Strefa pomocy > Gothic 3 oraz Zmierzch Bogów

Funkcjonalnośc Gothic 3 @ Vista x64

(1/2) > >>

makron:
Witam. Posiadam notebooka Dell Vostro 1500 z C2D 1.8GHz, 2GB RAM (zamierzam dokupić jeszcze 2GB), GF8600M GT 256MB, oraz zainstalowany Windows Vista Ultimate x64. Kupiłem niedawno Gothica 3 i zastanawia mnie czy normalnym jest to, że gra "tnie" nawet na niskich detalach na takim sprzęcie? Wydaje mi się że trochę przewyższam zalecane wymagania, i zaczyna mi się wydawać, że wyrzuciłem pieniążki na oryginalną grę w błoto... Z opinii, które słyszałem wynikło, że gra powinna wręcz "latać" na takim sprzęcie... Tak jak np Unreal Tournament 3, który dosłownie "latał" na najwyższych detalach z antyaliasingiem włącznie przy 40-50fps... Czy silnik Gothic 3 jest aż tak bardzo na "full-wypasie", że nie mam nawet co marzyć o graniu w Gothic 3? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. Może jeszcze uda mi się zwrócić grę do sklepu. Pozdrawiam.

olotocolo:
Wiesz parametry są dobra, sam mam podobne. według mnie problem tkwi w tym ze jest to laptop. bo słyszałem że na laptopach gry nawet na dobrych parametrach komputera działają wolniej niż normalnie. Ewentualnie to to że procesor jest 1,8 Ghz a gothic 3 obsługuje jedynie jeden rdzeń.

makron:
W takim razie to co słyszałeś jest niedorzeczne :) Różnica pomiędzy laptopem a komputerem stacjonarnym z takimi parametrami może być co najwyżej w chłodzeniu czy prędkości dysku (5400 i 7200). Wiadomo, że taki sam GPU w stacjonarnym będzie lepiej chłodzony i wytrzyma powiedzmy max detale z AA włącznie. Grałem na tym sprzęcie w Wiedźmina na maksymalnych detalach bez problemu. Musiałem tylko wyłączyć cienie i antyaliasing, bo karta się przegrzewała od tego i dziwne rzeczy działy się na ekranie. Ale to właśnie wina chłodzenia była. To jedyna różnica, a ta zasłyszana opinia to herezja :D Odnośnie obsługi tylko jednego rdzenia przez Gothic 3, dziwnym jest to, że sprawdzałem podczas uruchomionej gry i obydwa rdzenie były obciążone prawie jednakowo... Dziwne jest dla mnie to, że jedyne gry do tej pory z jakimi mam taki problem to S.T.A.L.K.E.R. i Gothic3. Pozostałe gry te najnowsze działają bez zarzutów. Wciąż szukam rozwiązania...

Respev:
Gothic 3 tnie się zawsze, nawet na hi-endowej konfiguracji. A teraz trochę wyśmiania:

--- Cytuj ---ewentualnie to to że procesor jest 1,8 Ghz a gothic 3 obsługuje jedynie jeden rdzeń.
--- Koniec cytatu ---
ÂŻe niby jak? Co z tego, że taktowanie procesora wynosi 1,8ghz, skoro to procesor wielordzeniowy? Twoje myślenie jest nadzwyczaj głupie i pozbawione sensu. Gothic 3 wykorzystuje jeden rdzeń? Proszę, poczytaj trochę co daję wielordzeniowa platforma.

--- Cytuj ---bo słyszałem że na laptopach gry nawet na dobrych parametrach komputera działają wolniej niż normalnie.
--- Koniec cytatu ---
Gdzie usłyszałeś te mądrości? U pana Zenona sączącego pod sklepem wino Boryna?

Leon91:
Witam,miałem podobny problem tzn.na nowym  sprzęcie Gothic 3 przycinał tak,że ciężko było grać(ale widać to było raczej w dalszym etapie gry).Poradziłem sobie z tym poprzez wgranie nowych łatek(słyszałem,że łatki nic do optymalizacji nie wnoszą,ale wydaje mi się,że mi jednak pomogły)Wgrałem pierw 1.12 a potem 1.5.2 community (nieoficjalny)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej