Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
Dysk
momo:
No więc kupiłem sobie nowy dysk. Wszystko elegancko podłączone, w BIOS'ie widoczne, nawet w Windowsie w menadżerze urządzeń jest, ale jak dam mój komputer widze tylko mój jeden stary dysk . Jak zrobić żebym mógł owy dysk normalnie używać (o ile wiem trzeba nadać dyskowi wolumin czy coś takiego - literka C,D.... ale nie wiem jak to zrobić) Prosze o pomoc...
PS. nie mam dysku startowego Windows. Jest on niezbędny??
Isentor:
Skoro jest to nowiutki dysk nie posiada jeszcze partycji możesz je utworzyć za pomocą programu fdisk robiąc to w dosie bądź podczas instalacji systemu XP...polecam tą drugą wersję jest mniej skomplikowana oraz posiada opcje formatu NTFS.
momo:
Mam już zainstalowanego Windowsa, oczywiście moge go przeinstalować, ale czy program ''fdisc'' można znaleźć w BIOS'ie, czy trzeba się bawić w dyskietki?? Jeśli jest to mógłbyś mi podać wiersz poleceń, albo jak go mogę znaleźć. Plzzz.. Dzięki za pomoc.
Isentor:
Polecam lekturę tego, tego bądź użycie tego.
momo:
Jest jeszcze lepszy myk, dla posiadaczy Windows XP (nie wiem jak jest z 98). Wystarczy mieć dobrze podłączony dysk, tak żeby BIOS był go w stanie wykryć, i żeby przy tym nie żarł się z połową sprzętu, a potem tylko:
Start/Panel sterowania/administracja narzędziami/zarządzanie komputerem
mogą być troche inne nazwy bo mam Win po angielsku i nie wiem czy dokładnie przetłumaczyłem. W każdym razie potem klikamy dwa razy na ikone z nowym dyskiem, i jademy. Najpierw podział na partycje, potem nadajemy wolumin i mamy w Mój Komputer widoczny nowy dysk. Zostaje nam tylko w oknie ''zarządzanie komputerem'' zapuścić Format, i dysk do użycia.
PS. To tak jakby ktoś jeszcze miał z tym problem po mnie
PPS. Jeszcze raz dzięki za pomoc
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej