Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Historia Diega - Fan Art - Opowiadanie

<< < (3/4) > >>

Mati92:
Podobało mi się twoje opowiadanko... Może nawet książkę z tego zrobisz. Błąd jest tylko w tym że te części są troszkę krótkie,ale to się da poprawić :) natomiast jest dużo zalet,które przykuły moją uwagę. Unikasz powtórzeń,bardzo dobrze powiązałeś postacie z gry,miło się czyta. Opisy są ładne,dialogi świetne,a fabuła jest ciekawa ,więc nic mi nie pozostaje jak dać ocenę 10/10 i czekać na kolejne dłuższe części.

Amonef:
opowiadanie ekstra czekam na następne części niecierpliwie
 Niezapoznanie się lub nieprzestrzeganie regulaminu Twórczości Własnej.

Eregrin:
No wiec zanim zacznę ocenę, chciałem tylko powiedzieć, że dziwię się osobom, które piszą tylko "opowiadanie fajne, fabuła wciągająca 10/10!". Czy według Was, to jest ocena? Taką ocenę, może napisać 8-latek, wiec nie dziwie się, że temat ten przekształca się w "Fabrykę Warnów".

Dobrze, więc przechodzimy do oceny.

Wykonanie tego opowiadania, bardzo mi sie nie podoba. Jest tam wiele błędów ortograficznych i interpunkcyjnych. Musisz także poćwiczyć budowę zdań.

--- Cytuj ---Latrarnią
--- Koniec cytatu ---
Chyba Latarnią?

--- Cytuj ---khorinis
--- Koniec cytatu ---

Khorinis

--- Cytuj ---strone
--- Koniec cytatu ---

stronę

--- Cytuj ---podnosze
--- Koniec cytatu ---

podnoszę

--- Cytuj ---innosa
--- Koniec cytatu ---

Innosa

--- Cytuj ---pokuj
--- Koniec cytatu ---

pokój

--- Cytuj ---kupywał
--- Koniec cytatu ---

kupował

--- Cytuj ---złodzieji
--- Koniec cytatu ---

złodziei

--- Cytuj ---ukradne
--- Koniec cytatu ---

ukradnę

--- Cytuj ---Widze
--- Koniec cytatu ---

Widzę

--- Cytuj ---będe
--- Koniec cytatu ---

będę

--- Cytuj ---zmiane
--- Koniec cytatu ---

zmianę

--- Cytuj ---światyni
--- Koniec cytatu ---

świątyni

--- Cytuj ---wykrzyczal
--- Koniec cytatu ---

wykrzyczał

--- Cytuj ---cie
--- Koniec cytatu ---

Cię

--- Cytuj ---prosze!
--- Koniec cytatu ---

proszę!

To tyle, jeśli chodzi o ortografię. Radzę przepuścić to przez Worda. Teraz jedziemy budowę zdań:

--- Cytuj ---Młody chłopiec o niezwykle chytrym spojrzeniu przechadzał się po bazarze. Mijał właśnie stragan rybaka, który za chwile miał być uboższy o cztery płocie. Chłopiec był głodny.. niczego nie jadł od rana, a właściwie nawet od poprzedniego wieczora, chyba że liczyć dwa jabłka otrzymane od litościwej obywatelki. Słońce zdawało się gasnąć. Chłopiec zawsze przychodził do portu obejrzeć zachód słońca, odczuwał przy tym ulgę - kolejny dzień biedy się skończył.
--- Koniec cytatu ---

Unikaj powtórzeń.

--- Cytuj ---Wracając do sytuacji w porcie... wszyscy - jak to zwykle bywało pod koniec dnia w Khorinis - zwijali interesy i albo szli spać albo...się rozerwać, rybak Ghoran leniwie się wyciągnął i nałożył płachtę na świeże ryby, po czym udał się do domu po fajkę wodną.
--- Koniec cytatu ---

Lepiej buduj zdania.

Dobra. Przeczytaj sobie to opowiadanie jeszcze raz.

Po myślniku stawia się spację. Z kropkami tak samo. Dobra, wiesz dobrze o co mi chodzi.

Mógłbyś także się postarać i zamienić:

--- Cytuj ---Część I - "Będę silnym i bogatym wojownikiem...baaardzo bogatym"
--- Koniec cytatu ---

Na np.

Część I - "Będę silnym i bogatym wojownikiem...baaardzo bogatym"

Dobra. Opowiadanie oplute z każdej możliwej strony... Przechodzimy do fabuły i samego opowiadania: Praca bardzo mi się podobała. Wszelkie opisy, jak np. ten przy otwieraniu tej skrzyni rybaka - takie sobie, ale nie mówię, że złe. Miałeś ciekawy pomysł. Szkoda tylko, że nie wymyśliłeś swojego świata, tylko zgapiłeś ten z Gothica. Ja oczywiście doskonale rozumiem, że można lubić Gothica, ale aż tak bardzo, by pisać do niego opowiadania? Dobra, nie będę sie już czepiał. Przechodzimy do ocen:

Fabuła: 7/10
Wykonanie: 1/10
Ocena końcowa: 4/10

Pietro:
@up:

To ciekawe jaką dałbyś ocenę, gdyby napisał że Diego pochodził ze ÂŚródziemia - jedno.

Po to autorzy niedokańczają dzieł, żeby odbiorcy mogli się nimi pobawić. On się pobawił i przedstawił to tutaj - drugie.

Nie ocenia się książki po okładce, nie ocenia się też opowiadania po literówkach - trzecie.

Nie każdy potrafi budować przecudne wypowiedzi, z jakże kwiecistym słownictwem pochodzącym z naszego rodzimego języka, tak jak nie wszyscy potrafią tak samo dobrze liczyć, malować czy wbijać gwoździe. A wyrażać należy się tak, jak się potrafi. Skoro im się podoba, i skoro tylko tak potrafią, to nie widze powodu żeby się czepiać - czwarte.

PS: Ja rozumiem żeby być fanem Gothica, ale żeby wyznawać Beliara? -.-

Opowiadanie jest dobre. Pomysły są świetne. Czyta się przyjemnie i z zaciekawieniem (o sobie oczywiście mówię). Praca bardzo fajnie wypełnia czarne dziury w Gothic'owym życiorysie Diega. A nad wykonaniem powinieneś troche popracować, bo widocznie korektorowi już też niektóre rzeczy umykają xD

Ogółem: Pisz dalej! :D

Moja ocena: 10/10, bo mieszanie techniki do sztuki to bezczeszczenie tej drugiej, więc nie będę się do literówek czepiał.

Kapii:
Opowiadanie bardzo mi się spodobało. Szczególnie ten klimat Khorinis kilkanaście lat przed upadkiem Bariery. Fabuła jest dobra, a błędy zostały wytknięte przez poprzedników, ale i tak były to w większości literówki, lub brak Polskich znaków. Jest trochę opisów, a to się ceni. Ocena to zasłużone
10/10

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej