Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
Klawiatura, joystick czy pad?
Milten2000:
Zależy do czego, do strzelanki zdecydowanie mysz i klawiatura (chociaż mam ghost recon call of duty i kilka innych strzelanek na PS2) a do wyścigowej pad, bo łatwej. Joysticka nie mam ale by się przydał, bo kupiłem za 4 złote na giełdzie Microsoft Flug Simulator poi niemiecku, ale i tak fajna gra szkoda, że spolszczenia nie znalazłem.
Κεαηυ:
Zdecydowanie klawiatura.
Mam związane z nią najlepsze wspomnienia i z chęcią dalej gimnastykuję swe palce na coraz nowszych produkcjach. Dodatkowo w przeciwieństwie do joysticka każda czynność może zostać dokładnie przyporządkowana, bez ryzyka niezamierzonego działania przy okazji.
TheMo:
Klawiatura. Ma przewagę ilości przycisków, dzięki czemu można spersonalizować sterowanie i porobić własne skróty klawiszowe. A mysz dodaje perfekcji w celowaniu. FPS, strategie czy nawet RPG to tylko na klawiaturę.
Z kolei pad jest dobry do wyścigowych gier. ÂŁatwiej wyczuć sterowanie niż przy klawiaturze. Bijatyki też są wygodniejsze.
A joystick... Ktoś to jeszcse używa? Chyba tylko do symulatorów.
Gorgin:
Pierwsze miejsce klawiatura (za dużo zastosowan), ale warto pamiętać, ze część gier tylko na padzie. Sportowe, mordobicia czy platformówki. Oczywiscie pozytyw jest taki ze do PCta mozna podpiac pada, a na odwrót do konsoli będzie ciezko - wiec koniec koncow klawa wygrywa, zwłąszcza, że jako alternatywa - nadal mozna ja stosowac do wyzej wymienionych rodzajów gier.
Gmorra:
Tylko klawiatura. Jednak ui mnie to pewnie kwestia przyzwyczajenia i doświadczenia./ A klawiaturka mechaniczna to w ogóle baja.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej