- ÂŻe co? - Powiedziałem niewiedząc o co się rozchodzi z tymi Driadami. A wszystko spowodowane tym, że nie mam z natury wyostrzonych zmysłów jak wampiry czy draconi...
przeszliśmy kilka metrów, wówczas każdego dobiegły śpiewy i szmery.
- To nie driady... to jest generowane magicznie.Zobaczyliśmy dokładnie zbliżające się do nas postacie. Było to 7 Heszarów.
Nazwa: Heszar
Opis: Heshary to bestie stworzone w wypadkowym eksperymencie nekromancyjnym. Osobniki długości do 8m, potrafiący podnieść tylko 2-2,5m swojego ciała w górę. Całe ciało jest to jeden wielki i silny mięsień. Nie posiadają kości oprócz skostniałych przednich łap, które tworzą ostre kije, oraz płytek na paszczy. Najczęściej spotyka się je w opuszczonych i bardzo wilgotnych jaskiniach. Przylegają do ścian wegetując, rosnąc. Nieświadome ofiary myślą, że to wielkie grzyby, lecz gdy zakłóci im się spokój ‘odczepiają’ się od ścian i zaczynią atak. ÂŻyją w małych 6-9 osobowych grupkach. Walcząc atakują ofiarę najczęściej bez stosowania taktyk, ale bywają także ataki mylne. Polegają na tym, iż jedne z osobników otwarcie atakuje, w czasie gdy reszta niezauważalnie zachodzi ofiarę ze wszystkich stron.
Szczęka zakończona ostrym i twardym dziobem. Tył głowy chroniony przez kolce jadowe. Całe ciało tych bestii jest zatrute silną grzybiczą trucizną.
Atak: Ugryzienie, atak ostrymi kikutami, duszenie, zatrucie, atak ciałem
Technika: Heshary atakują stadnie. Całe ciało pokryte jest drobnymi pęcherzami, w których zbiera się trująca substancja. W czasie ataku, potwory napinają swoje ciało (ogromny mięsień) doprowadzając do ‘wybuchów’ pęcherzy i uwolnieniu substancji w nich zawartych. Atakują również rzucając się z zaostrzonymi kikutami w stronę ofiary. Ich ogon jest przystosowany do łapania ofiar a następnie duszeniu ich poprzez śmiertelny ścisk.
Atrybuty: Słuch, wzrok, słuch przestrzenny (przylgnięte do ściany słyszą wszystkie kroki czy tupania w najbliższych okolicach), zastyganie w bezruchu, zaskoczenie.
Trofea: 1 l - Jad Heshgara, 4 x zęby, 2 x kikuty (ostre, porównywalne do mithrilu, nadają się to wyrobu np. mieczy)
Noszony Ekwipunek:
1.Nazwa broni: Kostur ÂŚmierci
Ostrość: 14
Wytrzymałość: 12
Typ: Oburęczny
Rodzaj: Kostur
Poziom wykonania: V
Opis: Wykuty ze 110 sztuk srebra zakończony zielonym kryształem z innego wymiaru (magia śmierci), o zasięgu 2 metrów, ważący 5kg, błogosławiony oręż (Rasher), mistrzowski oręż. Dzięki kryształowi wystrzeliwane przez kostur zaklęcia z magii śmierci są dwa razy potężniejsze. Zwieńczony na dole ostrym szpikulcem.
2.Nazwa broni: Mistrzowski ÂŁuk
Zasięg: 200 metrów
Rodzaj: łuk
Poziom wykonania: IV
Opis: Stworzony z 50 sztuk drewna, ważący 2kg.
3.
4.Nazwa broni: Jaszczurzy Sztylet
Ostrość: 6
Wytrzymałość: 5
Typ: jednoręczny
Rodzaj: sztylet
Poziom wykonania: III
Opis: Wykuty z 30 sztuk żelaza o zasięgu 0,2 metra, ważący 6kg.
Nazwa odzienia: Elitarna zbroja cienia
Rodzaj: zbroja
Wytrzymałość: 8
Ciężar: 5
Opis: Wykuta z 250 sztuk szkła, błogosławione odzienie (Rasher), mistrzowskie odzienie, chroni maga przed odpryskami jego własnych zaklęć.