Autor Wątek: Service Pack v1.4 dla Nocy Kruka już jest (nowy patch)!  (Przeczytany 179758 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline user no. 11627

• Magnat
  • Reputacja: 0
  • Formula one fan
Odp: Service Pack 1.x dla Nocy Kruka już jest (nowy patch)!
« Odpowiedź #200 dnia: 28 Listopad 2008, 11:13:19 »
Ewentualne błędy:
1. Podczas rozmowy z Lobartem gdy powiemy mu:
- Jestem za królem!

To będziemy mu muslieli zapłacić o 10 sztuk złota więcej za wdzianko rolnika. Niby nic wielkiego ale jednak jest.
Ale to chyba nie jest błąd. Logiczne, jest on rolnikiem, więc raczej wolałby gdybyśmy byli za farmerami a nie za królem.

Offline Cookie Monster

• Kret
  • *
« Odpowiedź #201 dnia: 28 Listopad 2008, 13:23:09 »
Niby masz racje ^^.
No jak tam chcecie - w każdym razie kolejny błąd:
Jak jesteśmy czeladnkiem Constantina, i mówimy o grzybach "chciałeś grzybów" pojawia sie opcja:
"te nie sa tak dobre jak mułowe grzyby ale i tak je wezme..." a obok są "przyniose ci ich troche" i coś tam jeszcze. To "te nie są..." to powinna być odpowiedź Constantina na zadane przez nas pytanie (i tak jest) ale bezimienny ma właśnie taką opcje do wyboru - powinno być coś innego :P.
Bezimienny nie wypowiada tej kwestii więc trzeba zmienić tylko tekst.   

EDIT: literówka ^^

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #201 dnia: 28 Listopad 2008, 13:23:09 »

Offline Puotek

• Kret
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 29 Listopad 2008, 20:31:14 »
1. Podczas rozmowy z Lobartem gdy powiemy mu:
- Jestem za królem!
To będziemy mu muslieli zapłacić o 10 sztuk złota więcej za wdzianko rolnika. Niby nic wielkiego ale jednak jest :P.
2. Jak zostajemy czeladnikiem u Bospera lub Constantina to mówią że będą skupowali skóry/roślinki po normalnej cenie - a to nieprawda! Bo np.: roślina lecznicza ma wartość 20 a Constantino skupuje ją za 3 sztuki złota ^^. Proponuje zmianę wartości roślinki w tym wypadku na np.: dwukrotnie mniejszą. Nie jestem zwolennkiem szybkiego zarobku :P. Ewentualnie można wykasować dialog "dam ci za nie normalną cenę".
1. To nie błąd, celowe działanie urozmaicające grę ;]
2. Nie pamiętam jak jest z Bosperem, ale Constantino skupuje za pełną ceną grzyby i nic więcej. Rośliny zawsze skupował taniej i według mnie słusznie, i tak na samych grzybach można się nieźle obłowić ;) Zmiana ceny roslin jest bez sensu, bo i tak mało się za nie dostaje.

Jak jesteśmy czeladnkiem Constantina, i mówimy o grzybach "chciałeś grzybów" pojawia sie opcja:
"te nie sa tak dobre jak mułowe grzyby ale i tak je wezme..." a obok są "przyniose ci ich troche" i coś tam jeszcze. To "te nie są..." to powinna być odpowiedź Constantina na zadane przez nas pytanie (i tak jest) ale bezimienny ma właśnie taką opcje do wyboru - powinno być coś innego :P.
No tak, z tymi kwestiami przy sprzedawaniu grzybów jest pomieszanie z poplątaniem, można by to poprawić ;)

Respev

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: 15 Grudzień 2008, 18:19:48 »
Naprawiłem błędy z niemieckimi tekstami, które zgłosiliście + podwójnie wypowiadane zdanie przez Halvora. Teraz zajmę się pierścieniem Valentina. Jakieś sugestie co do błędów (niekoniecznie językowych)?

Offline Puotek

• Kret
  • *
« Odpowiedź #204 dnia: 15 Grudzień 2008, 19:43:55 »
ps.jeszcze jeden błąd gdy mamy 30% kuszy to pisze ze jesteśmy wojownikami o powinno być strzelec ;)
- U Jacka Aligatora mogę nauczyć się skórowania zwierząt, mimo, że nauczyłem się już tego u Bospera na początku gry

A z tym powyżej będziesz coś robił? Ja niestety straciłem jakiś czas temu sejwy i nie gram dalej, skończyłem mniej więcej w połowie Jarkendaru i więcej błędów nie znalazłem ;)

Respev

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: 15 Grudzień 2008, 19:46:02 »
"Jack Aligator" zamiast "Alligator Jack" był już w patchu 1.3, tylko nie wiem dlaczego zostało to skompilowane bez tej poprawki.

- U Jacka Aligatora mogę nauczyć się skórowania zwierząt, mimo, że nauczyłem się już tego u Bospera na początku gry
To też było w patchu 1.3, tylko trzeba było zagrać od początku, żeby zmiana była widoczna.

Co do grzybów u Constantina - nie wiem o co chodzi, zbyt chaotycznie napisany post.

ps.jeszcze jeden błąd gdy mamy 30% kuszy to pisze ze jesteśmy wojownikami o powinno być strzelec
Poprawiłem.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2008, 23:09:05 wysłana przez Respev »

Offline Puotek

• Kret
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 15 Grudzień 2008, 23:52:37 »
To też było w patchu 1.3, tylko trzeba było zagrać od początku, żeby zmiana była widoczna.
Heh, właśnie problem w tym, że ja grałem od początku na tym patchu, nawet wcześniej gry nie uruchamiałem bez niego, a mimo to nadal miałem ten problem...

Z tymi grzybami chodzi o to, że mamy do wyboru w rozmowie z nim tekst: "te nie są tak dobre jak mułowe grzyby ale i tak je wezmę..." - a takie słowa wypowiada Constantino po wybraniu tej opcji (to wszystko pod warunkiem, że jest się czeladnikiem u alchemika i chce mu się oddać grzyby). Według mnie powinno być tam coś w stylu:
- sprzedaj wszystkie Ciemne Grzyby
- sprzedaj wszystkie Mułowe Grzyby (Mięso Kopacza)
- nic nie rób

Respev

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: 15 Grudzień 2008, 23:55:01 »
Dobrze, jutro jeszcze zobaczę na tego Constantina i Jacka Aligatora. Być może Piranha Bytes coś schrzaniła w jego skrypcie i nawet moje poprawki nie pomagają. Pewnie będę go musiał przepisać od początku.

Offline Szkodnik6

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #208 dnia: 16 Grudzień 2008, 16:30:10 »
Błędy z mojej listy, które jeszcze nie naprawiłeś:

1. Edgor może cię nauczyć wszystkiego o krwiopijcach, a więc jak uczy cię pozyskiwać wydzielinę z żądła to nie ma w dzienniku, że tę umiejętność posiadamy. Tę umiejętność możemy się także nauczyć z księgi, która jest na zamku w GD. Powinno być tak:
Teraz mogę:
---- pozyskiwać wydzielinę z żądła krwiopijcy. Aha i jeszcze jak nauczę się wszystkich umiejętności o krwiopijcach to nadal widnieje dialog dot. nauki, a powinno go już nie być.
2.Zadanie z Festerem (z polnymi bestiami): rozmawiamy z nim o gnieździe polnych bestii, pojawia się wpis w dzienniku, a po wykończeniu bestii i pobiciu Festera, wpis z dziennika znika(nie ma go ani w aktualnych ani w ukończonych zadaniach). Proponuję aby po pokonaniu polnych bestii i pobiciu Festera zadnie wylądowało w  „Zaliczone zadania”.
3. Muszę dać Pardosowi miksturę leczniczą, mam do wyboru esencję, ekstrat i eliksir, kiedy mu daję eliksir nie widać żadnego efektu(nie zwiększa mu się życie), a dając mu ekstrat lub estencję jest jak powinno.
4.Po wykonaniu misji z polowaniem na brzytwiaki(chyba po tej misji) nie mogę rozmawiać z Henrym, mówi żebym go zostawił w spokoju.
5. Kiedy zapytamy Meldora "Czy są tu jakieś interesujące rzeczy", mówi on nam, że Kardif sprzedaje informacje i pojawia się wpis w dzienniku, potem kiedy zagadamy pierwszy raz do Kardifa, pojawia się wpis, że on sam może nam sprzedać informacje. Czyli jeden wpis jest niepotrzebny. Proponuję aby zrobić tak: jak zapytamy Meldora "Czy są tu jakieś interesujące rzeczy" to żeby nie pojawiał się wpis w dzienniku, albo żeby w ogóle tego dialogu nie było.
6. Mógłbyś zrobić zrobić coś z tą Vanją(tą z burdelu, stoi razem z Peckiem w jednym z pokoi). Po wykonaniu zadania dot. zaprowadzenia Pecka do koszar zostaje sama i stoi w wejściu do pokoju. Mógłbyś zrobić np. tak aby po wykonaniu tego zadania poszła tańczyć razem z Nadią. Aha i dobrze by było abyście usunęli jej dialog „Jestem zajęta”.
7. Mógłbyś dodać jakieś wpisy w dzienniku w misji „Paczka ziela”; pytamy Boda czy ma tę paczkę i dawałby wpis np. „Ja nic nie wiem o żadnym zielu”, potem coś z Darem i np. to że sprzedał paczkę w porcie.
8. To już rozważałeś ale nie wiem czy naprawiłeś - w misjach w Jarkendarze możemy zdobyć paczkę stali i paczkę wytrychów, którą można otworzyć. Proponuję aby paczkę stali można było także otworzyć(bo w ogóle się nie da) lub po wykonaniu zadaniu dot. jej oddania nie można było jej w ogóle kupić
9. "więcej opcji", w zdaniu w tym przypadku powinno być chyba bez kropki - http://ifotos.pl/uploaded/19504.JPG
10. Napis kocioł nad tym przedmiotem jest źle umiejscowiony, ty mi odpisałeś, że każdy trzeba poprawiać osobno. Tu masz listę - http://www.sendspace.pl/file/2Yqm4wVH/

« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień 2008, 16:39:25 wysłana przez Szkodnik_66 »

Respev

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: 17 Grudzień 2008, 12:55:12 »
4.Po wykonaniu misji z polowaniem na brzytwiaki(chyba po tej misji) nie mogę rozmawiać z Henrym, mówi żebym go zostawił w spokoju.
Nie wiem jak to naprawić.

3. Muszę dać Pardosowi miksturę leczniczą, mam do wyboru esencję, ekstrat i eliksir, kiedy mu daję eliksir nie widać żadnego efektu(nie zwiększa mu się życie), a dając mu ekstrat lub estencję jest jak powinno.
To też...

5. Kiedy zapytamy Meldora "Czy są tu jakieś interesujące rzeczy", mówi on nam, że Kardif sprzedaje informacje i pojawia się wpis w dzienniku, potem kiedy zagadamy pierwszy raz do Kardifa, pojawia się wpis, że on sam może nam sprzedać informacje. Czyli jeden wpis jest niepotrzebny. Proponuję aby zrobić tak: jak zapytamy Meldora "Czy są tu jakieś interesujące rzeczy" to żeby nie pojawiał się wpis w dzienniku, albo żeby w ogóle tego dialogu nie było.
Efekt kosmetyczny i niepotrzebny. Wiele NPC tak ma.

7. Mógłbyś dodać jakieś wpisy w dzienniku w misji „Paczka ziela”; pytamy Boda czy ma tę paczkę i dawałby wpis np. „Ja nic nie wiem o żadnym zielu”, potem coś z Darem i np. to że sprzedał paczkę w porcie.
Po co?

8. To już rozważałeś ale nie wiem czy naprawiłeś - w misjach w Jarkendarze możemy zdobyć paczkę stali i paczkę wytrychów, którą można otworzyć. Proponuję aby paczkę stali można było także otworzyć(bo w ogóle się nie da) lub po wykonaniu zadaniu dot. jej oddania nie można było jej w ogóle kupić
Za dużo roboty.

10. Napis kocioł nad tym przedmiotem jest źle umiejscowiony, ty mi odpisałeś, że każdy trzeba poprawiać osobno. Tu masz listę - http://www.sendspace.pl/file/2Yqm4wVH/
Przecież wspomniałem, że kotły będą wraz z poprawionym światem, a to, że TG Mod Studios upadło i nie mam nikogo od Spacera, to to pomijam. Przecież nie będę specjalnie dla poprawionych kotłów kompilował od nowa cały świat. SP ważyłby wtedy nie kilka MB, a 100MB.

6. Mógłbyś zrobić zrobić coś z tą Vanją(tą z burdelu, stoi razem z Peckiem w jednym z pokoi). Po wykonaniu zadania dot. zaprowadzenia Pecka do koszar zostaje sama i stoi w wejściu do pokoju. Mógłbyś zrobić np. tak aby po wykonaniu tego zadania poszła tańczyć razem z Nadią. Aha i dobrze by było abyście usunęli jej dialog „Jestem zajęta”.
Musiałbym specjalnie dla niej przekompilować całe Khorinis, żeby utworzyć dla niej, jakby to powiedzieć na chłopskim rozum... nowy punkt zaczepiania na parterze burdelu. Po prostu nie ma tam wolnego żadnego punktu, gdzie mogła by się przemieścić.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2008, 14:17:06 wysłana przez Respev »

Offline Szkodnik6

• Kopacz
  • **
« Odpowiedź #210 dnia: 17 Grudzień 2008, 15:29:18 »
Po co?
Niby nie ma sensu, taka tylko propozycja by urozmaicić wpisy w dzienniku.

Efekt kosmetyczny i niepotrzebny. Wiele NPC tak ma.
Wielu? Może i wielu ale te osoby w takich przypadkach nie dają wpisu do dziennika a Meldor tak.

Respev

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: 18 Grudzień 2008, 12:51:48 »
Dobra, naprawiłem to w trochę inny sposób.

Meldor:
func void DIA_Meldor_Interessantes_Info ()
{
   AI_Output (other, self, "DIA_Meldor_Interessantes_15_00"); //Czy są tutaj jakieś interesujące rzeczy?
   AI_Output (self, other, "DIA_Meldor_Interessantes_07_01"); //Jest burdel i knajpa. Właściciel nazywa się Kardif. Jeśli potrzebne ci są jakieś informacje, powinieneś udać się do niego.
   AI_Output (self, other, "DIA_Meldor_Interessantes_07_02"); //Tak przy okazji, potrzebujesz gotówki?

if(!Npc_KnowsInfo (other,DIA_Kardif_Hallo)) //Jeśli Bezimienny nie rozmawiał z Kardifem i nie utworzył się wpis w dzienniku...
   {
      Log_CreateTopic (Topic_CityTrader,LOG_NOTE);
       B_LogEntry (Topic_CityTrader,"Kardif, właściciel knajpy, sprzedaje informacje.");//Tworzy się wpis w dzienniku.
   };
};

Kardif:
if(!Npc_KnowsInfo (other,DIA_Meldor_Interessantes)) //Jeśli Bezimienny nie rozmawiał z Meldorem...
   {
      Log_CreateTopic (Topic_CityTrader,LOG_NOTE);
       B_LogEntry (Topic_CityTrader,"Kardif, właściciel portowej knajpy, sprzedaje informacje."); //Tworzy się wpis w dzienniku.
   };
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2008, 12:55:18 wysłana przez Respev »

Offline Szkodnik6

• Kopacz
  • **
« Odpowiedź #212 dnia: 18 Grudzień 2008, 17:50:58 »
Ok.
Mam kolejną propozycję dot. dialogów z Lobartem w trakcie wykonywania misji na jego farmie.
1.Kiedy wybierzemy obojętnie który z dialogów:
-Jestem za królem
-Jestem za farmerami
-Nie rozumiem
następnie "Potrzebne mi jakieś ubranie" a potem "Szukam pracy" to wpisy w dzienniku wyglądają następująco - http://ifotos.pl/uploaded/20307.JPG [screen1]
2.Kiedy wybierzemy obojętnie który z dialogów:
-Jestem za królem
-Jestem za farmerami
-Nie rozumiem
następnie "Co tu się dzieje", "Szukam pracy" i "Potrzebne mi jakieś ubranie" to wpisy w dzienniku wyglądają następująco - http://ifotos.pl/uploaded/20310.JPG [screen2] lu gdy po dialogu"Co tu się dzieje" wybierzemy "Potrzebne mi jakieś ubranie" i "Szukam pracy" to wpisy w dzienniku wyglądają następująco - tak jak na [screen1]

Wyjaśnienie: wpisy podkreślone na czerwono tak jakby się powtarzają jak przeanalizujesz to zrozumiesz, trzeba by je jakoś inaczej napisać poprzestawiać lub coś w tym stylu, a te na żółto powinno być w l.poj. czyli "ubrania".

Edit: W zadaniu "Zebrać rzepę z pola" końcówka wpisu powinna wyglądać następująco "....obniży cenę ubrania" - http://ifotos.pl/uploaded/20320.JPG

« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2008, 17:55:55 wysłana przez Szkodnik_66 »

Respev

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: 18 Grudzień 2008, 17:52:51 »
Jutro się tym zajmę.

Offline Szkodnik6

• Kopacz
  • **
« Odpowiedź #214 dnia: 18 Grudzień 2008, 21:52:41 »
Znalazłem to na gothic.org.pl, zdaje mi się, że kiedyś była o tym mowa ale nie pamiętam co z tego wyszło:
"W drugim rozdziale w Kolonii Górniczej najbardziej opłaca się sprzedać najbardziej wartościowe (lecz nie potrzebne) przedmioty Sengrathowi (to jeden z rycerzy w zamku). Będzie można to wszystko odzyskać w czwartym rozdziale, gdyż znajdzie się te przedmioty przy ciele Sengratha leżącym koło orkowej palisady."

Edit: Omijając Cavalorna na początku gry dochodzimy do schodków przy których stoi bandyta i jeśli nie zabiliśmy go wcześniej(jak i jego kumpli)wraz Cavalornem zleca on nam zadania "Listy gończe", które mając Noc Kruka nie da się przejść(wiem bo sam się na tym złapałem). Proponuję aby usunąć jego dialogi albo zrobić tak aby nie dawał nam zadania a tym samym wpisu do dziennika.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2008, 22:03:10 wysłana przez Szkodnik_66 »

Respev

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: 18 Grudzień 2008, 22:12:32 »
Edit: Omijając Cavalorna na początku gry dochodzimy do schodków przy których stoi bandyta i jeśli nie zabiliśmy go wcześniej(jak i jego kumpli)wraz Cavalornem zleca on nam zadania "Listy gończe", które mając Noc Kruka nie da się przejść(wiem bo sam się na tym złapałem). Proponuję aby usunąć jego dialogi albo zrobić tak aby nie dawał nam zadania a tym samym wpisu do dziennika.
On tylko mówi, że Dexter przewodzi bandytom i nic poza tym. Da się przejść grę po jego zabiciu.

"W drugim rozdziale w Kolonii Górniczej najbardziej opłaca się sprzedać najbardziej wartościowe (lecz nie potrzebne) przedmioty Sengrathowi (to jeden z rycerzy w zamku). Będzie można to wszystko odzyskać w czwartym rozdziale, gdyż znajdzie się te przedmioty przy ciele Sengratha leżącym koło orkowej palisady."
Oj, to jest dosyć czasochłonne więc nie wiem czy to naprawię.

Offline Szkodnik6

• Kopacz
  • **
« Odpowiedź #216 dnia: 19 Grudzień 2008, 15:19:03 »
On tylko mówi, że Dexter przewodzi bandytom i nic poza tym. Da się przejść grę po jego zabiciu.
Wiem, że się da ale w dzienniku widnieje zadanie, które nie da się przejść. Jeśli umiejętnie będziemy prowadzili z nim dialog(nie używając tego aby nas zaprowadził do jaskini) to dojdziemy do momentu kiedy on da nam te zadanie, możesz być tego pewien, przed chwilą sprawdziłem.

Literówka - http://ifotos.pl/uploaded/20639.JPG [księga w wieży Xardasa]

Respev

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: 19 Grudzień 2008, 15:20:30 »
Wiem, że się da ale w dzienniku widnieje zadanie, które nie da się przejść. Jeśli umiejętnie będziemy prowadzili z nim dialog(nie używając tego aby nas zaprowadził do jaskini) to dojdziemy do momentu kiedy on da nam te zadanie, możesz być tego pewien, przed chwilą sprawdziłem.
No dobrze. Jak mam to naprawić, skoro:
a) Nie dostałem treści zadania?
b) Nie dostałem tytułu zadania?

Offline Szkodnik6

• Kopacz
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 19 Grudzień 2008, 15:37:30 »
No dobrze. Jak mam to naprawić, skoro:
a) Nie dostałem treści zadania?
b) Nie dostałem tytułu zadania?

a) to są dwa wpisy jakie możemy dostać od bandyty - http://ifotos.pl/uploaded/20645.JPG
b) tytuł podawałem - "Listy gończe"

Najlepiej aby on nie dawał tej misji czyli należy usunąć mu te dialogi.

Edit:
1.Po rozmowie z Kardifem na temat "Kto może nas czegoś nauczyć w porcie" pojawiają się 4 wpisy w "Nauka w Khorinis", a mianowicie, że te 4 osoby mogą nas czegoś nauczyć ale po rozmowie osobistej z tymi osobami oni także dają wpis, dot. nauki u nich(Carl i Alrik też dają alternatywnego wpisu, pokrywa on się z tamtym od Kardifa). Proponuję aby Kardif wcale nie dawał wpisu dot. nauki u tych osób przez co nie będzie podwójnych wpisów)
Screen - http://ifotos.pl/uploaded/20751.JPG na żółto zaznaczone są wpisy, które daje Kardif, a na czerwono dane osoby. Tam gdzie jest "podkreślony" Igaraz powinno być Ignaz ale jeśli usuniesz wpisy Kardifa to ta czynność będzie zbędna.
2.Po pierwszej walce z Alarikiem idziemy do niego na drugą walkę ale kiedy użyjemy "Chcę z tobą walczyć" daje on nam zadanie "Miecz Alarika" i kiedy nie mając jeszcze wykonanego tego zadania użyjemy "Chcę z tobą walczyć" pojawia się znów wpis do dziennika  i tak do póki nie zaliczymy questa.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2008, 19:24:33 wysłana przez Szkodnik_66 »

Offline Dark Shadows

• Kret
  • *
« Odpowiedź #219 dnia: 20 Grudzień 2008, 19:05:36 »
Czy gdziekolwiek można zobaczyć spis wszystkich rzeczy jakie poprawia ten patch? Chciałbym wiedzieć przed zainstalowaniem co on zmienia.

Uprzedzając pytania "Po co?" - dla mnie część rzeczy, które mogły być poprawione bugami nie są.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #219 dnia: 20 Grudzień 2008, 19:05:36 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18