartłomieja i co takiego wtedy się stało? Z czym miała związek?
Dobrze, można było jeszcze wspomnieć, że nazywano ich hugenotami.

Gordian Morii:
W skrócie to król był absolutem, czyli miał nieograniczoną władzę w państwie, ale z drugiej strony nie nadużywał jej na wyrywanie ładnych córek hrabiów i baronów, ale starał się wprowadzać takie reformy "By żyło się lepiej..." (kutfa, już cisza;/) Ogólnie to ciężko to ogólnie opowiedzieć, ale wystarczy spojrzeć na Rosję cara Piotra Wielkiego i wiadomo będzie o co chodzi;]

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej