Autor Wątek: co dalej z khorinis  (Przeczytany 23417 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HolyDiver

• Kret
  • *
  • Reputacja: 46
Odp: co dalej z khorinis
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Styczeń 2014, 18:23:33 »
To pewne że orkowie napadli na Khorinis. Pewnie też się tam zadomowili.

Offline arni1552

• Obywatel
  • Reputacja: 177
  • Pomagaj bo nigdy niewiadomo kiedy ty bedziesz potrzebował pomocy
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Styczeń 2014, 17:03:43 »
Klasztor by został mają magów którzy by stworzyli bariere i ogrud by z głodu nie umarli :)

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #41 dnia: 07 Styczeń 2014, 17:03:43 »

Offline jeryrep

• Obywatel
  • Reputacja: 485
  • Prawość nie ma znaczenia. Liczy się tylko potęga.
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Styczeń 2014, 17:32:08 »
Klasztor by został mają magów którzy by stworzyli bariere i ogrud by z głodu nie umarli :)

A skad wzieliby kamienie ogniskujace? Mieli je tylko magowie wody.

Offline arni1552

• Obywatel
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Styczeń 2014, 01:22:35 »
To nie moje ja to kiedyś na necie znalazłem masz racje xd

Offline Wolf_144

• Obywatel
  • Reputacja: 22
  • Urżnąć mu łeb, a koniektura jest ?
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Styczeń 2014, 19:30:54 »
  Spotkałem się już wielokrotnie z opiniami jakoby orkowie zdobyli bez problemów Khorinis,
 w przeciągu maksymalnie tygodnia z czym się kompletnie nie zgadzam. Postanowiłem więc przedstawić moją wersję opartą o wiedzę zdobytą przeze mnie przez te wszystkie lata...
  Zaczynając świat przedstawiony w grze (mimo to że lore opiera się o grę) jest przedstawiony  jako mniejszy niż byłby w rzeczywistości, należy założyć że wszystkiego powinno być podwójnie - potrójnie, jest to spowodowanie technologiami jakimi dysponowali twórcy gry na tamten czas wówczas :
  Khorinis to nie byle jaka wiocha tylko silnie ufortyfikowane miasto, które co prawda swoje lata świetności ma już za sobą, ale mimo to skały z jakich zbudowano mury są raczej w stanie nienaruszonym. - Fosa skuteczny element uniemożliwiający w pierwszej fazie walki użycie taranów i drabin, aby ją sforsować w stopniu umożliwiającym wykonanie szturmu potrzebowaliby minimum tygodnia cięzkiej harówy, okupionej z oczywistych względów wieloma jednostami. Stawiam że cały proces trwałby około 2 tygodni - przygotowań...
  Nikt bezpośrednio po przybyciu i zbudowaniu obozu, nie oblega swojego celu, aby dać wypocząć swoim wojskom dowódcy orków najpewniej odczekaliby kolejny tydzień. W tym czasie w mieście trwałaby dodatkowa mobilizacja, chciałbym zauważyć iż Khorinis miało otwarty dostep do morza i kilkanaście łódek wyklucza to możliwość wzięcia na głód.
  Na wyczerpanie - orkowie dokonując kolejnych szturmów mogliby osłabić wolę obrońców, jednakże to również zostałoby okupione stratami w stanie osobowym, nie zapominajmy o naturze orów - palić i rabować, trzymanie oblężenia wiele by ich kosztowało, spalenie farm dookoła Khorinis miałoby fatalne skutki dla całego planu, orkowie to myśliwi : To wyspa więc stan ilościowy zwierząt do zjedzenia jest również ograniczony - Nie dobrze. - Orkowie nie mogą utrzymać oblężenia w nieskończoność.
  Orkowie musieliby się liczyć z atakami zaczepnymi ze strony rozproszonych jednostek najemników i bandytów, każdy orze jak może więc zapewne skutecznie dręczliby nieprzyjaciela. Jak również skłonny jestem uwieżyć iż część farmerów i mieszkańców okolic przeszłaby do podziemia to zwiększyłoby potencjał 'ludzi' jako ogółu siły w regionie. Dzisiaj badania wojny zaczepnej dowodzą iż mnoży ona szanse strony zaczepiającej, co sprawia że im dłużej walczy tym większa szansa na zwycięstwo. Orkowie musieliby utrzymywać oblężenie, przeczesywać lasy, zwiększać ochronę dla swoich konwojów, zwiększać liczby patroli. - To kosztuje czas i zasoby, a jak wczesniej wspomniałem mieli je z oczywistych względów ograniczone.
  Dlaczego Khorinis jednak upadło, sądzę iż jest to spowodowane przybyciem TYCH orków z Myrtany, na ich okrętach wojennych, długie wybrzeże portowe umożliwiłoby szybki szturm i rozsypanie się po slumsach prąc ku górze - Tutaj siła ludzi leżałaby w znajomości miasta, myślę że jest to ten moment 'rzezi' - orkowie liczyliby na niewolników a nie masową rzeź, ludzie natomiast nadali temu taką łatkę obserwując klęske walczących. Orkowie najpewniej skierowaliby główne uderzenia na bramy. O obliczu takiej sytuacji Khorinis traciło cały potencjał defensywny - tutaj zapewne doszłoby do wielu pomniejszych starć, co poniektórzy najpewniej ulotniliby się ze śmiertelnej pułapki chociażby uchodząc do kanałów a potem kto wie.

Dziękuję chętnie wyjaśnię jeżeli jest coś niezrozumiałe - Wiem że przydługie ale starałem się skoncentrować tylko na Khorinis - jako mieście.

Offline xNoZoMi

• Magnat
  • Reputacja: 891
  • Lody z grilla
    • Karta postaci

« Odpowiedź #45 dnia: 21 Styczeń 2014, 21:47:09 »
Orkowie najprawdopodobniej zajeli by Khorinis ,ale wątpię żeby dali rade zająć klasztor.Po za tym wystarczyło by że zniszczyli by most ,i nie ma opcji aby orkowie się tam dostali,a magowie by se rade dali ,najwyżej zrobili by se runy teleportacyjne.

Offline Wolf_144

• Obywatel
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Styczeń 2014, 23:07:56 »
Myślę że wiele osób mogłoby zbiec i ukryć się w górach okalających miejsce gry.

Co do klasztoru to raczej tak, raczej nie powinni byli mieć problemów z utrzymaniem się tam. Co do run teleportacyjnych to nie jestem pewien czy to nie jest dosyć problematyczne, zważywszy że zostaliby odcięci od świata zewnętrznego.

Swoją drogą jakieś dolinki,jaskinie, góry i takie tam, mogłby stanowić ciekawy dodatkowy element gry. :D

Offline xNoZoMi

• Magnat
  • Lody z grilla
    • Karta postaci

« Odpowiedź #47 dnia: 22 Styczeń 2014, 17:10:29 »
Według mnie to nawet jeśli magowie dali by se rade ,w końcu to magia Innosa.

Offline arni1552

• Obywatel
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Styczeń 2014, 09:56:13 »
Bezi by rozwalił i magów i Orków xD

Offline xNoZoMi

• Magnat
  • Lody z grilla
    • Karta postaci

« Odpowiedź #49 dnia: 23 Styczeń 2014, 15:30:17 »
Tak tylko Beziego już tam by nie było ,bo orkowie niby by zaatakowali Khorinis po tym jak bezi popłynął już na Dwór Irdorath, a potem już spotykamy go w Gothic 3 w Myrtanie.

Offline Talia

• Obywatel
  • Reputacja: 721
    • Karta postaci

« Odpowiedź #50 dnia: 23 Styczeń 2014, 19:12:27 »
Napływające siły orków za palisadą (teoretycznie), oraz brak możliwości wydostania się z wyspy przez paladynów oraz mieszkańców (statek skradziony paladynom) z pewnością zamyka drogę odwrotu dla mieszkańców. Jeżeli ilość orków by stale rosła, a ilość broniących się paladynów była stale taka sama, prędzej czy później orkowie zaleli by Khorinis i przejęli wyspę, niezależnie od czasu. Kontynent jest dość zajęty wojną i walkami z Orkami, więc bezsprzecznie po jakimś czasie Khorinis staje się wyspą pod panowaniem orków.

Offline xNoZoMi

• Magnat
  • Lody z grilla
    • Karta postaci

« Odpowiedź #51 dnia: 24 Styczeń 2014, 16:40:23 »
Chyba że ,komuś jednak udało by się uciec z Khorinis ,i popłynąć po posiłki czyli Paladynów w końcu jakieś małe statki tam były np Garvell budował statek w dzielnicy portowej.

Offline Wolf_144

• Obywatel
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Styczeń 2014, 03:30:30 »
Napływające siły orków za palisadą (teoretycznie), oraz brak możliwości wydostania się z wyspy przez paladynów oraz mieszkańców (statek skradziony paladynom) z pewnością zamyka drogę odwrotu dla mieszkańców. Jeżeli ilość orków by stale rosła, a ilość broniących się paladynów była stale taka sama, prędzej czy później orkowie zaleli by Khorinis i przejęli wyspę, niezależnie od czasu. Kontynent jest dość zajęty wojną i walkami z Orkami, więc bezsprzecznie po jakimś czasie Khorinis staje się wyspą pod panowaniem orków.
To nie ma znaczenia, nie byliby wstanie utrzymać takiej armii dla zajęcia żałosnej w obliczu Myrtany wysepki. Fakt że mieliśmy w Khorinis doczynienia z tymi 'gorszymi' orkami, nie działającymi w żaden logiczny sposób, nie mieli też kontaktu z Orkami z kontynentu. Pozatym mówię, mogliby zalewać ale Khorinis w sensie zasiedlenia nie było wcale łatwe do ogarnięcia. Jak mówiłem w rzeczywistości ta wyspa byłaby 3x większa + Góry ( które w grze są nie-grywalne ) Jarkendar, jakieś zatoczki itd. Byłoby się gdzie ukryć.

Offline jeryrep

• Obywatel
  • Reputacja: 485
  • Prawość nie ma znaczenia. Liczy się tylko potęga.
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Styczeń 2014, 14:57:34 »
A ludzie przed orkami mogliby uciec do Jarkendaru i zamknac przejscie. W ten sposob byloby wszystko dobrze. Jedynym sposobem na dostanie sie do Jarkendaru oprocz portalu byly statki. Ale orkowie z khorinis niedorownywali tym z kontynentu umyslowo (zwali sie gorskimi orkami). Na podstawie tego co napisalem mozna jedboznacznie stwierdzic, ze Jarkendar pozostalby niezdobyty przez orkow.

Offline Talia

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #54 dnia: 25 Styczeń 2014, 19:46:09 »
A ludzie przed orkami mogliby uciec do Jarkendaru i zamknac przejscie. W ten sposob byloby wszystko dobrze. Jedynym sposobem na dostanie sie do Jarkendaru oprocz portalu byly statki. Ale orkowie z khorinis niedorownywali tym z kontynentu umyslowo (zwali sie gorskimi orkami). Na podstawie tego co napisalem mozna jedboznacznie stwierdzic, ze Jarkendar pozostalby niezdobyty przez orkow.

Ur-shak mówił: "Jedne orki idą z gór, a inne ze statków..."

Więc za palisadę dopływały orkowe statki. Prosta sprawa. niezależnie jakie to orki dopływały w G2 mieliśmy wszystkie jednakowe, i walczyły przeciwko ludziom. Więc mogły wsiąść na statek z powrotem i zająć też Jarkendar.

Offline Mohamed Khaled

• Weteran
  • Reputacja: 3650
  • Bóg napisał tak wstęp, szanuj ludzi, kurwy tęp.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #55 dnia: 25 Styczeń 2014, 21:54:42 »
A wzmianka w modzie "Piratenleben" mówi że jest to możliwe, bo orkowie tam zaatakowali piratów (Fakt, z orków nic nie zostało, ale przy większej liczbie?). Czy też sam G2... Przecież tam, przy bibliotece pradawnych, był obóz orków...

Offline Talia

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #56 dnia: 26 Styczeń 2014, 16:28:23 »
Dlatego Khornis bez ewentualnej ingerencji z zewnątrz w formie napływu paladynów (którzy zajęci na kontynencie), albo innych nieznanych mocy z pewnością by upadło pod naporem orków i nie ma co do tego chyba wątpliwości.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
  • Reputacja: 2422
    • Karta postaci

« Odpowiedź #57 dnia: 27 Styczeń 2014, 11:46:49 »
Klasztor się obronił.Wiem bo czytałem że bezimienny[Rhobar 3]w samą porę przybył do Khorinis i przerwał oblężenie klasztoru,wyzwolił hagena i innych.

Offline dunio1

• Kret
  • *
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Styczeń 2014, 12:03:47 »
PB juz dawno w wywiadzie mowilli ze arcania i g 3zb nie sa brane pod uwage jako historie serii
Jedyna czescia z ktorej mozna sie dowiedziec co sie stalo w khorinis jest g3 .
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2014, 12:06:23 wysłana przez dunio1 »

Offline Emillord2000

• Obywatel
  • Reputacja: 27
  • Nielubić Jaktyl
« Odpowiedź #59 dnia: 04 Kwiecień 2014, 20:37:04 »
Moim zdaniem orkowie zdobyli miasto i farmy .Magowie zniszczyli most i odcieli się od świata "orkowskiego" . Niedobitki straży i paladynów ukryła się w kanałach gdzie prowadzili partyzantkę <rycerz> .Najemnicy ukryli sie  w wiezy dextera .

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #59 dnia: 04 Kwiecień 2014, 20:37:04 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything