Tereny Valfden > Dział Wypraw

IV Zadanie Canisa

<< < (2/2)

Niro:
Przed jaskinią stali dwaj myśliwi. Canis słyszał tylko ich śmiechy. Wyszedł na zewnątrz, a jeden z wędrowców zaczepił go.
- Ej, ty! - powiedział - Może nam powiesz gdzie wytrzasnąłeś skórę?
- Jak to? To ty nie wiesz? Zabiłem cieniostwora. - powiedział Canis drwiącym głosem.
- A nie wiesz, że bez zezwolenia się nie poluje? A teraz dawaj tę skórę i złoto. - rzekł drugi łowca.
Myśliwi chcieli wyrwać klanowiczowi trofea, jednak ten tylko odepchnął ich. Wiedział, że nie odczepią się od niego, a więc wyjął swój miecz.
- Nadal potrzebujesz skóry? - zapytał się ohsiańczyk.
Myśliwi wyjęli swoją broń...

Canis:
- Widzę że bardzo wam zalezy na skórze. Ale poco ona wam skoro zaraz zginiecie. - Ohańczyk stał z drwiącą miną a myśliwi zblirzali się do niego. - No skoro nalegacie...
Canis wyjął łuk trzelił jednemu w noge, który padł, a drugi żucił się biegiem na ohańczyka. Ohańczyk wyjął swój strary mithrilowy miecz, i schylił się lekko uciekająć przed cięciem mysliwego. Canis obrucił się w miejscu i zadał bolesną ranę w lewy bok napastnika. Ten zawył z bólu i chciał rozciąć Canisa głowę, lecz on (Canis) uniknął poraz kolejny ciosu mysliwego. Obrońca zadał jeszcze jedną ranę po brzuchu mysliwego który wtedy padł martwy. Drugi myśliwy powiedział.
- Skoro on cie niepokonał to ja napewno tego nie zrobię, szczególnie ze już ranny jestem - powiedział patrząć na swoją nogę. - Oszczęć mi cierbpienia, i zabij jak najszybciej.
Canis podszedł do niego i wbił miecz w miejsce serca. Chwilę później Ohańczyk przesukał ciała Myśliwych...

Niro:
Znalazł tam niewiele. Jeden z nich miał tylko trzydzieści sztuk złota, drugi nic nie miał. Canis zabrał miecze, które zostały po ofiarach. Mógł je później sprzedać, albo zabrać do siebie. W drodze powrotnej nie spotkał nic niebezpiecznego. Wrócił do kupca razem ze skórą. Ten popatrzył na nią i delikatnie pomacał. Później na jego twarzy pojawił się grymas. Podał skórę jednemu ze swoich ludzi i powiedział:
- Spal ją.
Sługa tylko pokiwał głową i odszedł gdzieś. Bogacz zwrócił się do Canisa. Z kieszeni wyjał dosyć sporą sakwę.
- Tu jest twoja nagroda. 120 sztuk złota, tyle mogę za to dać.

Zadanie wykonane pomyślnie

Nagroda:

1 punkt reputacji
150 sztuk złota (30 zabrane myśliwym, 120 od kupca).
2x miecz jednoręczny

Nazwa: Miecz Jednoręczny
Typ: Jednoręczny
Rodzaj: Miecz
Jakość wykonania: Zaawansowane
Poziom: I

4 pazury
5 sztuk mięsa

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18