Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Tragedia w Halembie
momo:
Jeśli chodzi o podejście naszych kolegów to nie mi to oceniać bo po pierwsze są odemnie starsi, oraz każdy ma własne zdanie. Powiem tylko tyle że w wielu podobnych sprawach wypowiadacie się z cynizmem i pogardą dla ludzi. To prawda, trzeba myśleć logicznie, wiadomo że większość naszych polityków to ludzie którzy tylko czekają na okazję żeby się wzmocnić na swojej posadzie, i tak naprawdę mają gdzieś uczucia innych, ale to nie znaczy że każdy jest bezdusznym bydlakiem. Wydaje mi się że tak działa siła mediów. Większość ludzi przed kamerą wypowiada tylko puste słowa, jak to współczują i smucą się na takie wieści.
Media jednak nie pokazują nam ludzi zwykłych, mało znanych, a wiele z nich potrafi jeszcze współczuć.
Mimo to mam trochę podobne zdanie na ten temat, i szczególnie się tym nie przejąłem. Zwykły wypadek przy pracy, i to takie rzeczy wielokrotnie się już zdarzały. Gdyby tak popatrzeć na drogi, miesięcznie w samej polsce ginie naście osób, i jakoś nikt żałoby nie ogłasza. Osobiście do takich przypadków podchodze z dystansem. Przerażający za to był dla mnie przypadek z Gdańska, jak pamiętamy samobójstwo naszej rówieśniczki Ani. Tutaj trzeba działać, mnie to właśnie takie rzeczy uderzają najbardziej. W Halembie to zwykły wypadek, ale kiedy dzieje się coś naprawdę niepokojącego, coś tak nieludzkiego - znowu puste słowa naszych polityków. Niestety taka jest sytuacja w naszym państwie. Co poradzić. Może kiedyś nadejdzie dzień w którym trafi się kilku rozsądnych ludzi, którzy coś z tym zrobią. Wszystko się opiera na tym. Gdyby były pieniądze i ktoś kto potrafi nimi zarządzić, wszystkie problemy by się rozwiązały, ale żeby pieniądze były, to by musieli przestać je rozkradać, itd.
PS. To tylko moje zdanie. Jeśli kogoś tym obraziłem to przepraszam.
Isentor:
--- Cytat: czarny mag ---Wiecie, kłamiemy z dnia na dzień, bo to ludzkie. Kiedy przeczytałem wasze .... myśli, pomyślałem czy Wam czegoś zabrakło w tym ********* życiu. Bo chyba nie.
--- Koniec cytatu ---
no comment
--- Cytat: czarny mag ---Myślicie " po co sztuczna atmosfera żałoby narodowej " PO TO ABY PAMIĂTAĂ.
--- Koniec cytatu ---
Jak wspominałem po co tworzyć sztuczną atmosferę na której zarabiają media i politycy, skoro i tak nikt tego nie zapamięta.
--- Cytat: czarny mag ---Pytasz- a w jakich to strasznych warunkach pracują - a ja Ciebie pytam CZY TY WIESZ CO TO FIZYCZNA PRACA !?!?!? Ich zarobki nie przekraczają 2000 zł.
--- Koniec cytatu ---
To straszne...zastanów się co mówisz wielu innych ludzi "zasuwa" po 12h w pracy tyrając o wiele gorzej za niższe stawki tylko po to by wyżywić rodzinę...więc jak dla mnie górnicy nie mają tak źle.
--- Cytat: czarny mag ---WIĂC POJĂCIE O ÂŻYCIU NIEKONIECZNIE KOLOROWYM MASZ >>>>>0<<<<<.
--- Koniec cytatu ---
Ty za to pisałeś z tego prace magisterską skoro jesteś taki obeznany w tych sprawach, a może jesteś górnikiem ? Po prostu szkoda dyskutować...
P.S.
Nie krzycz nie jesteś u siebie...
Khaleb:
1 prawa moim zdaniem najwalniejsza-żal mi bardzo samych górników jak i ich rodzin. ÂŻałoba narodowa powinna być i będzie:( R>I>P
2 sprawa, śmieszna :D nawet bardzo :D :D trochę się uśmiałem z pewnego niezadowolonego z zżycia pana "czarnego maga". Rozumiem, ze każdy ma inne poglądy ale w skrajności nie popadajmy... heh ale może pan szanowny mag dorasta i potrzebuje czasu aby to zrozumieć :)
3."Nie krzycz, nie jesteś u siebie" - evertything is clear :) and funny :D:D:D Nie trzeba używać wulgaryzmów, żeby kogoś zgasić takie proste a cieszy. Z wyrazami szacunku...
Khaleb
SoBeK:
Przyznam, ze Rajca i IsentoR maja bardzo podobne poglady do moich. Prawde mowiac bardziej niz samych gornikow (w koncu juz sie nie mecza), to szkoda mi ich rodzin. Prawdopodobnie gornicy byli jedynymi karmicielami rodzin, a w chwili ich smierci te zostaly bez srodkow do zycia.
Szlag mnie trafia na politykow, ktorzy bardzo chca sie pokazac, jacy sa wspaniali, szczegolnie przed niedzielnymi wyborami. Z tego co czytalem, to pomoc finansowa dali tylko ci, ktorych czeka druga tura wyborow w niedziele.
Pewna fundacja (nie bede wymienial nazwy) dala rodzinom po 5 tys zlotych. Niestety nikt nie moze sprawdzic ile dostali od ludzi dla rodzin gornikow. Pewnie znowu zabrali dla siebie 70%. Dlaczego tak mysle? Mialem znajomego w jednej z fundacji (kocielnych!!!!), ktora zbierala ubrania. Podobno cala ich praca jest dobroczynna, ale co sie okazalo, to do osob potrzebujacych docieraly tylko tak zniszczone szmaty, ktorych nie udalo sie sprzedac.
Polacy niestety nie potrafia jednostkowo pokazywac swoich uczuc. Lepiej isc hurtowo i jak w tv pokazuja katastrofe, to wszyscy placza, ale jak tylko temat w wiadomosciach sie zmieni, to juz skleroza atakuje.
Kolejnym tematem jest materializm wlascicieli firm. Nie zalezy im na wykwalifikowanych pracownikach, bo drozsi. Lepiej wziac ludzi dopiero co poskonczonych szkoleniach. Niepotwierdzone wiadomosci, chociaz glosne, wskazuja na to, ze ci gornicy nie byli na tyle doswiadczenia aby pracowac w tak trudnych warunkach mimo to musieli zejsc na dol, bo inaczej nastepny dzien spedziliby na zasilku.
Polska zas...na rzeczywistosc :/
Raflas:
--- Cytat: czarny mag ---Ta puste słowa, nic nie zmienią , nie wrócą im życia .
Ta nie bójmy się mówić prawdy , więc po co w ogóle gadamy .
Ta po jakiego te żałoby narodowe , Nasz Ojciec ÂŚwięty ( Jan Paweł II ) też jej nie potrzebował .
Wiecie, kłamiemy z dnia na dzień, bo to ludzkie. Kiedy przeczytałem wasze .... myśli, pomyślałem czy Wam czegoś zabrakło w tym ********* życiu. Bo chyba nie.
Myślicie " po co sztuczna atmosfera żałoby narodowej " PO TO ABY PAMIĂTAĂ. Aby błędy nie zostały powielane.
Pytasz- a w jakich to strasznych warunkach pracują - a ja Ciebie pytam CZY TY WIESZ CO TO FIZYCZNA PRACA !?!?!? Ich zarobki nie przekraczają 2000 zł. Kierownictwo popędza prace pod ok. 1000 metrów pod ziemią, groźbą zwolnień z pracy. Nawet o tej porze roku, temp. kilometr pod ziemią osiąga 50C. WIĂC POJĂCIE O ÂŻYCIU NIEKONIECZNIE KOLOROWYM MASZ >>>>>0<<<<<.
PS. człowiek to gorsze zwierze niż BYDLE!!!!
--- Koniec cytatu ---
Hmmm... tylko gdyby nie ten wypadek to byś się nawet nie zainteresował pracą górników, pozatym bardziej niebezpieczne prace od górnika to np. kierowca. Co roku ginie o wiele więcej osób, ale tym też się mało kto interesuje gdyż jak narazie nie było tragedii zbiorowej. W mojej rodzinie mam dwóch górników, jeden ma pylice w dosyc zaawansowanym stopniu, a drógi ma problem ze wzrokiem. Co roku ginie więcej osób z powodu chorób które nabyły w górnictwie niż w wypadkach tego typu. Ja mieszkam w ÂŻorach, miasto na górnym śląsku i w okolicach Rudy~ jakoś bardziej się odczuwa tą tragedie na innych kopalniach palą się znicze i górnicy mają czarne wstążki lecz to co powiedział Isentor i Rajca to niestety prawda.
P.S nie moge pisac "ć" gdyż coś się stało z kompem, niestety.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej