Autor Wątek: Dyskusje Teologiczne  (Przeczytany 360154 razy)

Description:

Respev

• Gość
Odp: Dyskusje Teologiczne
« Odpowiedź #220 dnia: 23 Czerwiec 2008, 22:51:50 »
Ja wiele myślałem nad kwestią wiary i doszedłem do wniosku że wiara jest jedynie po to aby utrzymac porządek na świecie dlatego żeby człowieka przed zrobieniem czegoś złego zatrzymywało coś jeszcze niż tylko prawa i przepisy
Czyli wychodzi na to, że ateiści to mordercy, bo ich nic nie zatrzymuje...

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #221 dnia: 23 Czerwiec 2008, 23:10:53 »
Lub... wracaj chwalić Beliara i głosić słowo ÂŚniącego xD
I Iszętoła...

No powiedziałem, że nic nie może się wziąć z niczego, więc bóg też nie mógł istnieć przed wszystkim i wziąć się z niczego. A tak poza tym: skoro uważacie, że bóg istnieje od zawsze, to nie wiem co wam przeszkadza w uważaniu, że wszechświat istnieje od zawsze :)
No a jeśli jest to ten sam byt istniejący od początku. Skoro bóg jest wszystkim jak podają świętoszkowate pisma być może wszechświat jak i my jesteśmy tylko jego częścią.

Bóg nie jest egoistą a wiesz jaki jest na to dowód? Wolna wola, mój ty misiu. Bóg pragnie kochać i co tu więcej dodawać? Zresztą oskarżenia względem Stalina były słuszne.
Tak być może bóg daje wolną wolę. Ale bóg nie siedzi na parafii i w Watykanie. Bóg nie wymyślił masę ograniczających wolną wolę człowieka regułek. Zrobili to ludzie ludziom, konkretyzując księża wiernym. Więc nie można mówić, że bóg nie daje nikomu wolnej woli bo jeśli istnieje i czyni to, takową wolę posiadamy. Póki nie zostaniemy ograniczeni przez instytucje religijnie sankcjonujące nas wedle własnego widzi mi się.

Już miałem w rękach zapałki...
Kurde i nici z fire-party...

Oczywiście, chcesz kupić balony w kształcie głowy o.Tadeusza? Nie rozumiem dlaczego wszyscy myślą że duchowieństwo ma na celu tylko się wzbogacić...
Księża jak i kościół bogacą się od wieków. Taki proces potrafi głęboko wszczepić się w pamięć ludzi.

Ja wierzę w Boga. I nie rozumiem ludzi, którzy w niego nie wierzą. Gdzie wy chcecie trafić po śmierci?
Do monopolowego...!

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #221 dnia: 23 Czerwiec 2008, 23:10:53 »

Offline Arkhan

• Magnat
  • Reputacja: 25
  • ...
« Odpowiedź #222 dnia: 24 Czerwiec 2008, 00:32:42 »
Bóg nie wymyślił masę ograniczających wolną wolę człowieka regułek

Przecież Jezus powiedział jak mamy się modlić a inne modlitwy są dobre i chwalebne i w dobrych intencjach nikomu one nie przeszkadzają oprocz osob ktore maja na nie wysrane ;f

Więc nie można mówić, że bóg nie daje nikomu wolnej woli bo jeśli istnieje i czyni to, takową wolę posiadamy. Póki nie zostaniemy ograniczeni przez instytucje religijnie sankcjonujące nas wedle własnego widzi mi się.

Czyli mogę nazwać cię antysemitą? ;]

Kurde i nici z fire-party...

W którym ty byś poszedł na stos jako pierwszy ;p
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2008, 00:34:49 wysłana przez Arkhan »

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #223 dnia: 24 Czerwiec 2008, 09:38:06 »
Przecież Jezus powiedział jak mamy się modlić a inne modlitwy są dobre i chwalebne i w dobrych intencjach nikomu one nie przeszkadzają oprocz osob ktore maja na nie wysrane ;f
Ale rozmawiamy teraz na temat boga, nie na temat gościa, który to ponad 2k lat temu podawał się za syna bożego. A nawet jeśli to podałeś mi zestaw modlitw. A co w tym złego? Przecież całą masę bzdurnych regułek stworzył kościół na przestrzeni wieków. Nie wiem jak sobie to zrozumiałeś, że modlitwa może ograniczać wolną wolę...

Czyli mogę nazwać cię antysemitą? ;]
I znów nie na temat. Po prostu nie potrafisz odpowiedzieć na zadanie przeze mnie pytanie. Wczytaj się w definicje antysemityzmu w swoim małym katechizmie.

W którym ty byś poszedł na stos jako pierwszy ;p
Dobre i to...
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2008, 09:39:33 wysłana przez IsentoR »

Offline Mantos

• Weteran
  • Reputacja: 294
  • de Freszmejker
    • Karta postaci

« Odpowiedź #224 dnia: 24 Czerwiec 2008, 10:37:18 »
Tak być może bóg daje wolną wolę. Ale bóg nie siedzi na parafii i w Watykanie. Bóg nie wymyślił masę ograniczających wolną wolę człowieka regułek. Zrobili to ludzie ludziom, konkretyzując księża wiernym. Więc nie można mówić, że bóg nie daje nikomu wolnej woli bo jeśli istnieje i czyni to, takową wolę posiadamy. Póki nie zostaniemy ograniczeni przez instytucje religijnie sankcjonujące nas wedle własnego widzi mi się.

Dobra, to ja ci odpowiem szanowny Iszentole. Racja jest kilka bezsensownych zasad, wymyślonych przez duchownych. Cóż kiedyś msza była odprawiana w języku łacińskim i żaden niewykształcony człowiek nie miał pojęcia o co chodzi. Cóż księża to ludzie, niektórzy są pokorni, niektórzy wywyższają. Jan Paweł II przepraszał za błędy kościoła, było ich wiele, ale ludzie i tak wierzą w Boga...

Ale rozmawiamy teraz na temat boga, nie na temat gościa, który to ponad 2k lat temu podawał się za syna bożego. A nawet jeśli to podałeś mi zestaw modlitw. A co w tym złego? Przecież całą masę bzdurnych regułek stworzył kościół na przestrzeni wieków. Nie wiem jak sobie to zrozumiałeś, że modlitwa może ograniczać wolną wolę...

Ale my chrześcijanie uważamy, że Jezus był częścią trójcy świętej, co za tym idzie był Bogiem
co na jedno wychodzi...

« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2008, 10:44:06 wysłana przez Mantos »

Offline Arkhan

• Magnat
  • ...
« Odpowiedź #225 dnia: 24 Czerwiec 2008, 10:44:12 »

No i tutaj wyszła na jaw twoja mała wiedza Teologiczna. Według nas Jezus był Synem Bożym a więc co za tym idzie - wypełniał wolę swojego Ojca który jest w niebie. Idąc tym tropem można dojść do wniosku że to co Jezus powiedział rzeczywiście pochodziło od Boga i było spełnieniem jego woli.

Zresztą modlitwy to nie są bzdurne regułki. Dla ciebie one nie mają znaczenia, ale jeśli nie mają znaczenia to nie uprawnia ciebie to do obrażania, no ale to w końcu twój Woodstock że tak powiem. Modlitwa nie ogranicza mojej wolnej woli, przecież to jest idiotyzm. Modlę się do Boga o prośbę, lub mu dziękuje lub go uwielbiam. I co jest w tym złego? Dopóki żyjemy, mamy wolną rekę. Możemy się modlić lub nie, dotyczy to każdego wierzącego. Modlitwa to nie jest jakiś mały imp który nachodzi cię w najmniej oczekiwanym momencie i każe się modlić. Bez przesady.

I znów nie na temat. Po prostu nie potrafisz odpowiedzieć na zadanie przeze mnie pytanie. Wczytaj się w definicje antysemityzmu w swoim małym katechizmie.

Bedzie troche offtopa;

No dobra pomijam tekst o antysemityźmie jednak jeśli mówisz że religia "narzuca" (o_O?) swoje systemy to i obrażasz żydów. Tak, obrażasz mój ty iszętołQ;] No ale pomijam to, otóż idąc twoim tokiem rozumowania religia narzuciła mi swój "system" i od tej pory (zakładając że Bóg istnieje) nie mam wolnej woli? Większej bzdury nie słyszałem. Przypomne ci, że Chrystus jest założycielem Chrześcijaństwa i jakby na swoich powierników wybrał ludzi - upadających nie raz. Ja nie twierdze że księża są bez grzechu. Ja tylko mówie że są oni ludźmi, o czym ty zapominasz. I przypomne ci, że kiedy polacy mieli krótko mówiąc przeje*ane to pokładali swoje nadzieje w Bogu, Chrystusie i Kościele. Ludzie są dumni z tego że są Polakami i Katolikami a ty mówisz o jakimś nakładaniu własnej woli? Own3d.

Ważne jest by również posiadać własne zdanie, i ja takowe posiadam i większość katolików -  Moralność Chrześcijańska jest jak najbardziej ok, a to że jakiś ksiądz upadnie przez różnoraki sposób to nie jest jeszcze powód by nawoływać to pseudo buntu przeciw Chrystusowi i mówić że Kościół to tylko mafijna machlojka do lewych interesów. Isentorku, bądź agnostykiem dalej a z pewnością wyjdzie ci to na dobre.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #226 dnia: 24 Czerwiec 2008, 11:15:12 »
No i tutaj wyszła na jaw twoja mała wiedza Teologiczna. Według nas Jezus był Synem Bożym a więc co za tym idzie - wypełniał wolę swojego Ojca który jest w niebie. Idąc tym tropem można dojść do wniosku że to co Jezus powiedział rzeczywiście pochodziło od Boga i było spełnieniem jego woli.
Ale ja dobrze wiem za kogo uważają go katolicy. Ale to nie znaczy, że tak naprawdę nim był, koniec tematu.

Zresztą modlitwy to nie są bzdurne regułki. Dla ciebie one nie mają znaczenia, ale jeśli nie mają znaczenia to nie uprawnia ciebie to do obrażania, no ale to w końcu twój Woodstock że tak powiem. Modlitwa nie ogranicza mojej wolnej woli, przecież to jest idiotyzm. Modlę się do Boga o prośbę, lub mu dziękuje lub go uwielbiam. I co jest w tym złego? Dopóki żyjemy, mamy wolną rekę. Możemy się modlić lub nie, dotyczy to każdego wierzącego. Modlitwa to nie jest jakiś mały imp który nachodzi cię w najmniej oczekiwanym momencie i każe się modlić. Bez przesady.
Ty naprawdę nie rozumiesz. Nie napisałem, że modlitwy to bzdurne regułki. Nie napisałem również, że modlitwy ograniczają wolną wolę. Ty sobie coś ubzdurałeś i cały czas pleciesz o tych modlitwach aby jak najbardziej odwlec od sedna sprawy. Aby ci to wytłumaczyć przytoczę wspomniany wcześniej temat chrztu. Bardzo fajnie, że ludzie mają coś takiego. Tylko w pierwotnym założeniu chrzcił się ten kto chciał - wolna wola. Obecnie kościół tak to sobie skonstruował, że ludzie chrzczeni są bez wolnej woli. Od tak na dzień dobry bez jakiegokolwiek przygotowania duchowego. I co z tego, że bóg daje wolną wolę skoro w tym wypadku nie mamy nic do powiedzenia? Nie zasłaniaj się tylko gadkami o grzechu pierworodnym i innym bzdurami. Bo jest to jedyny bezsensowny argument, za którym zasłania się kościół praktykując swoje przymusowe włączenie kogoś do religii.

Taka jest prawda najpierw przymusowy chrzest, a następnie wychowanie w wierze rodziców od małego wpajając od młodu jakieś pierdoły. Człowiek o szerszych horyzontach lub naukowym toku myślenia machnie na to ręką. A słabsi emocjonalnie znajdą w tym dobre oparcie. Tak właśnie działa twoja religia. I masa innych.

No dobra pomijam tekst o antysemityźmie jednak jeśli mówisz że religia "narzuca" (o_O?) swoje systemy to i obrażasz żydów.
To masz wyjątkowo własny tok rozumowania. Nie będę się zagłębiał w twoje problemy...

I przypomne ci, że kiedy polacy mieli krótko mówiąc przeje*ane to pokładali swoje nadzieje w Bogu, Chrystusie i Kościele. Ludzie są dumni z tego że są Polakami i Katolikami a ty mówisz o jakimś nakładaniu własnej woli? Own3d.
Ta Jezus im pomógł, włączył "god mode" na polu bitwy.

Ważne jest by również posiadać własne zdanie, i ja takowe posiadam i większość katolików -  Moralność Chrześcijańska jest jak najbardziej ok, a to że jakiś ksiądz upadnie przez różnoraki sposób to nie jest jeszcze powód by nawoływać to pseudo buntu przeciw Chrystusowi i mówić że Kościół to tylko mafijna machlojka do lewych interesów.
Można szczerze powiedzieć, że w XXI wieku Watykan nie jest już jak to nazwałeś "mafijną machlojką". Ale XXI wiek ma dopiero 8 lat.

Dobra, to ja ci odpowiem szanowny Iszentole. Racja jest kilka bezsensownych zasad, wymyślonych przez duchownych. Cóż kiedyś msza była odprawiana w języku łacińskim i żaden niewykształcony człowiek nie miał pojęcia o co chodzi. Cóż księża to ludzie, niektórzy są pokorni, niektórzy wywyższają. Jan Paweł II przepraszał za błędy kościoła, było ich wiele, ale ludzie i tak wierzą w Boga...
Ja nie wiem tak trudno pojąc co miałem na myśli pisząc "bezsensowe zasady"? Przecież reformacja kościoła to bądź co bądź jedna z lepszych rzeczy.

Offline Arkhan

• Magnat
  • ...
« Odpowiedź #227 dnia: 24 Czerwiec 2008, 11:43:28 »
Nie napisałem, że modlitwy to bzdurne regułki. Nie napisałem również, że modlitwy ograniczają wolną wolę. Ty sobie coś ubzdurałeś i cały czas pleciesz o tych modlitwach aby jak najbardziej odwlec od sedna sprawy.

Faktycznie mój błąd, sorry;] Zrozumiałem że pod pojęciem modlitwa masz na myśli bzdurne regułki, w sumie bym się nie zdziwił ale ok. Następnym razem tłumacz co masz na myśli.

Aby ci to wytłumaczyć przytoczę wspomniany wcześniej temat chrztu. Bardzo fajnie, że ludzie mają coś takiego. Tylko w pierwotnym założeniu chrzcił się ten kto chciał - wolna wola. Obecnie kościół tak to sobie skonstruował, że ludzie chrzczeni są bez wolnej woli. Od tak na dzień dobry bez jakiegokolwiek przygotowania duchowego. I co z tego, że bóg daje wolną wolę skoro w tym wypadku nie mamy nic do powiedzenia?

A ja ci powiem ze to nie ma znaczenia. Już o tym kiedyś mówiłem, jest to decyzja rodziców którzy chcą jak najlepiej dla swojego dziecka i to w tym momencie do nich pałeczka należy bowiem dziecko pierowtnie jest owocem miłości kobiety i mężczyzny i to ONI decydują w jakim moralnym duchu będą wychowywać swoje dziecko. Zresztą jakie dziecko po urodzeniu może decydować samo za siebie? Absurd, zresztą jeśli tak jak mówisz jeśli to w przyszłośći będzie człowiek  'twoim zdaniem' o szerszych horyzontach to i tak machnie na to ręką olewając całe chrześcijańskie wychowanie.

A słabsi emocjonalnie znajdą w tym dobre oparcie.

Pokaż ÂŚwiętego który był słabszy emocjonalnie ;]

Ta Jezus im pomógł, włączył "god mode" na polu bitwy.

Dobra dobra ;] Odstaw gry, wyjdź na świeże powietrze a zobaczysz że świat ma więcej ciekawych perspektyw.

Można szczerze powiedzieć, że w XXI wieku Watykan nie jest już jak to nazwałeś "mafijną machlojką". Ale XXI wiek ma dopiero 8 lat.

Nie zaprzeczam że Kościół popełniał błędy. Ale już o tym pisałem - Chrystus na swoich powierników wybrał nas, ludzi. Zresztą tak jak zostało mądrze napisane w Apokalipsie ÂŚw Jana "Dym szatana wślizgnął się do Kościoła". Chyba nic tu więcej dodawać nie trzeba.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #228 dnia: 24 Czerwiec 2008, 12:21:41 »
A ja ci powiem ze to nie ma znaczenia. Już o tym kiedyś mówiłem, jest to decyzja rodziców którzy chcą jak najlepiej dla swojego dziecka i to w tym momencie do nich pałeczka należy bowiem dziecko pierowtnie jest owocem miłości kobiety i mężczyzny i to ONI decydują w jakim moralnym duchu będą wychowywać swoje dziecko. Zresztą jakie dziecko po urodzeniu może decydować samo za siebie? Absurd, zresztą jeśli tak jak mówisz jeśli to w przyszłośći będzie człowiek  'twoim zdaniem' o szerszych horyzontach to i tak machnie na to ręką olewając całe chrześcijańskie wychowanie.
Ale jakby nie patrzeć podejmują tą decyzję bo tak mówi ich religia. Jeśli już brali ten ślub w kościele to z tego co pamiętam odmawiali jakąś regułkę, że wychowają bachora wedle wiary katolickiej. O tym właśnie mówię. Przecież te całe chrzty, pierwsze komunie to po prostu interes. Ostatnio w związku z tym na gazecie.pl zapodali materiały filmowe i artykuły. Zapytali łepka po co idzie do komunii. Jego odp. "bo odstanę prezenty". To jest śmieszne. Poza tym jaka pokazówka w warszawce lub innych większych miastach, 8 latkowie wożą się pod kościół limuzynami. Kościół na tym zarabia i społeczeństwo na tym zarabia. Co prawda to drugie o wiele, wiele więcej. Ale to jest jednak czysty interes.

Skoro nadanie chrztu nie zależy od wieku. Niech robią to w dajmy na to 10 roku życia. Dziecko jako tako myśli, a byłby to prosty i skromny rytuał. Bo nie zaprzeczysz, że się w dupach poprzewracało wszystkim z upiększaniem obrzędów kościelnych.

Pokaż ÂŚwiętego który był słabszy emocjonalnie ;]
Yyy tych co się zabili, zabijali, okaleczali, rozpaczali czy skończyli w zakładzie dla psychicznych?

Nie zaprzeczam że Kościół popełniał błędy. Ale już o tym pisałem - Chrystus na swoich powierników wybrał nas, ludzi. Zresztą tak jak zostało mądrze napisane w Apokalipsie ÂŚw Jana "Dym szatana wślizgnął się do Kościoła". Chyba nic tu więcej dodawać nie trzeba.
No tak to są ludzie. Ale czy nie powinni kierować się jakąś ideą? Większym dobrem dla innych? Kościół potrzebuje reformacji. Tymczasem czy ktokolwiek z Watykanu myśli o tym? Powątpiewam bo im jest na stanowiskach dobrze tak jak jest teraz.

Większość problemów otacza celibat. Więc niech go zniosą w końcu został utworzony tylko po to aby księża prywatnie nie bogacili się i nie przekazywali bogactwa potomstwu. Teraz kościołowi podobno nie zależy na kasie. Więc jaki problem, zniosą celibat i znikną problemy związane ze skokami w bok księży lub zabawy z ministrantami. Bo przecież to jest jednym z głównych powodów złej reputacji kościoła.

Offline Mantos

• Weteran
  • de Freszmejker
    • Karta postaci

« Odpowiedź #229 dnia: 24 Czerwiec 2008, 12:45:42 »
Ale jakby nie patrzeć podejmują tą decyzję bo tak mówi ich religia. Jeśli już brali ten ślub w kościele to z tego co pamiętam odmawiali jakąś regułkę, że wychowają bachora wedle wiary katolickiej. O tym właśnie mówię. Przecież te całe chrzty, pierwsze komunie to po prostu interes. Ostatnio w związku z tym na gazecie.pl zapodali materiały filmowe i artykuły. Zapytali łepka po co idzie do komunii. Jego odp. "bo odstanę prezenty". To jest śmieszne. Poza tym jaka pokazówka w warszawce lub innych większych miastach, 8 latkowie wożą się pod kościół limuzynami. Kościół na tym zarabia i społeczeństwo na tym zarabia. Co prawda to drugie o wiele, wiele więcej. Ale to jest jednak czysty interes.

Racja, to jest śmieszne, mało kogo obchodzi przestrzeganie zasad religii. Dzieci się tłumaczą, a bo rodzice kazali, bo prezenty będą, bo jak nie to się będą czepiać itd. W Polsce jest 95% katolików, 33% z nich to ludzie praktykujący, a 5% to prawdziwi katolicy.

Skoro nadanie chrztu nie zależy od wieku. Niech robią to w dajmy na to 10 roku życia. Dziecko jako tako myśli, a byłby to prosty i skromny rytuał. Bo nie zaprzeczysz, że się w dupach poprzewracało wszystkim z upiększaniem obrzędów kościelnych.

Tu się zgodzę z tobą, chcą wydłużyć, poszerzyć i powiększyć. Przyjęcie mojego brata trwało 3 godziny, zasnąłem wtedy na mszy, dzieci wynoszono z kościoła bo mdlały, wszyscy myśleli tylko o tym kiedy to się skończy. Chrzest kiedyś to było tylko zanurzenie w wodzie i odmówienie modlitwy, a teraz? Zresztą nikt nie pamięta swojego chrztu, bo miał wtdy zaledwie miesiąc...

Yyy tych co się zabili, zabijali, okaleczali, rozpaczali czy skończyli w zakładzie dla
psychicznych?

Obojętnie jakiego byle świętego ;]
Ja nie wiem tak trudno pojąc co miałem na myśli pisząc "bezsensowe zasady"? Przecież reformacja kościoła to bądź co bądź jedna z lepszych rzeczy.

Tym razem to ty nie pojąłeś co miałem na myśli. Chodzi mi o to że te "bezsensowne zasady" są zmieniane.

« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2008, 12:52:37 wysłana przez Mantos »

Offline Arkhan

• Magnat
  • ...
« Odpowiedź #230 dnia: 24 Czerwiec 2008, 12:53:09 »

Tak, wychowają dziecko w wierze katolickiej, ale przecież mogą tego nie robić bo mamy wolną wolę jednak przynależność do Kościoła niesie ze sobą również i obowiązki, zresztą tak jest w każdej religii czy systemie wartości. Dla przykładu mój jeden z najlepszych kumpli - rodzice go od małego wychowali w ateistycznym świecie. Po prostu tak ten świat funkcjonuje, wpoili mu ateistyczne zasady jednak to go nie przekreśla u Boga, bo przecież jak dobrze wiemy Boga możemy zawsze odnaleźć, nawet ty Isentorze możesz być święty (sic!) xD. Co do Komunii i wieku cóż muszę przyznać że moim zdaniem też jest śmieszne, materializować sobie wage tego wydarzenia. Jest to problem, kiedy właśnie 8latek odpowiada w ten sposób ale ja tylko jestem zwykłym uczniem liceum to już problem teologów.

A Kościół musi jakoś na siebie zarabiać, są jednak zakony które żyją tylko z tego co uprawią lub co otrzymają z jałmużny. Sprawa nie jest tak prosta jak mogłaby się wydawać.

Ależ nikt nie powiedział że TRZEBA chrzcić od razu. To już jest sprawa rodziców. Co do upiększania obrzędów kościelnych - zostaw ich Isentor w spokoju i zajmij się swoim kółkiem satanów. Tak będzie chyba najlepiej dla wszystkich.

Yyy tych co się zabili, zabijali, okaleczali, rozpaczali czy skończyli w zakładzie dla psychicznych?

Któregokolwiek ;]

No tak to są ludzie. Ale czy nie powinni kierować się jakąś ideą? Większym dobrem dla innych? Kościół potrzebuje reformacji. Tymczasem czy ktokolwiek z Watykanu myśli o tym? Powątpiewam bo im jest na stanowiskach dobrze tak jak jest teraz.

Większym dobrem dla innych? A misjonarze? A wiele akcji charytatywnych? A praca w Afryce z trędowatymi? Gdzie jest ten ateistyczny świat?

Kościół potrzebuje reformacji zgodzę się chodź nie do końca. Mam nadzieje że nie rozumiesz pod tym względem akceptacja święceń kapłańskich kobiet, umożliwienie parom homoseksualnym zawieranie małżeństw, akceptacja eutanazji i akceptacja aborcji bo jeśli tak to moja polemika z tobą nie będzie miała większego sensu.

Większość problemów otacza celibat. Więc niech go zniosą w końcu został utworzony tylko po to aby księża prywatnie nie bogacili się i nie przekazywali bogactwa potomstwu. Teraz kościołowi podobno nie zależy na kasie. Więc jaki problem, zniosą celibat i znikną problemy związane ze skokami w bok księży lub zabawy z ministrantami. Bo przecież to jest jednym z głównych powodów złej reputacji kościoła.

No tak, ale kij ma dwa końce. Jeśli zniosą celibat to wielokrotnie wzrosną potrzeby księży bo przecież trzeba będzie utrzymać jak i jego rodzinę. Ale to tylko taki paradoks, jeśli w ogóle kiedykolwiek zniosą celibat pewnie i też wprowadzą odpowiednie poprawki w prawo kanoniczne etc.

Offline Kozłow

• Magnat
  • Reputacja: 382
  • Acid Rain!
« Odpowiedź #231 dnia: 24 Czerwiec 2008, 15:29:32 »
To zadam ci pytanie takie, kim jest człowiek?
ÂŻywą istotą, która na skutek rozwiniętego mózgu jest zdolna myśleć.

W sumie to nic, bowiem ten Wszechświat może być Bogiem w końcu Bóg jest wszędzie.
Można i tak... Tylko czy bóg jest tez wtedy w akcie morderstwa, w gwałcie itd? Czy jest w broni i w kondomach?

Nie będe się zniżał do twojego dennego poziomu jednak nie wiem czy wiesz ale to społeczeństwo baranów jak ładnie nazwałeś katolików i innowierców to jest jedyne społeczeństwo na którym zależy, aby Polska była niepodległa w swoim katolickim jestestwie. I nie pieprz mi tu głupot, bowiem kiedy nasz naród był pod okupacją, nadzieje były pokładane w Bogu a kiedy przyszło nam żyć w tym upragnionym wolnym kraju Boga ma się w odbycie.
Ty ten denny poziom zacząłeś, Arkhanie :) A społeczeństwo baranów, to społeczeństwo bezgranicznie wierzące w to, co mówi kościółek, rozgłośnia o.tadeusza lub jakaś książka sprzed kilku tysięcy lat. Tak samo społeczeństwo baranów to byli ludzie bezgranicznie wierzący w nieomylność partii i pisma Stalina. Społeczeństwo myślące, a nie "dogmatyczne". Podobno dogmaty są złe, a kościół opiera się na dogmatach.

Bóg nie jest egoistą a wiesz jaki jest na to dowód? Wolna wola, mój ty misiu. Bóg pragnie kochać i co tu więcej dodawać? Zresztą oskarżenia względem Stalina były słuszne.
Wolna wola hmmm... Zakładam, że wierzycie w to, że bóg jest wszechwiedzący i że tworzy życia ludzkie. Więc posłuchaj misiu ballady o wolnej woli.
Bóg wie wszystko. No i tworzy sobie człowieczka. Skoro wie wszystko, to wie, że człowieczek ten będzie zabijał, mordował, gwałcił lub będzie dobry - pomagal innym, troszczył się o innych itd.
Skoro wie, że ten człowieczek będzie zły, to wie, że będzie musiał go posłać do piekła. Wychodzi na to, ze niektórzy rodzą się już z przeznaczeniem, które nieuchronnie zaprowadzi ich do piekła. Ot wolna wola, że nic nie możemy zrobić. A patrząc z innej strony - wolna wola, że albo sluchasz moich 10 przykazań i kochasz mnie i idziesz do mnie, albo nie sluchasz mnie i nie kochasz i idziesz do piekła na wieczne męki, potępienie, wrzaski, jęki, tortury. No ale dałem ci wolny wybór. I rzecz jasna cię kocham.

Tak jest religijną prawdą.
Czyli istnieje prawda religijna i inna prawda - prawda świecka? Która jest tą prawdziwą prawdą?
Jak to mówili myśliciele na przestrzeni wieków: "Prawda jest zawsze konkretna".

Czyli człowiek ma uważać, że jest doskonały i najlepszy. Stąd się bierze pycha i chęć podporządkowania sobie innych...
Człowiek nie ma uważać, że jest doskonaly. Nie wyolbrzymiaj. Ma uważać, że jest silny, że nie potrzebuje żadnej wyimaginowanej pomocy.

Bóg jest wszechmocny, więc nie możemy pojąć jakim cudem istnieje od zawsze. Wszechświat to nie jest nic nadzwyczajnego, nie może istnieć od zawsze, ponieważ ziemskie sprawy mają początek i koniec, a Bóg to alfa i omega.
Bóg jest wszechmocny? No to taki argumencik: "Skoro Bóg jest wszechmocny, niech stworzy kamień, którego nie będzie dał rady podnieść".

Wiesz kiedy człowiek myśli że da wszystkiemu radę sam to zaczyna być samolubnym.
Pffffffff..... Dobrze. To niech szuka pomocy u ludzi. A nie tworzy sobie w głowie dziadów z brodą.

To wybór ludzi, nikt ich do tego nie zmusza... Nie wiem do czego dążysz. Chcesz nam koniecznie udowodnić że jesteśmy głupi? (my - chrześcijanie) To ty słuchasz innych ludzi i ich poglądów więc jesteś tak samo głupi jak my.
No tak. Religia, przyjęta na chrzeście w pierwszych dniach życia, jest naszym wyborem :) a późniejsza indoktyrnacja - wpajanie dzieciom od małego - to się im utrwala. Nie znacie podstatwowych praw psychologii, ze małe dzieci chłoną wszystko najwięcej? I przyjmuja to, co mówi mama?

Oczywiście, chcesz kupić balony w kształcie głowy o.Tadeusza? Nie rozumiem dlaczego wszyscy myślą że duchowieństwo ma na celu tylko się wzbogacić...
Hmmm widzę Benedykta, wychodzącego ze złotymi pierścionkami na palcach i złotym naszyjnikiem, widzę jedzącego go ze złotych talerzy, widzę jak wozi się papamobilem i wypoczywa w Castel Gandolfo, to mam lekkie wrażenie, że zbyt biednie nie żyje. Tak samo widzę rezydencję ojca Tadeusza, widzę rezydencje biskupów amerykańskich, widzę w prawie polskim przepis, że biskupi maja od państwa dożywotnio zapewnione zamieszkanie i wyżywienie, widzę jak przeznacza się na świątynie opatrzności miliony zlotych, to znów mam te wrażenie, że zbyt biednie się księżom nie żyje.

Ja wierzę w Boga. I nie rozumiem ludzi, którzy w niego nie wierzą. Gdzie wy chcecie trafić po śmierci?
Hmmm może nigdzie? Może dostrzegamy większą wartość we własnym ziemskim życiu i nie marnujemy jego na błagania o jakies inne życie po śmierci (co samo w sobie jest idiotyzmem. ÂŻycie po śmierci - jak to brzmi :) )

Czyli wychodzi na to, że ateiści to mordercy, bo ich nic nie zatrzymuje...
Dobrze gada! Polać mu!

Ale rozmawiamy teraz na temat boga, nie na temat gościa, który to ponad 2k lat temu podawał się za syna bożego
Tobie tez polać Isek. Oj jak wielu mieliśmy mesjaszy, jak welu ziemskich bogów. Wytłumaczcie mi dlaczego katolicy odrzucają np. Allaha, Mahometa - jako złych i nieprawdziwych w swoim nauczaniu.
Przecież takie same podstawy są by twierdzić, że Neron czy Kaligula byli bogami jak do tego, że Jezus był bogiem. To samo tyczy się do Mahometa czy wyznawcy kościoła zielonych zimowych drzew.

Jan Paweł II przepraszał za błędy kościoła, było ich wiele, ale ludzie i tak wierzą w Boga...
Tak. JP2 przepraszał. A tymczasem raptem kilkadziesiąt lat przed przeprosinami papież Pius któryśtam (nie pamiętam) głośno popierał Mussoliniego i Adolfa. A sam JP2 ściskał się z Pinochetem - dla niewiedzących - obalił on na czele wojskowej hunty demokratycznie wybrany rząd Salvadora Allende w Chile.

I przypomne ci, że kiedy polacy mieli krótko mówiąc przeje*ane to pokładali swoje nadzieje w Bogu, Chrystusie i Kościele. Ludzie są dumni z tego że są Polakami i Katolikami a ty mówisz o jakimś nakładaniu własnej woli?
Książe Jarema Wiśniowiecki przyrzekał Matce Boskiej, że nie spocznie, póki nie utopi we krwii buntów chłopskich. Powinniśmy być dumni, że matka boska dopomogła obalić bunty, mające na celu wyzwolenie kozaczyzny (prawosławnej) od jarzma szalchty polskiej. Bóg był z nazistami ("Got mit uns" na paskach SS-manów), Bóg był z aliantami, Bóg był z Saladynem, Bóg był z Ryszardem. Dziwne...

Można szczerze powiedzieć, że w XXI wieku Watykan nie jest już jak to nazwałeś "mafijną machlojką".
Owszem jest :) Poczytajcie o Banku Watykańskim i Paulu Marcinkusie.

Ale jakby nie patrzeć podejmują tą decyzję bo tak mówi ich religia
Rodzice robią tak, jak im robili. Ich chrzcili i wpajali im od początku życia, to oni chrzczą i wpajają od początku życia.

A Kościół musi jakoś na siebie zarabiać
"Darmo otrzymaliście. Darmo dawajcie", panie Arkhan :)

Ależ nikt nie powiedział że TRZEBA chrzcić od razu. To już jest sprawa rodziców
Ale ta wytworzona przez kościół moralna presja, że dziecko będzie żyło z grzechem pierworodnym robi swoje... A zresztą patrz kilka linijek wyżej.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #232 dnia: 24 Czerwiec 2008, 17:33:33 »
Większym dobrem dla innych? A misjonarze? A wiele akcji charytatywnych? A praca w Afryce z trędowatymi? Gdzie jest ten ateistyczny świat?
Ateiści są w większości przypadków indywidualistami więc każdy z nich na swój własny sposób pomagania innym. Poza tym co tylko księża biorą udział w akcjach charytatywnych?

Kościół potrzebuje reformacji zgodzę się chodź nie do końca. Mam nadzieje że nie rozumiesz pod tym względem akceptacja święceń kapłańskich kobiet, umożliwienie parom homoseksualnym zawieranie małżeństw, akceptacja eutanazji i akceptacja aborcji bo jeśli tak to moja polemika z tobą nie będzie miała większego sensu.
Odnośnie święceń kobiet i małżeństw homoseksualnych nie widzę żadnych przeciwwskazań. Bo niby co w tym złego? Bóg zabronił? Nie widzę żadnej adnotacji pod tablicami z 10 przykazaniami.

No tak, ale kij ma dwa końce. Jeśli zniosą celibat to wielokrotnie wzrosną potrzeby księży bo przecież trzeba będzie utrzymać jak i jego rodzinę. Ale to tylko taki paradoks, jeśli w ogóle kiedykolwiek zniosą celibat pewnie i też wprowadzą odpowiednie poprawki w prawo kanoniczne etc.
Oo jeszcze czego. Tu nie ma nad czym polemizować. Chce założyć rodzinę i mieć dzieci to niech za nie płaci. Przecież dostaje pensje z kurii.

Offline Arkhan

• Magnat
  • ...
« Odpowiedź #233 dnia: 24 Czerwiec 2008, 17:47:24 »
ÂŻywą istotą, która na skutek rozwiniętego mózgu jest zdolna myśleć.

RLY? Myśleć w ten sposób żeby odrzucić wszelką religię?

Można i tak... Tylko czy bóg jest tez wtedy w akcie morderstwa, w gwałcie itd? Czy jest w broni i w kondomach?

Pytanie rodem z podstawówki. Przeczytaj to zdanie 5 razy i zastanów się nad sensem swojej wypowiedzi.

Ty ten denny poziom zacząłeś, Arkhanie A społeczeństwo baranów, to społeczeństwo bezgranicznie wierzące w to, co mówi kościółek, rozgłośnia o.tadeusza lub jakaś książka sprzed kilku tysięcy lat. Tak samo społeczeństwo baranów to byli ludzie bezgranicznie wierzący w nieomylność partii i pisma Stalina. Społeczeństwo myślące, a nie "dogmatyczne". Podobno dogmaty są złe, a kościół opiera się na dogmatach.

Nie nie mój ty kochany komunisto nie tłumacz się mętnie bo najwyraźniej ci to nie wychodzi. Każdy się domyśli że chodziło ci o wszystkich katolików bo dla ciebie każdy katolik który przyznaje się do Chrystusa a nie do czerwonego wodza to jest społeczny baran.

Bóg wie wszystko. No i tworzy sobie człowieczka. Skoro wie wszystko, to wie, że człowieczek ten będzie zabijał, mordował, gwałcił lub będzie dobry - pomagal innym, troszczył się o innych itd.
Skoro wie, że ten człowieczek będzie zły, to wie, że będzie musiał go posłać do piekła. Wychodzi na to, ze niektórzy rodzą się już z przeznaczeniem, które nieuchronnie zaprowadzi ich do piekła. Ot wolna wola, że nic nie możemy zrobić. A patrząc z innej strony - wolna wola, że albo sluchasz moich 10 przykazań i kochasz mnie i idziesz do mnie, albo nie sluchasz mnie i nie kochasz i idziesz do piekła na wieczne męki, potępienie, wrzaski, jęki, tortury. No ale dałem ci wolny wybór. I rzecz jasna cię kocham.

W momencie sądu ostatecznego będzie tylko sprawiedliwość i nic więcej.

Człowiek nie ma uważać, że jest doskonaly. Nie wyolbrzymiaj. Ma uważać, że jest silny, że nie potrzebuje żadnej wyimaginowanej pomocy.

Tak? Teraz tak tylko mówisz jak to powiadają "Jak trwoga to do Boga" . Myślisz że człowiek jest na tyle silny że nie potrzebuje żadnej "wyimaginowanej" twoim zdaniem pomocy? ÂŻyczę ci żebyś osobiście się przekonał jak jest naprawdę.

Pffffffff..... Dobrze. To niech szuka pomocy u ludzi. A nie tworzy sobie w głowie dziadów z brodą.

Tak i niech najlepiej jeszcze podpisze socjalke i powiesi w domu portret towarzyszów Gomułki i Lenina ;)

Wytłumaczcie mi dlaczego katolicy odrzucają np. Allaha, Mahometa - jako złych i nieprawdziwych w swoim nauczaniu.

Zapytaj się księdza a nie na forum gdzie w 95 % to agnostycy ;X Ja nie będe ci tego tłumaczyć, bo po prostu nie chce mi się i było to 100 razy wałkowane.

Reszty nie będe cytował bo po prostu szkoda mi na to czasu a nasz forumowy komunista niech tłumaczy sobie że nie mam argumentów. Szkoda Kozłow, że tak się zmieniłeś. Klaszcz dalej Isentorowi, w sumie angostycy i komuniści = nie daleko pada jabłko od jabłoni. Róbcie sobie dalej ucztę z Religi, zobaczymy czy w dorosłym życiu wyjdzie wam to na dobre. I oficjalnie zapowiadam że nie odpuszcze sobie dyskusji w tym temacie, jednak pragne zauważyć że  argumenty katolickie są tłumaczone na komunistyczno-agnostyczne postrzeganie świata (LOL). Apeluję o zmianę nazwy tematu na Stajnia Isentora. O tak będzie odpowiednie i w dodatku śmiesznie po obu stronach.

Odnośnie święceń kobiet i małżeństw homoseksualnych nie widzę żadnych przeciwwskazań. Bo niby co w tym złego? Bóg zabronił? Nie widzę żadnej adnotacji pod tablicami z 10 przykazaniami.

Chrystus tylko mężczyznom dał prawo do bycia kapłanami a małżeństwa homoseksualne? Nie zgadza się to z chrześcijańską moralnością od wieków.

Offline Mantos

• Weteran
  • de Freszmejker
    • Karta postaci

« Odpowiedź #234 dnia: 24 Czerwiec 2008, 18:08:52 »
Ateiści są w większości przypadków indywidualistami więc każdy z nich na swój własny sposób pomagania innym. Poza tym co tylko księża biorą udział w akcjach charytatywnych?

Nie tylko, ale większość to księża

Jeśli pozwoli się zawierać małżeństwa homoseksualne, to zaczną się ubiegać również o prawo do adopcji dziecka (no chyba że sam urodzi xD) Takie dziecko będzie miało marne szanse na normalne życie.

Oo jeszcze czego. Tu nie ma nad czym polemizować. Chce założyć rodzinę i mieć dzieci to niech za nie płaci. Przecież dostaje pensje z kurii
Nie, księża nie dostają pensji w Polsce (na zachodzie tak). Utrzymują się z ofiar wiernych.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2008, 18:17:50 wysłana przez Mantos »

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #235 dnia: 24 Czerwiec 2008, 18:19:02 »
Chrystus tylko mężczyznom dał prawo do bycia kapłanami
Bo 2k lat temu kobiety nie miały żadnych praw tylko obowiązki wobec facetów. Ale mamy już XXI wiek, kościół w tej sprawie nadal jest do tyłu.

a małżeństwa homoseksualne? Nie zgadza się to z chrześcijańską moralnością od wieków
Moralnością kreowaną przez głowy kościoła...

Canis

• Gość
« Odpowiedź #236 dnia: 24 Czerwiec 2008, 18:32:17 »
Nie, księża nie dostają pensji w Polsce (na zachodzie tak). Utrzymują się z ofiar biednych.

kuria, diecezja nie wiadomo co tam, daje wypłaty księżom na ich wydatki, jadło i napitek jest fundowany z ofiar, reszta z ofiar leci do kurii czy diecezji. Owe ofiary są wysyłane z adnotacją na jaki cel były zbierane, nie jestem pewny czy dobrze pamiętam ale jakoś tak.

Jeśli pozwoli się zawierać małżeństwa homoseksualne, to zaczną się ubiegać również o prawo do adopcji dziecka (no chyba że sam urodzi xD) Takie dziecko będzie miało marne szanse na normalne życie.

Cóż, homoseksualizm nie jest rzeczą normalną, natura nakazuje, aby osobniki przeciwnej płci ze sobą kopulowały, osobnicy tej samej nie są w stanie wydać na świat potomstwa, a więc homoseksualizm nie jest normalne.

w wypadku małżeństw homoseksualnych i adopcji przez takich jestem całkowicie przeciwny, sami nie mogą mieć dzieci, a jak wspomniałem drobinę wyżej, nie jest to normalne.

W momencie sądu ostatecznego będzie tylko sprawiedliwość i nic więcej.

A ty kto, prorok, że wiesz?

Myślisz że człowiek jest na tyle silny że nie potrzebuje żadnej "wyimaginowanej" twoim zdaniem pomocy?

Tak myślę, poco komu wymarzona, wyśniona wizja, możliwe ze jest coś "lepszego" od nas, ale poco się tym martwić, niema dowodu na istnienie, to chętnie poczekam do śmierci by się przekonać, a póki żyję i mogę... "Carpe Diem".

Chrystus tylko mężczyznom dał prawo do bycia kapłanami a małżeństwa homoseksualne? Nie zgadza się to z chrześcijańską moralnością od wieków.

Kurcze, dziw że tylko i akurat mężczyznom... ciekawe w czym to aż tak kobiety są od nas gorsze, w końcu jako takie równouprawnienie jest, a tu kościół taki staroświecki, a fe, czemu mogą być tylko w zakonach.

No, nie zgadza się z chrześcijańską moralnością... a może dlatego ze niema możliwości by potomstwo z tego wyszło.

Arkhanie, nie przypisuj wszystkiego kościołowi.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2008, 18:34:35 wysłana przez Canis »

Offline Eregrin

• Magnat
  • Reputacja: -2
  • ÂŻycie jest jak komputer - do zabawy i do konkretów
« Odpowiedź #237 dnia: 24 Czerwiec 2008, 19:32:12 »
No dobra, nie wytrzymuje...

Ja wiele myślałem nad kwestią wiary i doszedłem do wniosku że wiara jest jedynie po to aby utrzymac porządek na świecie dlatego żeby człowieka przed zrobieniem czegoś złego zatrzymywało coś jeszcze niż tylko prawa i przepisy oraz oczywiście do tego aby napchać całemu duchowieństwu kieszenieXD.

Jak coś takiego czytam, normalnie mnie bierze... Człowieku, wiara chrześcijańska, wiesz ile ma lat? Bardzo dużo, skoro w okolicach 37 r. n.e ukrzyżowano Chrystusa - To jest prawda, że Jezus został ukrzyżowany - to już mamy prawie 2 k lat. Licząc, że ta wiara, była jeszcze wcześniej, to możemy sobie liczc, lecz pozostańmy przy tych niecałych 2 k. Tak więc: Czy jak by to była bzdura, była by ona ciągnięta przez TYLE lat?! Wątpie...

No własnie - nasza wiara, jest właśnie m. in. pod tym względem fajna... Nie będziemy leżec w grobie...

Do monopolowego...!

lol... No dobra, ale tak na poważnie?

Offline Arkhan

• Magnat
  • ...
« Odpowiedź #238 dnia: 24 Czerwiec 2008, 19:39:09 »

Przegapiłem to sorry. Ale ja nie mówię o pomaganiu mamie, pożyczenie 3 zł na wino kumplowi spod monopolowego czy pomoc w nauce koleżance. ÂŚwiata Ateistów i ludzi Bogatych NIE MA wśród trędowatych, chorych na malarię czy HIV Tak to smutna prawda, nawet komunistów takich jak nasz Kozłow. Jednak jest kościół i jego ludzie [zakony, misjonarze, ludzie dobrej woli zazwyczaj związani z chrzejścijaństwem]. Nie tylko księża im pomagają. Jednakże żniwo wprawdzie wielkie a robotników mało.

Bo 2k lat temu kobiety nie miały żadnych praw tylko obowiązki wobec facetów. Ale mamy już XXI wiek, kościół w tej sprawie nadal jest do tyłu.

G. prawda. Zasięgnij wiedzy teologicznej wtedy porozmawiamy dlaczego faceci mogą być tylko księżmi.

Moralnością kreowaną przez głowy kościoła...

I co z tego? Co to niby ma być za zarzut? To tak samo jakbym miał do ciebie pretensje o to że LaVey ustanowił prawa swojego satanistycznego kościoła którego jest założycielem. Absurd.

kuria, diecezja nie wiadomo co tam, daje wypłaty księżom na ich wydatki, jadło i napitek jest fundowany z ofiar, reszta z ofiar leci do kurii czy diecezji. Owe ofiary są wysyłane z adnotacją na jaki cel były zbierane, nie jestem pewny czy dobrze pamiętam ale jakoś tak.

Jeśli nie wiesz o pewnych sprawach to się zazwyczaj nie wypowiadaj bo większość argumentów pochodzą z takich portali jak ateista.pl i racjonalista.pl na których wiedzą tyle o Kościele ile prawdy jest w tym że księża mordowali żydowskie dzieci podczas II wojny światowej w ściśle określonych rytuałach.

Kurcze, dziw że tylko i akurat mężczyznom... ciekawe w czym to aż tak kobiety są od nas gorsze, w końcu jako takie równouprawnienie jest, a tu kościół taki staroświecki, a fe, czemu mogą być tylko w zakonach.

Kościół w kluczowych sprawach musi być staroświecki czy wam się to podoba czy nie.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: 24 Czerwiec 2008, 22:37:14 »
Jeśli nie wiesz o pewnych sprawach to się zazwyczaj nie wypowiadaj bo większość argumentów pochodzą z takich portali jak ateista.pl i racjonalista.pl na których wiedzą tyle o Kościele ile prawdy jest w tym że księża mordowali żydowskie dzieci podczas II wojny światowej w ściśle określonych rytuałach.

nie odwiedzam tych portali, a wynoszona wiedza o katolicyzmie, o tym co tu mówię, pochodzi z lekcji religii na które w tym roku jeszcze uczęszczałem. A że mieliśmy normalnego, że tak powiem, księdza, to było to normalną wymianą poglądów i doinformowaniem się w poglądach katolików, na jednej z lekcji właśnie mówił, że pieniądze zebrane z tacy są części pobierane na jadło , a reszta wysyłana do kurii czy diecezji, nie pamiętam teraz dokładnie.

Kościół w kluczowych sprawach musi być staroświecki czy wam się to podoba czy nie.

Mówiono że Karol Wojtyła na posadzie papieża pełnił swoją posługę w spoisób... że tak powiem nowoczesny, nie trzymał się staroświeckiego stylu, uważa się go za przełomowego papieża w tej dziedzinie, wiele podróży otwartość na rozmowę z innymi wyznaniami, rzadkość to była dawniej, Karol Wojtyła - Jan Paweł II, w końcu uważa się go za najwybitniejszego (najlepszego) papieża dotąd. A więc widać że jednak i kościół powinien iść z duchem czasu. Nie potrzeba takiego, staroświeckiego podejścia.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2008, 22:38:38 wysłana przez Canis »

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #239 dnia: 24 Czerwiec 2008, 22:37:14 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything