Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
Co najbardziej cenimy w grach?
Casano:
Myślę, ze każdy z tych aspektów jest bardzo ważny, dla każdej gry komputerowe. Bo przecież muzyka w bardzo dużym stopniu oddaje klimat gry. Grafika natomiast przyciąga nasze oczy do ekranu monitora co powoduje ze zakoczortemy sie w bajecznym obrazie gry. Jak wyglądałaby gra bez fabuły? Jest to najważniejszy element każdej gry, bez której gracz nie wyobraża sobie dobrej rozrywki.
Dla mnie natomiast najważniejszymi rzeczami w grze komputerowej, jest oczywiście grafika, jak i fabula. Jeżeli grafika jest ładna, ale za to fabula jest mizernie skonstruowana, nie ma żadnej możliwości abym na długo zasiadł nad ta gra. W odwrotnej sytuacji jest to możliwe, gdyż dla mnie zawsze na pierwszym miejscu będzie fabula.
Tiw:
Dla mnie najważniejsza jest grywalność i fabuła, bo czym by była piękna pod względem graficznym i z świetną muzyką gra z kompletnie nie grywalna i z bezsensowną fabułą.
Grafika, muzyka i fabuła też mają wpływ na grywalość
Berry:
cenie wszystko ale najbardziej zależy mi na tym aby fabuła była długa i ciekawa ale oczywiście nie kosztem kwadratowej grafiki i jakiegoś durnego dźwięku wszystko musi być na tym samym poziomie
Looq:
W grach chodzi o grywalność i fabułę, muszą być na równym poziomie i wybijać się ponad przeciętność. Dźwięk jest tak samo ważny jak grafika (nie wiem czemu ludzie nie chcą tego zrozumieć). Fabuła musi być długa, zawiła
i musi dawać do myślenia żebyśmy sami się zastanawiali jak coś się stało zanim to odkryjemy. Musi mieć kilka zwrotów akcji które dodadzą większych emocji (np.wymordowanie magów ognia w gothic 1). Nie może być jednak zbyt trudna ani zbyt łatwa bo wtedy wszystko się zepsuje.
r4d00:
Ja zagłosowałem na grywalność. Nie wiem czemu większość zagłosowała na fabułę :| (oczywiście to szanuję, ponieważ jest to własne zdanie użytkowników). Przecież jeśli gra ma kiepską fabułę (nawet jeśli jej nie ma ), może rewelacyjnie bawić i przykuć do monitora na wiele godzin - np. taki Serious Sam, Doom III, Quake III. Co do Sama, to nie przypadł mi do gustu w ogóle, ale przez wiele osób jest uważany za genialnego FPSa. Fabuły w nim zero (uratować świat), a grywalności tony! Doom III ---> dziwne wydarzenia w bazie na Marsie. Przecież temat oklepany do granic możliwości, a podczas gry człowiek odczuwa klimat jak w niewielu grach. Fabuła - zerowa, grywalność - 100%. Quake III - z kolei tutaj fabuły nie ma, ponieważ jest to gra sieciowa. Ale grywalność jaka? Tysiące ludzi do tej pory w to gra. Oczywiście jeśli chodzi o RPG (tak na marginesie mój ulubiony gatunek ), to fabuła stoi w jednym rzędzie z grywalnością, ponieważ musimy się wczuć w klimat świata jak w żadnej grze z innego gatunku (np. FPS). Ale warto napisać, że w takim Gothicu II (zabić smoki i uratować świat) fabuła nie jest oryginalna, ale świat i jego klimat wciągają nas niesamowicie. Grywalność góruje nad fabułą także w RPG. Oczywiście fabuła jest bardzo ważna w grach, ale jednak grywalność decyduje o tym, czy odstawimy grę na półkę, czy będziemy w nią grać do upadłego .
Pzd.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej