Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Konkurs Historyczny [Edycja III] - Nowożyność

(1/7) > >>

Julian:
Jest to III edycja konkursu historycznego niegdyś popularnego na tym forum.

Kilka zasad:
1. Pytania muszą dotyczyć czasów od 1453 (Upadek Konstantynopola) do 1815 (kongres wiedeński)
2. Weryfikacje odpowiedzi powinny być umieszczane w poście z pytaniem. Nowe posty z potwierdzeniem odpowiedzi będą od razu usuwane (poprosiłbym tutaj o pomoc jakiegoś moderatora)
3. Użytkownik, który poprawnie udzielił odpowiedzi, a zadający pytanie potwierdził jego odpowiedź, ma jedną dobę na zadanie swojego pytania. W innym wypadku ktoś inny może za niego zadać swoje pytanie.
4. Jeżeli ktoś nie odpowie na jakieś pytanie w przeciągu dwóch dób, a zadający pytanie nie zada nowego pytania, ktoś inny ma prawo przedstawić swoje pytanie.
5. Jeśli ktoś odpowie błędnie, nie ma prawa podawać drugiej odpowiedzi w tym samym poście.
6. Po określonym czasie wszystkie poprawne odpowiedzi zostaną podliczone, a zwycięzca otrzyma nagrodę.

Miłej zabawy.

Pytanie 1:
Od, którego wydarzenia mamy w Polsce do czynienia z wolną elekcją?

@Zeyfar - DOBRZE! (chodziło mi, aby pierwszy pytanie było stosunkowo łatwe)

Anette Du'Monteau:
W sumie proste, od 1573 roku. I pierwszym królem elekcyjnym był brat francuskiego władcy Henri de Valois, nam znany jako Henryk Walezy. Nie przepadaliśmy za typem ze względu na Noc św. Bartłomieja.

Więc pytanie ode mnie: Co ustalono w konstytucji Nihil novi?

Tak Patty, dobrze. Nic nowego bez zgody ogółu Poza tym unieważniała akt mielnicki i parę innych drobiazgów było. :]

Patty:
Zasadniczo to zakazywała ona królowi uchwalać bez zgody szlachty, uważa się za początek demokracji szlacheckiej. Mylę się?

Co rozumiano poprzez pojęcie "kaptur", "sądy kapturowe"?

Zeyfar... Strasznie kręcisz, ale powiedzmy, w miarę się zgadza.

Anette Du'Monteau:
Kiedyś chyba o tym mi wspominałeś :D coś mi świta z sądem i bezkrólewiem, chyba było tak, że one robiły za normalny sąd po tym jak król zmarł, znaczy podczas bezkrólewia, do czasu wybrania następnego. No i raczej to były sądy ziemskie.

Oj tam, mówię co pamiętam, a nie jestem taki, żeby szukać na wikipedi i klepać bez sensu.

Pytanie: Jakie były przyczyny/co spowodowało konflikty i wojny z Szwedami w XVI wieku i później.

Dobra odpowiedź Skipper!

Julian:
Jedną z głównych przyczyn konfliktów polsko - szwedzkich było dążenie do uzyskania przez Zygmunta III Waze i jego następców, tronu szwedzkiego (Wazowie wywodzili się z Szwecji, stąd to dążenie), kolejnym powodem jest rywalizacja i Morze Bałtyckie.

Pytanie: Czemu zwycięska Bitwa pod Racławicami, była ważna dla narodu, i podniesienia morale?

@ Zeyfar- Dobrze, choć chodziło mi to, że Bitwa pod Racławicami była pierwszym zwycięstwem Polski od czasu odsieczy wiedeńskiej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej