Tereny Valfden > Dział Wypraw
Do Sal "Magicznego Rozwoju"
Canis:
Canis będąc w Pakcie, szukał Tidusa, gdy go znalazł powiedział.
- No to, może teraz nieco poważniej weźmiemy się za szkolenie. Czytając książki dracońskie natrafiłem na fragmentów mówiący o numenorskiej sali "Magicznego Rozwoju", w której to Draconi nauczali swoich adeptów na magików, mówi się tam o alchemii, o rytualizmie, o miejscu w którym można również zaklęcia ćwiczyć. Również wspomina o czymś na wzór próby cienia, jest to właściwie miejsce w którym dracon miał sie przygotowywać właśnie, do zostania magiem, czy adeptem. Zabierz wszystko co chcesz zabrać na próbę cienia, spotykamy się przed paktem.
Uczestnicy:
- Canis
- Tidus
Tidus:
- Ruszajmy
Ekwipunek:
- broń biała
Nazwa broni: Mesarthim ( 2 sztuki )
Ostrość: 15
Wytrzymałość: 15
Typ: jednoręczny
Rodzaj: miecz
Poziom wykonania: IV
Opis: Wykuty z 105 sztuk mithrilu z mistrzowska precyzją. Zasięg 0,6 metra i waży 8 kg. Ponad to został zatruty jadem krwiopijców.
-broń dystansowa
Nazwa broni: Płonący Feniks
Zasięg: 250 metrów
Rodzaj: łuk
Poziom wykonania: V
Opis: Wykonany z 100 sztuk drewna z mistrzowska precyzją. Waży 2 kg.
- zbroje
Nazwa: Płaszcz Zakonnika
Rodzaj: szata
Wytrzymałość: 1
Ciężar: 1
Opis: Uszyta z 1 kg konopi.
- po 2 runy ognia, ziemi, powietrza i wody
- 50 zatrutych strzał
chociaż ekwi wezme żeby pusto nie wyglądało;P
Canis:
Miałem mapę i patrzałem na nią, zgodnie z wskazówkami szliśmy, aż do zaznaczonego celu. minęliśmy dracońską ruinę i skęciliśmy w lewo. szliśmy prosto, aż doszliśmy do ściany. skalnej. Szliśmy chwilę przy ściane3, aż naszym oczom ukazał się zdobiony kamienny portal z drewnianymi wrotami. z run i znaków na portalu wywnioskowałem, że jest to własnie to miejsce.
- No to robimy efektywne wejście. - Powiedział Canis i z całej siły kopnął w stare, drewniane drzwi, drzwi wyleciały z zawiasów, a przy uderzeniu o podłogę posypały się w drzazgi. - uwielbiam stare drewniane drzwi, łatwo rozwalić...
Weszliśmy do środka. naszym oczom ukazało się czyste, wysprzątane, jakby specjalnie przygotowane miejsce. wielka okrągła, niemalże pusta sala, na której środku był namalowany pentagram, w której było troje drzwi, prowadzące do kolejnych sal.
są cztery sale:
- sala rytualna jak sądzę, to ta tutaj, sala alchemiczna to ta po lewej, po prawej kolejna sala rytualna, a po środku miejsce treningu i nauki zaklęć jak sądzę.
zastanów się, czym chcesz zająć się na początku, znaczy tutaj i teraz, czy alchemią czy rytuałami może o zaklęciach, to co wybierzesz, również powiedz mi co o tym wiesz... a ja poszukam dowodów, kto mógł tu być przed nami i to przygotować.
Tidus:
- Ta cholero, czysto to tu było póki nie wyrąbałeś drzwi z zawiasami. Zacznijmy od alchemi, chociaż moja wiedza na ten temat ogranicza się do tego, że do wyważenia mikstur potrzebne są rośliny lecznicze, woda lub inny roztwór wodny i naczynie...
Po czym skierował swój wzrok na lewo, do pracowni alchemików.
Canis:
Tidus i Canis weszli do sali alchemicznej, w sali były dwa stoły alchemiczne i jeden okrągły stół, na którym leżały składniki, a na stole ktoś już przygotował trzy puste fiolki dwie na 0,3 litra i jedna na 0,5, na stole leżały trzy misy z wodą dwie po 0,2 litra wody i jedna 0,4 l. obok na stole leżało 8 roślin leczniczych.
- Irytujące... - Powiedział Canis widząc precyzyjnie przygotowane składniki. - no to nauczymy się warzenia mikstury leczniczej.
może najpierw dane o tym, czego się nauczysz:
mikstura leczenia ran (0.3l)
Składniki: 2xziele lecznicze, 0.2l wody źródlanej, naczynie 0.3l
Czas warzenia: 15 minut
Działanie: Leczy drobne rany cięte, siniaki oraz stłuczenia.
- ważenie mikstur to dobra dziedzina magii, lecz nie podczas walki, a przed nią, zawsze przydają się mikstury leczenia, czy uzupełnienia energii magicznej, niestety nie jestem w stanie przekazać ci wiedzy o miksturach związanych z energią magiczną, gdyż nie znam na tyle alchemii. Ale o miksturach leczenia chętnie przekażę ci wiedzę.
są tutaj dwa stoły alchemiczne, jeden dla ciebie drugi dla mnie.
weź dwie rośliny lecznicze, jeden dzban 0,2 litra wody, oraz fiolkę 0,3 l.
- na swój stół przeniosłem pozostałe rzeczy, 6 roślin leczniczych, misę 0,2 litra wody i 0,4 litra wody oraz dwie fiolki ejdna 0,3 i jedna 0,5 l.
najpierw uwarzę miksturę, którą i ty będziesz miał uwarzyć, przypatrz się uważnie.
Canis wlał do kociołka 0,2 litra wody i gotował przez 5 minut. po czym soczyste rośliny lecznicze dodał do wody, które puściły soki (0,1 l.). powstały wywar gotował przez kolejne 10 minut. z kociołka wlał miksturę do szklanej fiolki.
- teraz twoja kolej,..
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej