Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

MEN i jego sprzeciw grom komputerowym

<< < (4/9) > >>

Bela:

--- Cytuj ---Ta? To bardzo ciekawe, bo rodzic ma obowiązek utrzymania swojego dziecka do osiemnastego roku życia, że już nie wspomnę o kieszonkowym, które prawie każdy dostaje.
--- Koniec cytatu ---

Poważnie? To zmień dzielnice z Anina w Warszawie na podrzędne osiedle lub blokowisko. Porzuć wille i przejrzyj na oczy, bo w moim otoczeniu naprawdę się ludziom nie przelewa, a jak już dostaje jakieś kieszonkowe to bardzo niewielkie za które sobie może kupić loda raz dziennie.. To że rodzic ma obowiązek utrzymać dziecko, nie znaczy że ma obowiązek topić swoje dziecko w luksusach i spełniać każdą jego zachciankę, bo znam wiele takich rodzin, gdzie utrzymanie dziecka zamyka się w przedziale nakarmienia, ubrania w lumpeksie i kupienia używanych książek do szkoły.

--- Cytuj ---Człowiek w wieku 12 lat to dziecko i nie zna do końca wskazań moralnych.
--- Koniec cytatu ---

Ciekawe ciekawe.. A powiedz mi jak Ciebie w wieku 12 lat nazwano dzieckiem, to czy się przypadkiem wielce nie oburzałeś, że już jesteś dużym chłopcem? 12 lat - fakt, nie dużo - ale wystarczająco by pojąć pewne sprawy. Ilu masz na forum dwunastolatków, którzy stoją na wyższym poziomie intelektualnym od co poniektórych "dorosłych" 16latków? Paru by się znalazło.. A co do wskazań moralnych - czy dziecko od zerówki przypadkiem nie chodzi na religię? Czyli do 12 roku życia ma 6 lat religii/etyki - to dość dużo żeby poznać zasady moralne i odróżnić co jest dobre a co nie.

--- Cytuj ---Dlaczego? Przyjdzie 12 latek i bez okazania dowodu którego nie ma, nie dostanie gry, która jest przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia. Nie rozumiem co w tym złego, tymbardziej że gry kupują sobie gracze, a nie ich rodzice.
--- Koniec cytatu ---

Jaaaaaasne, o ile się żyje w wyimaginowanym świecie Romana G. Powiedz mi, jeżeli dziecko NAWET 14latek nie ma większych problemów z kupieniem alkoholu czy papierosów, 16latek nie ma w ogóle z tym problemów, to czy dystrybutor gier będzie się martwił wiekiem klienta p drugiej stronie lady? Nie bardzo, zadba o swój własny interes. A nawet jak się okaże praworządny i zapyta o ten dowód, to dziecko poleci z krzykiem do domu i powie rodzicom żeby mu kupili, albo poprosi starszego kolegę. Tak czy inaczej, jakoś sobie poradzi i zdobędzie ten "zakazany owoc", który przecież najlepiej smakuje. A robiąc zakaz na gry, lub limit wiekowy podniesiony do 18 roku życia, szanowny Roman G. zrobi im największą reklamę.

To tyle, peace :P

Respev:

--- Cytuj --- Poważnie? To zmień dzielnice z Anina w Warszawie na podrzędne osiedle lub blokowisko. Porzuć wille i przejrzyj na oczy
--- Koniec cytatu ---
A to bardzo ładnie palnąłeś, miejsce oddalone o jakieś 400km od mojego miejsca zamieszkania.

--- Cytuj ---jak już dostaje jakieś kieszonkowe to bardzo niewielkie za które sobie może kupić loda raz dziennie..
--- Koniec cytatu ---
To jest małe kieszonkowe? Już ja dostawałem mniejsze, daruj sobie. 2zł na loda * ilość dni miesiąca = 60zł.

--- Cytuj ---.. To że rodzic ma obowiązek utrzymać dziecko, nie znaczy że ma obowiązek topić swoje dziecko w luksusach i spełniać każdą jego zachciankę
--- Koniec cytatu ---
A jaki to luksus? Znasz w ogóle znaczenie słowa utrzymać? Tj. spełnienie niektórych oczekiwań dziecka. Równie dobrze można napisać, że spodnie to luksus i kazać chodzić dziecku w szmatach znalezionych pod miejskim śmietnikiem. Natychmiast miałbyś rzecznika praw dziecka na karku.

--- Cytuj ---Ciekawe ciekawe.. A powiedz mi jak Ciebie w wieku 12 lat nazwano dzieckiem, to czy się przypadkiem wielce nie oburzałeś, że już jesteś dużym chłopcem?
--- Koniec cytatu ---
A czy dziecko w wieku 6 lat, gdy już mówi, że nie jest dzieckiem, to nim faktycznie nie jest? Poza tym, niedojrzałość umysłu wywodzi się ze stwierdzenia (to jest chyba dziedziczne), iż dorośli są głupi i kompletnie nie rozumieją młodzieży. Po 10 latach sami się przekonujemy, że to nie my mieliśmy racje.

--- Cytuj ---Ilu masz na forum dwunastolatków, którzy stoją na wyższym poziomie intelektualnym od co poniektórych "dorosłych" 16latków?
--- Koniec cytatu ---
A co to ma do rzeczy? Może być inteligętny, prowadzić nawet korporacje, ale jest niedojrzały emocjonalnie.

--- Cytuj ---Jaaaaaasne, o ile się żyje w wyimaginowanym świecie Romana G. Powiedz mi, jeżeli dziecko NAWET 14latek nie ma większych problemów z kupieniem alkoholu czy papierosów
--- Koniec cytatu ---
To nie wina władzy, tylko sprzedających i to od nich zależy, czy sprzedadzą to nieletniemu.

--- Cytuj ---to czy dystrybutor gier będzie się martwił wiekiem klienta p drugiej stronie lady?
--- Koniec cytatu ---
Jaki dystrybutor? Chyba sprzedawca. 1/3 sprzedawców w sklepach legitymuje kupujących alkohol, więc nawet jeśli tylko 1/3 sprawdzała by wiek kupującego grę, to i tak trudniej było by nabyć taki towar.

--- Cytuj ---to dziecko poleci z krzykiem do domu i powie rodzicom żeby mu kupili, albo poprosi starszego kolegę
--- Koniec cytatu ---
Noi? To już będzie widać głupotę rodzica, że pozwala grać dziecku w takie gry.

--- Cytuj ---Tak czy inaczej, jakoś sobie poradzi i zdobędzie ten "zakazany owoc", który przecież najlepiej smakuje. A robiąc zakaz na gry, lub limit wiekowy podniesiony do 18 roku życia, szanowny Roman G. zrobi im największą reklamę.
--- Koniec cytatu ---
Muszę odreagować - to może do kur*y nędzy znieśmy ograniczenia prędkości na drogach, bo i tak kierowcy ich nie przestrzegają. Niech mają swobodę, niech zapier*alają 200km/h, są dorośli, więc napewno tyle nie będą jeździć bo wiedzą, że to się może źle skończyć - taka była by twoja wersja. Może ku*** zalegalizujmy kradzieże aut, bo i tak policja nie znajduje 2/3 skradzionych dupowozów, a przecież złodziej wie, że kradzież to zło i nie należy tego robić.

A od Rydzyka się odwalcie. Może gada głupoty i jest idiotą, ale za to jest lepiej od was wykształcony.

Bela:

--- Cytuj ---A to bardzo ładnie palnąłeś, miejsce oddalone o jakieś 400km od mojego miejsca zamieszkania.
--- Koniec cytatu ---

Nie wiem czy to było aż tak trudne do zauważenia, ale to było coś w stylu ironii/przenośni, bo skąd niby mam wiedzieć gdzie mieszkasz? Miałem na myśli, że może u ciebie jest tak kolorowo, ale w większości to sielanka to to nie jest. Pozazdrościć stanu majątkowego.

--- Cytuj ---To jest małe kieszonkowe? Już ja dostawałęm mniejsze, daruj sobie. 2zł na loda * ilość dni miesiąca = 60zł.
--- Koniec cytatu ---

Ho ho ho pan Respev  się ceni, po raz drugi pozazdrościć stanu majątkowego. A czy ja mówię o lodach typu Iza, Big Trio czy innej chemii typu Schoeller (czy jak się to pisze..)? Nie, mam na myśli zamrożoną oranżadę typu lizak lodowy, lulek czy inne g**no nie przekraczające 50 groszy do sztuki. Koszt miesięczny się zmniejszył?

--- Cytuj ---A jaki to luksus? Znasz w ogóle znaczenie słowa utrzymać? Tj. spełnienie niektórych oczekiwań dziecka. Równiedobrze można napisać, że spodnie to luksus i chodzić dziecku w szmatach znalezionych pod miejskim śmietnikiem. Natychmiast miałbyś rzecznika praw dziecka na karku.
--- Koniec cytatu ---

To chyba ty nie rozumiesz.. Oczekiwanie dziecka mają tu, za przeproszeniem, gówno do gadania. Moim oczekiwaniem było mieć najnowszy zestaw klocków lego, ale rodzice z powodu braku pieniędzy mi ich nie kupili. I wg ciebie nie utrzymali mnie, bo nie spełnili mojego oczekiwania? Utrzymać, to znaczy zaspokoić trzy pierwsze stopnie potrzeb w hierarchii Masłowa: potrzeby fizjologiczne, potrzeby bezpieczeństwa i potrzeby afiliacji.. Polecam poczytać na ten temat przed dalszą dyskusją. A propos pytania "a jaki to luksus?" - ciepły posiłek raz dziennie i ciepła odzież jest dla wielu luksusem, często nie do osiągnięcia panie magnat.

--- Cytuj ---A czy dziecko w wieku 6 lat, gdy już mówi, że nie jest dzieckiem, to nim faktycznie nie jest? Poza tym, niedojrzałość umysłu wywodzi się ze stwierdzenia (to jest chyba dziedziczne), iż dorośli są głupi i kompletnie nie rozumieją młodzieży. Po 10 latach sami się przekonujemy, że to nie my mieliśmy racje.
--- Koniec cytatu ---

Fakt, tu masz rację, jakbyś powiedział, że nie jesteś dzieckiem też bym ci nie uwierzył..

--- Cytuj ---A co to ma do rzeczy? Może być inteligętny, prowadzić nawet korporacje, ale jest niedojrzały emocjonalnie.
--- Koniec cytatu ---

No brawo, jestem pełen uznania co do tej wypowiedzi. Pozwól, że uściskam  prawicę. Wybacz ale nogi nawet nie podam.. To ma do rzeczy, że dojrzałość emocjonalna nie jest uwarunkowana wiekiem, możesz mieć nawet 30 lat i być totalnym dzieckiem, a możesz mieć to 12 i być dojrzalszym od tego pierwszego sto razy. Jak to sobie wyobrażasz? ÂŻe człowiek do 15 roku życia jest dzieciuchem, potem ktoś mu w urodziny przełącza tajemny guziczek i nagle jest dojrzalszy od siebie samego z wczoraj? (15latki +2 do dojrzałości xD)

--- Cytuj ---Jaki dystrybutor? Chyba sprzedawca. 1/3 sprzedawców w sklepach legitymuje kupujących alkohol, więc nawet jeśli tylko 1/3 sprawdzała by wiek kupującego grę, to i tak trudniej było by nabyć taki towar.
--- Koniec cytatu ---

przejęzyczenie.. 1/3.. a co z pozostałymi? Chucki Norrisy wyjęci spod prawa? Pora się chyba obudzić i sobie uświadomić, że się żyje w Polsce..

--- Cytuj ---Muszę odreagować - to może do kur*y nędzy znieśmy ograniczenia prędkości na drogach, bo i tak kierowcy ich nie przestrzegają. Niech mają swobodę, niech zapier*alają 200km/h, są dorośli, więc napewno tyle nie będą jeździć bo wiedzą, że to się może źle skończyć - taka była by twoja wersja. Może ku*** zalegalizuyjmy kradzieże aut, bo i tak policja nie znajduje 2/3 skradzionych dupowozów.
--- Koniec cytatu ---

Wracając do dojrzałości emocjonalnej - właśnie pokazałeś jak niedojrzały jesteś, przyznaj się proszę ile masz lat, żebyśmy mogli podnieść limit przy przełączaniu tajemniczego guziczka dojrzałości.. I znowu popadasz w skrajności..

Respev:

--- Cytuj ---ja mówię o lodach typu Iza, Big Trio czy innej chemii typu Schoeller (czy jak się to pisze..)?  
--- Koniec cytatu ---
Panie, takie lody to 4-8zł kosztują, a nie dwa.

--- Cytuj --- ale rodzice z powodu braku pieniędzy mi ich nie kupili. I wg ciebie nie utrzymali mnie
--- Koniec cytatu ---
A czy ja mówię tutaj o każdej zachciance? Napisałem jasno: "A jaki to luksus? Znasz w ogóle znaczenie słowa utrzymać? Tj. spełnienie niektórych oczekiwań dziecka."

--- Cytuj ---Wracając do dojrzałości emocjonalnej - właśnie pokazałeś jak niedojrzały jesteś, przyznaj się proszę ile masz lat, żebyśmy mogli podnieść limit przy przełączaniu tajemniczego guziczka dojrzałości.. I znowu popadasz w skrajności..
--- Koniec cytatu ---
Ahh, więc jestem dzieckiem, bo użyłem słowa na K? Bardzo ciekawe ;> Muszę powiedzieć swojej 55 letniej ciotce, żeby nie klnęła tak jak jedzie autem, bo to oznacza, że ma 10 lat. Nie schodź z tematu, bo na takie głupoty odpowiadać nie będę.

--- Cytuj --- Nie, mam na myśli zamrożoną oranżadę typu lizak lodowy, lulek czy inne g**no nie przekraczające 50 groszy do sztuki.
--- Koniec cytatu ---
Za taką cenę nie ma żadnych lodów z warszawie, zejdź chłopaku na ziemię. Za tyle to gume do rzucia ledwo kupisz.  

--- Cytuj --- To ma do rzeczy, że dojrzałość emocjonalna nie jest uwarunkowana wiekiem, możesz mieć nawet 30 lat i być totalnym dzieckiem
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---Dojrzałość emocjonalna często nie idzie w parze z inteligencją. Emocje to niezmiernie ważny czynnik w życiu człowieka - SÂĄ motorem działań zarówno wspaniałych, jak i najgorszych wynaturzeń. Dojrzałość emocjonalną można poznać rozpatrując trzy zagadnienia. Są to:   A. ÂŚwiadomość własnych emocji - np. wytłumaczenie sobie negatywnych relacji do konkretnej osoby (bardzo często okazuje się, że po prostu się jej boimy - z różnych względów). - tu właśnie chodzi o odróżnienie świata rzeczywistego od realnego i nie bierzcie tego dosłownie.  B. Czytelność własnych emocji - ujawnianie ich. Dr Borys stwierdził, że na przykład dziecko MA PRAWO być złe na rodziców i OKAZYWAÆ TO. Są domy (niestety), które wychowują dzieci do nieokazywania emocji. Ludzie nieczytelni (tzw. sfinksy emocjonalne) SÂĄ niebezpieczni a na dodatek takie gry ich dopingują w działaniach.   C. Kontrola własnych emocji. Jak stwierdził dr Borys "to NIE ZNACZY zasznurowanie pyska, tylko jak mnie ktoś zdenerwuje, to ja go od razu nie leję w mordę, lecz mówię - masz u mnie krechę". W dojrzałej osobowości te trzy kwestie powinny współistnieć - oczywiście 12 latek wyzywany przez rówieśników podejdzie do nich i powie "Mam dość waszego niskiego poziomu, złej dykcji i manier! Nie chcę was znać!"? Powyższe zdanie to nawiązanie do wypowiedzi, że 12 latek może być bardziej dojżałym od 30 latka.
--- Koniec cytatu ---

Bela:

--- Cytuj ---A czy ja mówię tutaj o każdej zachciance?
--- Koniec cytatu ---

Napisałeś, że to spełnianie oczekiwań dziecka, ni napisałeś "za wyjątkiem...."

--- Cytuj ---Ahh, więc jestem dzieckiem, bo użyłem słowa na K? Bardzo ciekawe ;> Muszę powiedzieć swojej 55 letniej ciotce, żeby nie klnęła tak jak jedzie autem, bo to oznacza, że ma 10 lat.
--- Koniec cytatu ---

Nie chodzi o użycie wulgaryzmu, bo sam nie raz używam, ale o fakt niezapanowania nad swoimi emocjami. Jedna polonistka, którą darzę wielkim szacunkiem mawia, że dojrzałość to umiejętność panowania nad sobą, nad swoimi emocjami, czym ty się nie wykazałeś przyznając się do tego słowami "muszę odreagować". Nazwij mnie gówniarzem bo mam to 18 lat, a ty podobno 30, co to zmienia? To, że wg tej zasady i wbrew twoim przekonaniom okazałem się bardziej dojrzały, bo nie dałem upustu swoim emocjom, choć niejedna k**wa mi się na język cisnęła..

--- Cytuj --- Nie schodź z tematu, bo na takie głupoty odpowiadać nie będę.
--- Koniec cytatu ---

Dobrze, że ty nie schodzisz.. Przyganiał kocioł garnkowi, że się tak wyrażę..

--- Cytuj ---Za taką cenę nie ma żadnych lodów z warszawie, zejdź chłopaku na ziemię. Za tyle to gume do rzucia ledwo kupisz.
--- Koniec cytatu ---

Wybacz nie mieszkam w Warszawie tylko koło Nowego Sącza. Szkoda tylko, że nie zauważyłeś, że przy podwojonej cenie towarów idzie w parze podwojona płaca..

--- Cytuj ---Dojrzałość emocjonalna często nie idzie w parze z inteligencją. Emocje (z łac. movere - ruszać się, emovere - poruszać się w jakimś kierunku, ku czemuś) - niezmiernie ważny czynnik w życiu człowieka - SÂĄ motorem działań zarówno wspaniałych, jak i najgorszych wynaturzeń. Dojrzałość emocjonalną można poznać rozpatrując trzy zagadnienia. Są to:
A. ÂŚwiadomość własnych emocji - np. wytłumaczenie sobie negatywnych relacji do konkretnej osoby (bardzo często okazuje się, że po prostu się jej boimy - z różnych względów). - tu właśnie chodzi o odróżnienie świata rzeczywistego od realnego i nie bierzcie tego dosłownie.
B. Czytelność własnych emocji - ujawnianie ich. Dr Borys stwierdził, że na przykład dziecko MA PRAWO być złe na rodziców i OKAZYWAÆ TO. Są domy (niestety), które wychowują dzieci do nieokazywania emocji. Ludzie nieczytelni (tzw. sfinksy emocjonalne) SÂĄ niebezpieczni a na dodatek takie gry ich dopingują w działaniach.
C. Kontrola własnych emocji. Jak stwierdził dr Borys "to NIE ZNACZY zasznurowanie pyska, tylko jak mnie ktoś zdenerwuje, to ja go od razu nie leję w mordę, lecz mówię - masz u mnie krechę". W dojrzałej osobowości te trzy kwestie powinny współistnieć
--- Koniec cytatu ---

Bardzo ładny, ciekawy i mądry.. plagiat. Zapraszam na stronę KLIK, by poczytać ten ciekawy artykuł w całości.

Bardzo ładna kompromitacja na koniec.. Gratulację.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej