Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
Chłodzenie komputera
Resio:
Byle co to Tagan 580 W , myslałem ze to swietny markowy sprzęt .Jesłi chodzi o temperature procesora to miałem jescze dwa tygodnie temu w max potach 64 stopnie a tera prawie 70.
Ale mów co mam zrobic a nie pouczasz nas
LinkLess:
A myślałeś już o chłodzeniu wodnym? Jest drogie, ale na takim sprzęcie (8800GTX ) nie powinieneś oszczędzać. Szkoda by było, gdyby coś się spaliło. Najlepsza firma robiąca instalacje chłodzenia wodnego to Cooler Master, bo jeśli chodzi o Gainward to w jego kartach graficznych jest już zamontowane fabrycznie.
Resio:
Otworzyłem obudowe i temperatura procka spadła do 47 a karta do 74
Wiec to kwiestia ciepłego powietrza , kupno wiatraków powinno wystarczyc
Isentor:
--- Cytat: Resio ---Otworzyłem obudowe i temperatura procka spadła do 47 a karta do 74
Wiec to kwiestia ciepłego powietrza , kupno wiatraków powinno wystarczyc
--- Koniec cytatu ---
Nic dziwnego, że temperatura ci spadła skoro czujniki mierzą temperaturę przy płycie główniej, przy karcie etc. Więc to co pokazał ci program było tylko temperaturą powietrza w komputerze, teraz mamy lato jest gorąco. Dodaj sobie do tego jeszcze małą puszkę z elementami, które wydają małe ale zawsze jakieś ciepło.
Sposób jaki opisał Respev...stosuje podobny trick od ponad miesiąca tzn. od kiedy zaczęły się upadły.
Respev:
--- Cytuj ---Byle co to Tagan 580 W , myslałem ze to swietny markowy sprzęt
--- Koniec cytatu ---
Powiem tak - markowy ze średniej półki.
--- Cytuj ---A myślałeś już o chłodzeniu wodnym? Jest drogie, ale na takim sprzęcie (8800GTX ) nie powinieneś oszczędzać.
--- Koniec cytatu ---
Chłodzenie wodne montuje się, jeśli ktoś bawi się w oc, tak jak ja (z C2D e4300 wycisnąłem 3,7ghz, gdzie standardowo było 1,8). Karta graficzna się nie może spalić, najwyżej przegrzać, ale następuje to powyżej 110 stopni, a w przypadku procesora - 100.
--- Cytuj ---Wiec to kwiestia ciepłego powietrza , kupno wiatraków powinno wystarczyc
--- Koniec cytatu ---
Nie, nie wystarczy. Po prostu otwierać obudowe i już.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej