Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Saga Sapkowskiego

<< < (2/6) > >>

Aharo:
Wczoraj albo też dziś nie wiem która był godzina skończyłem pierwszy TOM :)
Mnie się książka bardzo podobała.
Ulubiony cytat (mogę coś pokręcić) to:
"Rycerz bez blizny to kutas nie rycerz"

Retsam1:
Saga musi być! :P
A jak jest saga to są i cytaty! :D
"Widzieliście go? Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy! "
"– Na moim sihillu – warknął Zoltan, obnażając miecz – wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie. Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. O, popatrzcie.
– Ha – zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. – Więc to są te słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
– „Na pohybel skurwysynom!”"

Ogólnie jest wiele wspaniałych cytatów, ale to są te które najbardziej mi zapadły w pamięć. :)

Kielich:
Wiedzmińską Sagę przeczytałem wiele razy i nigdy mi się podczas czytania nie nudziło. Ciekawie wykreowany świat, wspaniałe postacie i ciekawy styl pisania Sapkowskiego (ktoś mi powiedział że z jego książek można  wynieść umiejętnosć robienia błędów stylistycznych  :D). Jeśli chodzi o cytaty to szczególnie podoba mi się ten:
-''Nie pomyl nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierchni stawu.''
Pozatym jeszcze zapadł mi w pamięć tekst jaki Dijkstra powiedział do Jaskra:
-Jaskier, wiem że masz lat czterdzieści,  wyglądasz na trzydzieści, wyobrażasz sobie że masz niewiele ponad dwadzieścia a zachowujesz się jakbyś miał niecałe dziesieć.
Czy jakoś tak to szło nie pamiętam dokładnie.

Selena:
:) Ja czytałam raz, chociaż ostatnią część zaczynałam kilka razy. Milva była świetna :) chyba jedna z moich ulubionych postaci.
Bo w każdym z nas jest Chaos i ÂŁad, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć.-Yennefer
Był jeszcze taki moge pomylić-Czy bazyliszka można zabić lustrem ?
Tak jeśli się nim go walnie przez łeb ;)

Gordian Morii:

--- Cytuj ---    – Czy to prawda, że bazyliszka można zabić przy pomocy lustra?
    – Prawda, pod warunkiem, że trafisz go nim w łeb.
--- Koniec cytatu ---

:D

W "Wiedźminie" jest cała masa fajnych cytatów. Ale ja najbardziej lubię ten z opowiadania o diable. Końcówka opowiadania.

--- Cytuj ---– Potrzebuję dla mojej ballady tytułu. ÂŁadnego tytułu.
– Może „Kraniec świata”?
– Banalne (...) Hm... Niech pomyślę... „Tam, gdzie...” Cholera. „Tam, gdzie...”
– Dobranoc – powiedział diabeł.
--- Koniec cytatu ---

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej