Tereny Valfden > Dział Wypraw
Do Sal "Magicznego Rozwoju"
Tidus:
- Tidus oglądał roślinę leczniczą, podczas, gdy woda w naczyniu powoli się rozgrzewała. Mimęło około 5 minut, w końcu Tidus delikatnie wrzucił rośliny, oglądał lekko z boku cały proces wydawania soków, 10 minut minęło wywar wyglądał inaczej, zapach unoszący się z rośliny, a raczej mikstury był dziwny, ale dość przyjemny, zgasił ogień, wywar postwił obok Canisa.Tidus zapytał...
- Gotowe, wydaję mi się, że jest w porządku?
Canis:
Canis wziął obie mikstury i porównał je ze sobą, wyglądały identycznie.
- Najwyraźniej oboje stworzyliśmy je poprawnie, obie zachowaj dla siebie, i poczekajmy jeszcze chwilę, a uwarzę jeszcze jedną miksturę dla ciebie.
większa mikstura leczenia ran (0.5l)
Składniki: 4xziele lecznicze, łodyga brzuchowca, 0.4l wody źródlanej, naczynie 0.5l
Czas warzenia: 25 minut
Działanie: Leczy poważniejsze rany cięte, lekkie rany kute, siniaki, poparzenia i stłuczenia
Canis nie zauważył łodygi brzuchowca nigdzie w sali, przeszukał szafki i znalazł jedną.
- Uf, już myślałem, że będzie trzeba sie przejść po lesie albo z paktu wziąść... ale jest.
Canis przez 5 minut gotował 0.3l źródlanej wody. Następnie wrzucił cztery zioła lecznicze, które wytworzyły pozostałe 0,2 l. Gotował to przez 15 minut. By na koniec dodać łodygę brzuchawca i warzyć całą konsystencję przez 5 minut. mikstura przybrała intensywny kolor, a i zapach był intensywniejszy niż przy poprzedniej miksturze. Canis zgasił ogień i wlal ciecz do fiolki i podał Tidusowi.
- Tego warzenia nauczysz się już w pakcie, gdy będziesz adeptem. No nic, idziemy dalej, masz do wyboru jeszcze trzy sale. pomieszczenie główne do rytuałów, i dwa boczne, do rytuałów i do zaklęć, czym się zajmiemy, rytuałami czy zaklęciami teraz? A i oczywiście, powiedz co wiesz o danych sztukach magicznych...
Tidus:
Chodźmy do sali rytualnej, zawsze fascynowała mnie ta dziedzina magi...
Canis:
dobrze więc, zajmiemy się nauką koncentracji w sali głównej, tam masz dużo przestrzenii, także będziesz w stanie koncentrować się, może opis z uczelni:
Koncentracja
Poprawia umiejętności magiczne maga, pozwala mu na częstsze używanie zaklęć nie tracąc przy tym zbyt dużej ilości energii magicznej. Dzięki koncentracji jesteś również zdolny do przeprowadzania wielu rytuałów oraz warzenia skomplikowanych mikstur. Składa się z jednej lekcji.
tego się nauczysz... teraz jak to będzie przebiegać... usiądź sobie na podłodze.
skup się tak, by za pomocą woli, unieść to krzesło, - powiedziałem stawiając krzesło na ziemii przed uczniem. - Pamiętaj, że będę ci przeszkadzał w skoncentrowaniu się... ale o tym podczas nauki. Siadaj i siłą woli z pomocą koncentracji, unieś to krzesło.
Tidus:
- Usiadłem na podłodzę, starając się usadowić jak najwygodniej. Zamknąłem oczy, myślałem o celu, wyobrażałem go sobie w powietrzu, następnie starałem się wyobrażać krok po kroku jak wyglądać ma proces unoszenia krzesła, uwaga skupiła się tylko na krześle, odtwarzając obrazy w głowie wydawało mi się, że krzesło jest nad Ziemią, nie widziałem go, lecz byłem tego niemal pewny...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej