Strefa pomocy > Gothic

Broń 1/2 ręczna, łuk, kusza czy magia?

<< < (8/46) > >>

lukkasszz:
grając w gothica 1 najcześciej walczyłem magią i łukiem. Ale zawsze umiałem machać mieczem więc jak mi się mana skończyła to wyjmowałem mieczyk i ciachałem cię z przeciwnikiem albo jak p
odszed bardzo blisko. Była to chyba broń dwuręczna ale nie pamiętam nazwy. Mam podobną technike walki do _Snopek_.

MeGorT:
Według mnie najłatwiej w Gothica gra się za pomocą magii. Nie uwazam jednak że magia jest bezsensowna. Ja robię zawsze tak że gdy pierwszy raz gram(Szkodnik/Najemnik) to wybieram ściężkę walki oręża. Używam też czasami kuszy lub łuku kiedy wróg jest na większej odległości. Chociaż przeważnie staram się używać miecza. Jednak swoje punkty umiejętności przeznaczam na broń jednoręczną gdyż ten rodzaj walki bardziej mi przypadł do gustu. Mimo to że zadaje mniejsze obrażenia to lubię nią władać. W grze też częściej używam łuku niż kuszy. Powód jest prosty: na początku gry są lepsze łuki od kusz więc pkt. umiejętności przeznaczam na trening łukiem. Później zaś lepsze są kusze ale wtedy moje zdolności posługiwania się łukiem nie pozwalają na zmiane. Kiedy zaś tą samą część gry przechodzę drugi raz(Cień/Strażnik) to już wtedy więcej używam magii. Zaś kiedy gram kolejny raz to wtedy dopiero wybieram ścieżkę magii (Mag Ognia, Wody?). Jednak tą części przeszłem jeszcze chyba ze dwa razy więc przyłaczam się do Obozu Bagna.
Pozdro

ÂŚlimaczek:
Jako że wypowiadamy się o pierwszej części, gdzie łuki od kuszy różnią się tylko tym że mają mniejszy DMG, a kusze robią mniejsze DMG od broni do walki w zwarciu, łuki i kusze są 2x gorsze od broni 1/2 ręcznej. Jeżeli chodzi o magię, jedyne interesujące czary to Uderzenie wiatru (II krąg), Bryła lodu (IV krąg), Ognista burza (IV krąg) i Uleczenie (chyba II lub III krąg). Tyle że wszystkie z tych czarów oprócz bryły lodu są dobre tylko jeżeli używa się buga (trzymasz LPM i cały czas naciskasz W lub strzałkę do przodu) przy którym nie pobiera many. Od razu wynika że najbardziej opłaca się tutaj oręż. Wybieram broń 1 ręczną - mają co prawda mniejsze obrażenia, ale to nie robi większej różnicy, a są 2x szybsze. Niestety później i tak trzeba się nauczyć broni II ręcznej, ale to i tak nie problem gdyż 100 siły się ma już w II rozdziale.

madusiaX:
Ja najbardziej lubie posługiwać się magią :)
Dlaczego?
Można sobie zamrozić wroga a potem go spokojnie dobić

Lubie też Kusze wojenną
Jak się ma w tej specjalizacji  100% to żaden wróg nie sprawia problemów :D

Visor:
Ja preferuję walkę bronią dwuręczną. Wprawdzie nie mam szybkości broni jednoręcznej ale ma o wiele większą siłę a zważając na to że w żadnym z Gothiców do części trzeciej nie ma tarcz broń dwuręczna jest chyba bardziej trafnym wyborem. Jak dla mnie jedyną wadą mieczy dwuręcznych jest ilość PN wymaganych do nauczenia się posługiwania się nią (na wszystkie dwa poziomy 70 PN).

Off : Co do magii zdecydowanie łatwiej posługuje się nią w Gothic 2. W jedynce uderzenie przeciwnika przerywa rzucanie zaklęcia przez co żeby atakowany nawet przez 3 ścierwojady nie możemy rzucić kuli ognia bo one cały czas przerywają. Ale ja się nie znam  .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej