Strefa moddingu gier Gothic > Dyskusja o modyfikacjach
Wspólnota ÂŚwitu - weekend z modem
Serail:
Zapraszam do lektury recenzji modyfikacji 'Wspólnota ÂŚwitu", w którą ostanio miałem przyjemność zagrać. Zgadzacie się ze mną, a może nie? W każdym bądź razie zapraszam do dyskusji.
Weekend z modem "Wspólnota ÂŚwitu"
Tumil:
Modyfikacja podobała mi się i uważam, że naprawdę warto w nią zagrać, ale muszę się nie zgodzić w jednej kwestii. W pewnych miejscach polonizacja jest trochę "sztuczna" - nie znam niemieckiego, ale wydaje mi się, że dialogi były tłumaczone dosłownie... Chociaż z przekładami jest tak jak z kobietami, albo piękne albo wierne:)
Serail:
--- Cytuj ---nie znam niemieckiego, ale wydaje mi się, że dialogi były tłumaczone dosłownie...
--- Koniec cytatu ---
Widzisz, ja miałem tylko jedną taką sytuację, w której rzuciła w mi się w oczy pewna wypowiedź. Reszta była wg. mnie w porządku.
Dark:
Od siebie dodam tylko, że kiedyś na pewno ukarze się dubbing do modyfikacji ;) Wcześniej musimy ukończyć jednak dubbing do pirazstories w wersji polskiej.
Johny88:
Modyfikacja zdecydowanie godna polecenia! Naprawdę wciąga!
Zalety:
-ładny i spory obszar gry
-ciekawe lokacje (chociaż wnętrze miasta dosyć monotonne)
-zbalansowany poziom trudności
-nieliniowość
-naprawdę ciekawa fabuła
-jedwabisty pomysł z respawnem mobów - czysty przebłysk geniuszu, coś takiego winno znajdować się w podstawkach Gothiców...
Wady:
-trochę za dużo stworów (moim zdaniem)
-czasami lekka naiwność fabuły i amatorszczyzna, ale zdecydowanie poniżej średniej modów
-brak dubbingu
-tłumaczenie
Apropos ostatniego: na pewno nie zgodzę się z autorem recenzji, a zwłaszcza z oceną końcową... Tłumaczenie wygląda na robione na ostatnią chwilę, wielokrotnie pojawiają się w grze oryginalne niemieckie teksty, część wypowiedzi wygląda bardzo sztucznie. Zgadzam sie z Tumilem, że niektóre dialogi tłumaczone dosłownie (np. wielokrotnie stosowane zdanie "On coś tam zrobił" -> w przeciwieństwie do szwabskiego w języku polskim pomija się "on" jeśli jest niepotrzebne... taki duperel, a wkurza). Ocena 9/10? No way...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej