Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Książki, czasopisma, gazety...
Julian:
Książki
Wszystkie części Harrego Pottera
Stephen King: Skazani na Schwashank i Zielona Mila
Andrzej Zasieczny: Czołgi Drugiej Wojny ÂŚwiatowej
Czasopisma
Batalie Największej z Wojen
Lucas Paladin:
Nie ma tutaj mojego posta? oO. Zadziwiony jestem. No cóż, ale zaraz to się zmieni. ^^
Książki: Tutaj przede wszystkim wszelkiego rodzaju literatura fantasy. Począwszy od praojców gatunku jak, np. Peter Beagle i jego genialny "Ostatni Jednorożec", czy też Ursula K. Le Guin i cykl "Ziemiomorze" przez Howarda Philipsa Lovecrafta, C.S Lewisa, a kończąc na takich sławach jak znany wszystkim J.R.R. Tolkien oraz nasi polscy Andrzej Sapkowski ze świetną "Sagą o Wiedźminie" i ukochaną przeze mnie "Trylogią husycką" i Jacek Piekara i jego "Sługa Boży". Poza gatunkiem fantasy dochodzi jeszcze Stephen King ("Zielona Mila"; "Ostatni bastion Barta Dawesa"; "Oczy Smoka"), Paulo Coelho ("Alchemik"; "Weronika postanawia umrzeć"; "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam") i ze starszych książek - "Rękopis znaleziony w Saragossie" autorstwa Jana Potockiego, "Jądro ciemności" Josepha Conrada, czy "Momo" Michaela Ende (swoją drogą absolutne arcydzieło wg mnie, polecam każdemu, kto ma problem z czasem i jego gospodarowaniem).
Gazety: Czytam jedynie "Metro" na lekcjach w szkole, kiedy nie mam co robić, albo nie wykorzystałem go w szatni, jako podstawkę do nóg. ;)
Czasopisma: Jako fanatyk muzyki metalowej odzywa się we mnie pragnienie poszerzania wiedzy nt. tego gatunku oraz ciekawi mnie opinia innych, a więc na moim biurku leży często "Metal Hammer" oraz jako ministrant z 10-letnim stażem czytać mi się zdarza "KnC", głównie pomocne ze względu na teksty czytań - a ja jako lektor mam szczególne zamiłowanie do tekstów Pisma ÂŚwiętego.
Eric:
Książki: ogólnie rzecz biorąc - uwielbiam literaturę fantasy, co przekłada się na tytuły zajmujące moją półeczkę. Czytać zacząłem gdzieś w wieku 5 lat, kiedy to wujaszek mój zacny kupił dla mnie cztery części popularnego Harry'ego Potter'a w bardzo fajnym opakowaniu, które to później zaczęło służyć jako pudełeczko na płyty. Brzdącem małym jeszcze będąc czytałem przygody małego czarodzieja z zapartym tchem. Wtedy była to dla mnie saga wyjątkowa. Jednakże na przestrzeni lat mój gust się znacznie zmienił, powędrował w klimaty bardziej klasycznego fantasy typu osławionej trylogii Tolkiena i tym podobnych. Do trylogii "Władcy Pierścieni" podchodziłem kilka razy. Głównie ze względu na to, że kupując ją sobie byłem jeszcze w trzeciej klasie podstawówki i jakoś niekiedy trudno mi było sobie niektóre rzeczy przyswajać. Po dwóch latach wchłonąłem jednak serię bezproblemowo i teraz od czasu do czasu lubię sobie odświeżyć przygody Bagginsa i spółki. Poza tym uwielbiam Pratchetta. Jego niebanalne poczucie humoru, cynizm, kreowane postacie. Wszystko jest idealne i przyciąga czytelnika do lektury. Na półce mam jeszcze 3 książki z serii Dziedzictwo młodego Paoliniego... Cóż, szału nie ma, ot przeciętniak to i rozpisywać się nie będę... Moją półkę ozdabiają jeszcze 2 części trylogii o demonach Petera V. Bretta. Malowany Człowiek i Pustynna Włócznia. Cóż, trzeba przyznać, że pan Peter stworzył niesamowity świat, wciągającą, wielowątkową fabułę i sympatycznych bohaterów. Wypadałoby też wspomnieć o dwóch tomach opowiadań o wiedźminie Andrzeja Sapkowskiego, bo obok tak wspaniałej lektury przejść obojętnie nie można. Czytałem z zapartym tchem, choć dawkując umiarkowanie - jedno opowiadanie na dzień by za szybko nie skończyć. Polecam gorąco. :) Poza tym moją półkę zdobi jeszcze kilka mang - Naruto (żałuję wydanej kasy, mogłem za to kupić masę lepszych tworów), Fullmetal Alchemist (to akurat jest świetne) i Death Note (też świetne.
Gazety: nie czytam, choć jak nawinie się jakiś dziennik to poszperam w poszukiwaniu jakichś nowinek sportowych.
Czasopisma: kiedyś kupowałem czasopisma dla graczy, przede wszystkim CD-Action (jakieś 40 numerów na półce leży), do którego często wracam, dla samej radochy czytania tekstów redaktorów.
Aneuthanasia:
Książki? Uwielbiam historyczne, opowiadające o losach Słowian, którzy zamieszkiwali tereny dzisiejszej Polski, czasopism nie czytam, tym bardziej gazet <lol>
Gordian Morii:
--- Cytat: Aneuthanasia w 15 Czerwiec 2011, 09:33:15 ---Książki? Uwielbiam historyczne, opowiadające o losach Słowian, którzy zamieszkiwali tereny dzisiejszej Polski, czasopism nie czytam, tym bardziej gazet <lol>
--- Koniec cytatu ---
W takim razie polecam Ci poczytanie książek Komudy, tam w sposób bardzo dosadny i z odrobiną humoru pokazane są obrazy Sarmatów i szlachty Polski XV wieku. Mimo, że ciężko powiedzieć o jego książkach jako historycznych (w sumie to nawet ciężko powiedzieć, że to czysta fantastyka) ale czyta to się wspaniale.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej