Autor Wątek: Problem z handlowaniem i pieniędzmi  (Przeczytany 3506 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Revanek

• Kret
  • *
  • Reputacja: 0
Problem z handlowaniem i pieniędzmi
« dnia: 28 Sierpień 2007, 15:03:10 »
Witam na forum. Pierwszy raz gram w Gothica i trochę się w nim słabo orientuję. Po pierwsze nie rozumiem ani trochę tego systemu handlowania. Mógłby mi ktoś krok po kroku go opisać? Po drugie nie wiem gdzie jest pokazany obecny stan moich pieniędzy i co jest walutą w Gothicu?, bo dużo osób żąda bryłek miedzi więc domyśliłem się, że tym się płaci, ale później spotkałem się z taką sytuacją, że mogę kupić bryłki miedzi więc do jasnej cholery już nic nie rozumiem. Bardzo proszę o pomoc w tych dwóch sprawach.

Offline Rotten

• Kret
  • *
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpień 2007, 15:16:02 »
Walutą w Gothicu jest ruda... tzw. bryłki rudy. wciskając tab i przytrzymując "a" lub strzałkę w lewo czkasz z aż okienka ekwipunku przesuną się do końca i tam masz ile masz bryłek rudy. jedna bryłka rudy to wartość jeden czyli jak jakiś łuk kosztuje 10 bryłek to musisz dać sprzedawcy 10 bryłek rudy ze swojego ekwipunku. jak wchodzisz w handel ze sprzedawcą pojawia Ci się jego ekwipunek i Twój a na środku dwie kolumny, aby coś kupić od sprzedawcy musisz najechać na to strzałkami lub klawiszami "w" "s"  po czym przycisnąć LMP i "d" wtedy towar który chcesz kupić wskoczy w kolumnę po środku aby za to zapłacić najeżdżasz na rudę u siebie w ekwipunku i dla odmiany wciskasz LMP i  klawisz "a" pamiętaj że musisz podać dokładną (lub wyższą jeżeli Cię stać) ilość bryłek. ale zamiast bryłek możesz np dać jakieś rośliny lub to co masz zbędnego w ekwipunku za to co chcesz kupić. na zakończenie transakcję naciskasz enter a następnie "przyjmij".

Miłej gry :)

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpień 2007, 15:16:02 »

Offline Farvan

• Kret
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpień 2007, 15:27:56 »
Walutą w GI są bryłki rudy ( takie niebieski kamyki   ). Powiem szczerze że sam na początku miałem problemy z handlarzami. Więc najpierw rozmawiamy z wybranym handlarzem-naciskamy opcje dilogową która pozwala na Handel przeważnie pokaż swoje towary itp.- wybieramy produkt kory nas intersuje ( aby go wybrać naciskamy lewy przycisk myszy i go przytrzumujemy w zależności od ilości towaru naciskamy D lub E (D po 10 sztuk po 1sztuce) )- przedmiot powinienen pokazać się w rubryce na środku ekranu a podnim cena któą musimy zapłacić za nasz\e produkt\y-możemy zapłacić naszą walutą bryłkami rudy ale możemy także wymienić towary( robimy to w tęn sam sposób jak kupowanie tylko że zamiast D i E naciskamy A(10) i Q(1)) w środkowej rubryce bedzie pokazana wartość naszych przedmiotów i tych które chcemy zakupić (jak wiadomo nasz produkty nie mogą mieć mniejszej wartości a ty które chcemy zakupić ale mogą być bardziej wartościowe- gdy nasze towary/bryłki rudy bedą równe z towarami z którymi chcemy zakupic wystarczy nacisnoć ENTER i przyjmij i gotowe. (sorry za błędy) mam nadzieje że pomogłem.
Niezdożyłem.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2007, 15:28:30 wysłana przez Farvan »

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpień 2007, 15:27:56 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18