Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
10 najlepszych gier ostatniej dekady
KrokusM:
Moja lista przednich madafakerów ostatniej dekady:
Gothic (+ następne części i dodatek) - Jest to jedna z pierwszych gier RPG w jakie w ogóle grałem i mam do niej bardzo duży sentyment. Oprócz tego oczywiście uważam pierwszą odsłonę Gothic'a za najbardziej klimatycznego role-playa wszechczasów. Czego chcieć więcej?
TES III: Morrowind + Bloodmoon i Tribunal - To co porusza mnie w tym tytule najbardziej to z pewnością przepiękna muzyka. Tak, jej nie da się opisać, trzeba posłuchać, najlepiej podczas gry, a gra ta jest wybitna. Grając w Morrowinda po raz pierwszy zobasczyłem tak wielki wirtualny świat. Wymieniając charakterystyczne cechy tej gry trzeba także wspomnieć o nowatorskim systemie rozwoju postaci który jest przecież znakiem firowym serii TES.
TES IV: Oblivion + Shivering Isles - Choć przyznam szczerze, że zdecydowanie wolę poprzednią część TES, to Oblivion nadal mieści się w tym spisie. Piękna grafika, klimat może już nie ten, ale mimo to, gra nadal warta uwagi.
NFS: Most Wanted - Moja ulubiona część NFS. Po niezbyt udanym Undergroundzie 2, nocne rajdy zaczęły mnie poprostu nudzić. MW zaoferowało mi oderwanie od tego schematu i za to wielkie dzięki twórcom. Nic więc dziwnego, że bardzo zawiodłem się na jego następcy, Carbon'ie, który był dla mnie jak to już ktoś mądry ujął - "odgrzewanym kotletem w nowej panierce".
GTA: San Andreas - (Nie ma sensu opisywanie tu tej gry, bo zrobiłem to już w odpowiednim temacie)
Nox - Czy ktoś jeszcze pamięta tego staruteńkiedo hack'n'slasha? Nieważne, dla mnie jest on o niebo lepszy od Diablo (które mógłbym okreslić mianem zwykłego crap'a). ÂŚwietny klimat, dynamiczna akcja i choć grafika archaiczna, gra nadal trzyma wysoki poziom.
Quake III: Arena - Moja pierwsza i zarazem ulubiona strzelanka. ÂŚwietnie się w nią gra przez sieć z kumplami. Ogólnie ÂŻywa Legenda
Twierdza - po prostu świetny RTS, którego największym atutem jest moim zdaniem jest linia fabularna i niesamowicie odwzorowany średniowieczny klimat. Swego czasu symulowałem nawet ból brzucha, żeby nie iść do szkoły i móc sobie pograć w tą grę
Lees:
Moja lista największych dzieł dekady(w które grałem i mogę się wypowiedzieć):
1.Saga Gothic-Chyba każdy szanujący się fan Gothica powinien ją tu umieścić.Fabuła, właśnie fabułą to to co w Gothicu najlepsze.
2.Diablo(saga)-Choć w jedynkę z dodatkiem nie grałem, tylko w dwójkę z dodatkiem to gra świetna,wybitny,do dziś rzesze fanów walczą na battlanecie.Fabuła może nie była taka świetna ale te rzeczy,zdobywanie poziomów,tego nie da się zapomnieć
3.Warcraft(saga)-odwarze się również i w tym tytule postawić na sagę ale jedynka mnie ominęła.ÂŚwietna grafika,muzyka a fabuła to naprawdę majstersztyk(szczególnie trzecia odsłona postawiła na fabułę).
4.GTA(saga)-heh,co ja mam z tymi sagami:D.Przyznam że takie piękne odsłony GTA zaczęły się od III ale mi najbardziej Vice City przypadło do gustu.I i II na swoje lata były dziełami dobrymi i dobrze się w nie grało.
5.Heroes of Might and Magic(saga)-jak zwykle w moim przypadku saga.Heroes pięknie przykuł rzesze graczy.Ze mną było podobnie(W okolicy jeden gość miał 3 ,a jeszcze chodził do pracy i pożyczał na godzinę,tak więc czekało się cały dzień pod jego bramą , aby się czasami nie spóźnić:D)To były szczęśliwe czasy,naprawdę szczęśliwe.Heroes to jest to,gdybym nie podał tego tytułu na taj liście to bym sobie nie wybaczył takiego błędu.
6.Medal of Honor-piękna gra,piękna grafiku,piękna muzyka i piękna strzelanka
7.NFS(Wszystkie części)-każda cześć była przełomem,sławny Need for speed zbiera kolejne rzesze fanów.
8.Twierdza(saga)-powiedziałby ktoś gra banalna,nie warta uwagi,lecz ja ją cenię i tutaj umieszczę.
9.Icewind Dale(saga)-piękna gra RPG,grało się z kuzynem po nocach,Jedynka jest szczególnie trudna.
10.Starcraft i Baldur's Gate(saga)-Tu postanowiłem napisać tytuły w które nie grałem lecz je bardzo cenię,widziałem je i słyszałem o nich wiele.
Kolejność przypadkowa.
Matek00:
To pora zacząć udzielić się i w tym temacie...:
>>Seria Kotor - W szczególności Kotor 1... Ta gra o b. długim tytule (Star Wars: Knights of the Old Republic) zasługuje na miano jednej z najlepszych gier jakie kiedykolwiek wyszły. Druga część o podtytule "The Sith Lord" też jest b. dobrym RPG'iem, lecz brakuje tego czegoś co było w Kotorze 1...
>>Seria Gothic - A jak inaczej? Każdy kocha bezimiennego i jego przygody...
>>Seria GTA - W szczególności GTA Vive City, GTA 2, GTA San Andreas i Vice City Stories...
>>Fifa 07 - Chyba pierwsza udana Fifa jaka kiedykolwiek wyszła... No i jaka grafa :P...
>>Need For Speed Underground 2 - Zdecydowanie najlepsza wyścigówka ostatniej dekady...
>>Fable - Świetny RPG, zaczynamy grę od 7letniego chłopca, a kończymy mając około 60lat...
>>Seria Broken Sword - A najbardziej "Broken Sword 2: The Smoking Mirror" i "Broken Sword 3: The Sleeping Dragon" Świetna przygodówka gdzie mamy szanse pokierować Amerykańskim Detektywem - Georgem Stobart i Francuską Reporterką - Nico Collard.
>>The Lord of the Rings: Battle of Middle Earth - Co tu dużo mówić?
>>Star Wars: Empire At War - Pierwsza udana Strategia w świecie Star Wars...
>>Seria Heroes Of Might And Magic - A w szczególności Heroes III i Heroes V...
>>WarRock - Świetny darmowy (w pewnym sensie) Internetowy Shooter...
>>SilkRoad On-Line - Według mnie najlepszy MMORPG...
>>Trylogia Prince Of Persia - Ale mi najbardziej przypadły do gustu Piaski Czasu...
>>Tomb Rider - Kto by nie pamiętał Pięknej Pani Archeolog? Zdecydowanie Kultowa już seria Tomb Rider zasługuje na miano jednej z najlepszych gier... Według mnie najlepszą częścią była III...
>>Star Wars BattleFront II - Świetny Shooter w Realiach Gwiezdnych Wojen
>>Seria Tekken - Najlepsza Bijatyka jaka kiedykolwiek wyszła... Najlepszy była trzecia odsłona tej kultowej gry...
>>Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy - Wywróciło Rynek Gier ze świata Star Wars do góry nogami...
>>Black And White 1&2 - Świetna Strategia czasu rzeczywistego...
>>Football Manager 07 - Kultowa już seria Football menager i jej najnowsza odsłona, prezentuje się świetnie...
>>Jade Empire - Świetna Gra twórców Kotora, lecz posiada wielki minus - Jest strasznie krótka...
>>StillLife - Przygodówka z jedną z najbardziej wciągających Fabuł na świecie... Idzie równym Krokiem z Broken Sword i Syberią
>>Seria Tony Hawk - A w szczególności Tony Hawk Underground 2 i Tony Hawk's Pro Skater 3 i 4
>>Syberia - Tego tytułu nie muszę chyba przedstawiać... Ale według mnie Syberia 2, to już nie to samo co jedynka...
>>The Movies - Świetna strategia. Gra podobna do tycoonów, lecz tutaj zasiadamy na miejsce szefa wytwórni filmowej...
>>Seria Worms - Jakby wyglądał rynek gier bez tego tytułu? Pamiętam jak kiedyś sie chodziło i tępiło się inne robaki w wormsach Armagedon... Stare dobre czasy...
>>Seria Crash - Pamiętam jak się kiedyś grało w Crashe 1-3 na PSX'a... Albo w Crasha Tag team Racing... Szkoda, że najnowsze tytuły to już nie to samo co kiedyś...
Uważam, że w przyszłości trafią jeszcze do tej listy takie tytuły jak Star Wars The Force Unleashed, Assasin Creed, Wiedźmin...
Dobra trochę się rozpisałem Pora zakończyć to pisanie i kliknąć na "Wyślij"
LinkLess:
Wg mnie na uznanie zasługują te tytuły:
1. Gothic Trylogia
2. GTA San Andreas
3. Dark Messiah Might & Magic
4. Fable
5. Call of Duty
6. F.E.A.R. + Extraction Point
7. Prey (Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że ludzie nie doceniają tej gry)
8. Jedi Knight II i Jedi Academy
9. Syberia I i II
10. Still Life
Wszystkie ww tytuły zasłużyły sobie w moim przekonaniu na ocenę 10/10 (Mimi iż w większości nie zgadzam się z czasopismem CDA, które uważam za eksperta w dziedzinie gier), być może nie znam się tak dobrze jak redaktorzy CDA, ale uważam, że gry te same w sobie są czymś wyjątkowym i w swoich gatunkach (są/były) innowacyjne.
Na 11. miejscu umieściłbym grę Call of Juarez, która wywarła na mnie pozytywne wrażenie z kilku powodów: - Po pierwsze zrobili ją Polacy (Techland),
- Całkiem grywalna gra w realiach dzikiego zachodu,
- Jest to połączenie shooter'a i skradanki (w CDA narzekali na część skradakni, że niepotrzebna, zła, trudna etc.), jednak dla mnie było czystą przyjemnością przenikanie w mroku nocy przed kowbojami,
- Piękna grafika,
Po przeczytaniu recki w CDA (przypuszczam, że większość czyta) możecie czuć niechęć do niej jednak warto pamiętać, że to tylko zdanie kilku (wpływowych ) osób. Na zachodzie (USA) gra została bardzo ciepło przyjęta przez graczy i media. POLECAM!!! dla mnie również 10/10
filo1993:
1. Saga Gothic inaczej co bym robił na tym forum ??
2.Pro Evolution Soccer 6 za to że ładniejsze bramki zdobywa się grą zespołową a nie rajdem przez cale boisko jak w Fifie.
3.Diablo 2 za to że jest już 8 lat a dalej tak się trzyma.
4.Fable za to że przypominała mi trochę Gothica i za swieżą grę bo 2 takiej samej nie znajdziesz.
5.Call of Duty za to że naprawdę świetnie oddaje klimat 2 wojny światowej (szczególnie wypowiedzi Radzieckich ÂŻołnierzy w 2 części)
6.Command and Conquer 3 Wojny o Tyberium za to że jest kontynucją najlepszej strategii :D
7.Bitwa o śródziemie 1 i 2 za to że jest prawie taka jak film i za wspaniałą rozgrywkę.
8.Kompania braci tutaj już nic nie napisze bo nie ma miejsca ale wpspaniala gra.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej