Tereny Valfden > Dział Wypraw

III Zadanie Elrath'a

<< < (4/5) > >>

Lucas Paladin:
- Zrozum. Jestem magiem, a nam kłamać nie przystoi. Chcę tylko ten kryształ, jestem bez grosza, więc nie mam jak kupić, a królowi jest potrzebny do badań astronomicznych. Zrób dla mnie chociaż tą przysługę. Będę Twoim dłużnikiem, mogę nawet wspomóc Niziołków swoją magią w czasie wojny, która mam nadzieję do was nie trafi...

Isentor:
Niziołek złowrogo spojrzał na człowieka...
- Nie ma mowy nie wpuszczę cię. Idź na targ!

Lucas Paladin:
- W porządku, więc udam się na targ. - to mówiąc Elrath skierował swe kroki w kierunku targowiska, gdzie wielu kupców sprzedawało swoje cenne towary. Miasto tętniło życiem. Mag rozglądał się za kryształami, gdyż to one były mu potrzebne. Gdy w końcu dojrzał handlarza, powiedział:
- Witaj. Chciałbym od Ciebie nabyć 40 kg białej odmiany kryształu vitrol, tylko że jestem bez grosza. Mogę Ci dać najwyżej w zamian ten łuk - powiedział wskazując na Czarny ÂŁuk na swoich plechach. - Nic innego nie mam. Jesteś zainteresowany?

Isentor:
- Nie interesuje mnie twoja broń, a skoro nie masz pieniędzy targu nie dobijemy. Chociaż może mógłbyś coś dla mnie zrobić. Zapłacę kryształem. Na przeciwko mnie swój stragan ma niziołek o imieniu Tall. Podrzucisz mu po prostu te fałszowane dokumenty podczas przeglądania jego oferty.
Sprzedawca wręczył ci stary pergamin z jakimś tekstem.

Lucas Paladin:
- Dziękuję, możesz uznać swoją prośbę za spełnioną. - Elrath natychmiast udał się kierunku kramu Talla. Podszedł do niego i zaczął interesować się towarami sprzedawcy. Spojrzał na niego i rzekł:
- Witaj. czy mógłbyś pokazać mi swoje towary, widzę, że masz tutaj całkiem ciekawe rzeczy.
Tall pokazywał Elrath'owi swoje okazałości, tymczasem on przebiegle podrzucił mu przekazane dokumenty. W pierwszej chwili było ciężko, gdyż prawie został zauważony, za drugim razem jednak wszystko poszło jak z płatka. Wrócił więc do kupca i rzekł:
- Załatwione. Prawie mnie zauważył, ale się udało. Dokumenty są u niego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej