Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Wybór Szkoły.
Khaleb:
Ja osobiście uczęszczam do liceum, profil humanistyczny. Jestem bardzo zadowolony ze swojego wyboru. Jeśli boisz się matematyki, nie idz na kierunek z nią związany ( tak jak ja :P ). Pamiętaj, że po techinkum cięzko Ci będzie dostać się na studia informatyczne, bo w liceum są profile typu mat - inf. Istnieje jeszcze kwestia skoku intelektualnego w dół. Wiele osób, które stało się krótko mówiąc głupkami. Oczywiście nie ze wszystkimi się tak stanie, ale akurat kilku moich kumpli i koleżanek to dotknęło.
Arkhan:
No tak, zacznijmy od skromnego faktu że między gimnazjum a dobrym Ba NAJLEPSZYM Liceum czy Technikum jest zajebista przepaść, no chyba że dany delikwent został obdarowany hojnie przez Bozię samymi darami [albo chodził do b.dobrego gimnazjum] żeby przeskoczyć ten dystans. Znam wiele historyjek o tym jak znajomi byli super uczniami, na świadectwie końcowo gimnazjalnym elgenacko same 5, co dało im drogę do super liceów, a tu na półrocze 3 zagrożenia. Dziękuje.
Ja chodzę do Liceum o profilu administracyjno-ekonomicznym. Osobiście jestem zadowolony ze swojego wyboru który był że tak powiem, natychmiastowy. Głównym celem była logistyka , w technikum transportowym jednak kiedy się nie dostałem ze względu na 10 pkt, postanowiłem papiery złożyć do Liceum o tymże profilu w Zespole Szkoł Administracyjno Ekonomicznych. Matma jest ciężka to fakt no ale jakoś na 2/3 wchodzi , przedmioty zawodowe na 3.
Czyli nic nowego.
Tak więc życzę powodzenia przy wyborach, obyście trafili tak jak ja, w samą dziesiątkę .
DeadFish:
Również jestem obecnie w klasie trzecie gimnazjum, i złożyłem podania do 3 liceów. Jeszcze nie wiem do którego pójdę (mam nadzieję że problem sam się rozwiąże i do któregoś mnie nie przyjmą ;D) gdyż muszę wybierać...albo do szkoły będę miał kilometr i będę elegancko jeździł rowerem, albo moja podróż do szkoły będzie trwać około godzinę, za to szkoła będzie nieco lepsza. Jeżeli chodzi o profile, to wybrałem na pierwszym miejscu mat-his-geo , na drugim zaś mat-inf.
Crisis:
Ja jako jeden z niewielu z forum wybrałem stosunkowo dziwny profil nauki jak na te czasy - czasy komputerów. ;d Mianowicie chodzi mi o profil, którego można się nauczyć w technikum gastronomicznym - Organizacja Usług Gastronomicznych. :P Profil ciekawy i stosunkowo łatwy jeśli człowiek ma otwarty umysł na wiedzę. Można tam się nauczyć nie tylko profilu kelnera czy kucharza. Ten kierunek jest ogólnie o całej gastronomii, można się nauczyć Kelnerowania, Robienia Potraw, jak powinno się odżywiać, Rachunkowości w stopniu podstawowym, oraz teorii z działu Technologii Gastronomicznej - jak dzielimy mięsa, owoce, warzywa, jak powinno się gotować/piec/smażyć itd. Nie dość, że profil łatwy to bardzo ciekawy. Człowiek, który lubi pracować w kuchni powinien wybrać ten kierunek. Niestety wszystko ma swoje minusy, bardzo duży jest nakład na Chemię i Biologię - te przedmioty nie są łatwe. Jednak z przedmiotów ogólnych najważniejsza jest Geografia... Ja niestety już skończyłem prawie moją szkołę, matura praktycznie za mną, pozostał Egzamin Zawodowy...
Polecam ten kierunek kształcenia. :)
Pozdrawiam.
mag kręgu płomyczka:
Ja gimnazjum kończe dopiero za półtora roku.
Kirunek który, którego chiałbym się uczyć to:
Inforamtyczno -matematyczne, prawo albo ewentulanie architektura.
Dlaczego? Ponieważ te kireunki lubię od dziecka i mnie interesują.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej