Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
Linux vs. Windows
Thorbjørn:
Witam . Założyłem temat w którym oceniamy Linuxa i Windowsa . Według mnie jest to Windows , ponieważ jak robiłem wykres S(t) w Linuxoskim exelu to nie mogłem za chińskiego boga tego wykresu normalnie zrobić . Za to w exelu Windosowskim udało mi się to .
Wszystkie gry robione są na Windowsa toteż niewiele jest gier robionych na Linuxa . Jednak istnieje program dzięki , któremu możemy nagrać na Linuxa starsze gry typu : Twierdza Krzyżowiec.
Daję dużego + dla Linuxa za to , że na jednym użytkowniku ożna mieć 4 pulpity !! Szkoda , że nie ma więcej gier na Linuxa .
Respev:
--- Cytuj ---Daję dużego + dla Linuxa za to , że na jednym użytkowniku ożna mieć 4 pulpity
--- Koniec cytatu ---
Można mieć więcej niz 4.
--- Cytuj ---Według mnie jest to Windows , ponieważ jak robiłem wykres S(t) w Linuxoskim exelu to nie mogłem za chińskiego boga tego wykresu normalnie zrobić . Za to w exelu Windosowskim udało mi się to .
--- Koniec cytatu ---
Ech, najśmieszniejszy argument jaki widziałem. Po pierwsze, jaki Linuksowski exel? Linux (jądro) nie tworzy pakietu OpenOffice, więc jak można oceniać system poprzez ocenianie działania produktów firm trzecich? Poza tym, co szkodzi na przeszkodzie, by zainstalować MS Office na Linuksie?
--- Cytuj ---Jednak istnieje program dzięki , któremu możemy nagrać na Linuxa starsze gry typu : Twierdza Krzyżowiec.
--- Koniec cytatu ---
e? Po drugie, jakie starsze gry? Wine wspiera Pixelshader 2.0, więc takie gry uważasz za stare? Ciekawe, czyli grając na moim Debianie (dla tych co się nie orientują, Debian = jedna z dystrybucji linuksa) w Obliviona i Gothic 3, gram w starocie... 70% gier, które posiadam, bez problemu startują pod Linuksem wraz z WineHQ.
Valdar:
--- Cytat: Zabójca Orków ---Witam . Założyłem temat w którym oceniamy Linuxa i Windowsa . Według mnie jest to Windows , ponieważ jak robiłem wykres S(t) w Linuxoskim exelu to nie mogłem za chińskiego boga tego wykresu normalnie zrobić . Za to w exelu Windosowskim udało mi się to .
Wszystkie gry robione są na Windowsa toteż niewiele jest gier robionych na Linuxa . Jednak istnieje program dzięki , któremu możemy nagrać na Linuxa starsze gry typu : Twierdza Krzyżowiec.
Daję dużego + dla Linuxa za to , że na jednym użytkowniku ożna mieć 4 pulpity !! Szkoda , że nie ma więcej gier na Linuxa .
--- Koniec cytatu ---
Ok więc sprecyzuje twoje problemy ;) Standardowo w Linux pakietem biurowym jest Open Office. Nie wiem czemu masz problemy ;) wykres robi się tak samo jak w Office od M$. Tzn. Klikasz na Wstaw -> obiekt -> Wykres. Potem na to co powstało klikasz PPM i -> dane wykresu. Nie widzę tu nic trudnego. Widać że wychowałeś się na Windows, M$ stara się by tak zostało ( sprawa m.in. z Rosyjskimi szkołami ). Mi udało się stworzyć wykres bardzo szybko.
Co do gier ... oczywiście że da się grać w nowe gry !!! Już od dawna można grać nawet w Wiedźmina. Lecz przyznaję że gry są robione głównie pod Windows, ale coraz więcej z nich ma także instalator na linux'a ;) np. Quake 4.
Pulpity standardowo są 2 lub 4, zawsze można dodać więcej. Nie ma tu ograniczeń.
W ankiecie wybrałem Linux ponieważ sam korzystam z Ubuntu ( dystrybucja Linux ). Nawet teraz gdy piszę tego posta ;) Powiedzmy sobie szczerze. Można śmiało porównać go z Windows Vista, mimo to zawsze okaże się lepszy. Zauważyłem że kilka pomysłów zastosowanych w upiększaczach do linux ( np. Compiz lub Beryl ) zostały wprowadzone do Visty. Przy czym Linux nie obciąża tak mocno systemu jak najnowszy produkt M$.
Największym plusem Linux'a według mnie to to że jest darmową alternatywą, która oferuje bardzo dużo ciekawych rzeczy. I jak wspomniałem za Free !!! Za Windows'a trzeba zapłacić i to sporo, a i tak produkt jest licencjonowany.
Trivelt:
Witam,
Na początku przepraszam za małą archeologię, jednakże przecież nie będę zakładał drugiego wątku na ten temat, skoro już jeden taki istnieje.
Wyłącznie systemów Uniksowych używam na swoim Desktopie od kilku lat. Linuksa cenię przede wszystkim za stabilnośc, bezpieczeństwo i funkcjonalnośc. Aplikacje tworzone przez społeczność Opensourcową są naprawdę świetne. Zwykle dorównują, a czasem nawet przewyższają swoje Windowsowe odpowiedniki. Ważna jest także wolność, otwartośc i ideologia. System na którym pracuje, nie należy do jakiejś firmy - należy do mnie. Nikt nie będzie mnie ścigał za to że wykonam zmiany w kodzie systemu, czy skopiuję go koledze. Dobrych gier linuksowych nie brakuje, a i większość Windowsowych można odpalać. ÂŚwiadczy o tym m.in. fakt, iż znakomity Wine powoli zbliża się do stabilnej wersji 1.0.
--- Cytat: Respev ---Ech, najśmieszniejszy argument jaki widziałem. Po pierwsze, jaki Linuksowski exel? Linux (jądro) nie tworzy pakietu OpenOffice, więc jak można oceniać system poprzez ocenianie działania produktów firm trzecich?
--- Koniec cytatu ---
Można. Najpierw może sam zaznajom się trochę z faktami. Czy Linux może coś tworzyć? Linux, jest do jądro systemu, stworzone przez Linusa Torvaldsa, ale rozwijane obecnie przez wielu developerów. Zaś to czego używam to system GNU/Linux, nie składa się on bowiem tylko z kernela, ale także z programów tworzonych przez społecznosć GNU. OpenOffice, który jest dostarczany wrac z systemem należy właśnie do takiego oprogramowania które go tworzy...
Respev:
--- Cytuj ---Czy Linux może coś tworzyć?
--- Koniec cytatu ---
Umiesz czytać drogi Trivelcie ze zrozumieniem? Napisałem, że "Linux go nie tworzy". Tak jak Microsoft tworzy MS Office, tak Linus Torvalds NIE TWORZY OO. Chodziło mi właśnie o to :]
--- Cytuj ---Nikt nie będzie mnie ścigał za to że wykonam zmiany w kodzie systemu, czy skopiuję go koledze.
--- Koniec cytatu ---
Ekhm, a niby jak wykonasz zmiany w kodzie Windowsa to będzie Cię ktoś ścigał? Otóż nie, dlaczego? Bo nie zmienisz nic w kodzie Windowsa bez wglądu w źródła. No chyba, że asemblacja nie jest ci obca ;)
--- Cytuj ---Zwykle dorównują, a czasem nawet przewyższają swoje Windowsowe odpowiedniki
--- Koniec cytatu ---
Kłóciłbym się. Ja dotychczas nie znalazłem jeszcze dobrego klienta FTP z dobrą obsługą szyfrowania SSL, dlatego na dzień dzisiejszy odpalam FlashFXP za pomocą Wine.
--- Cytuj ---a i większość Windowsowych można odpalać. ÂŚwiadczy o tym m.in. fakt, iż znakomity Wine powoli zbliża się do stabilnej wersji 1.0.
--- Koniec cytatu ---
Do stabilnej wersji jeszcze mu daleko, świadczy o tym chociażby fakt, że większość gier nie odpali bez natywnych bibliotek... Fakt, w ostatnim roku Wine dynamicznie się rozwija, ale na wersję stabilną poczekamy na pewno przynajmniej 3 lata. Gdyby w 2004 nie wykradziono części kodu Windows 2000, Wine nadal byłby niszowym programem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej