Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (143/181) > >>

Kozłow:
Mt 5,39
Nie będę przytaczał 4 raz tego fragmentu, znawco Pisma ÂŚw.

--- Cytuj ---Być może, proszę jednak pamiętać, jak dużo zła zostało wtedy wyrządzonego i ile przelano wtedy krwi.
--- Koniec cytatu ---
I to wybitny dowód, że żadna wielka zmiana nie może obejść się bez "zła" (względne, panie rdr. względne) i krwi.

rdr.:

--- Cytuj ---Mt 5,39
Nie będę przytaczał 4 raz tego fragmentu, znawco Pisma ÂŚw.
--- Koniec cytatu ---
Przepraszam, nie czytam całego tematu, bo bym chyba od komputera nie odszedł.
Ja tu osobiście nie widzę żadnych sprzeczności:
"Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko, ząb za ząb. A Ja wam mówię: Nie zwalczajcie zła złem, lecz jeśli cię ktoś uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi."
Przeanalizujmy jednak ten fragment. "Oko za oko" - to bodajże z Kodeksu Hammurabiego. Jeżeli zaś chodzi o księgę Wyjścia (mam przy tym fragmencie odnośnik do tego), to zapraszam do przeczytania kilku wersetów wcześniej:
"Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Przyszedłem nie po to, aby je znieść, ale wypełnić." (Mt 5,17)
Kluczowe jest tutaj słowo "wypełnić", które może mieć kilka znaczeń. Ja preferuję tutaj interpretację tego słowa jako ulepszenie (nie zniesienie) praw Starego Testamentu. Jak zapewne wiemy, Pan Bóg stopniowo w czasach Starego Testamentu stopniowo wychowywał ludzkość. Pan Jezus przyszedł na świat m. in., aby dopełnić to (pisząc trywialnie: wychować na max). Konsekwentnie: Pan Jezus postawił nam wyższą poprzeczkę.

Isentor:
Czyli kolokwialnie mówiąc mordować kiedy przystoi i nadstawiać policzek kiedy nie wypada. Ot dobitna definicja kościoła katolickiego.

Pabloo:

--- Cytat: Komuchnista w 15 Lipiec 2009, 19:39:22 ---Ach jakże świetnym byłbyś Inkwizytorem!
--- Koniec cytatu ---
Nie ze mnie byłby zły Inkwizytor ,ale z ciebie byłby świetny Inkwizytor! ,pomordowałbyś wszystkich wierzących a nakazał wyznawać swojego Boga czyli "Lenina".

--- Cytat: Komuchnista w 15 Lipiec 2009, 19:39:22 ---Usuwają problem dowiadywania się co będzie po śmierci, nie mają tego problemu, więc nie muszą się bać.
--- Koniec cytatu ---
Usuwają problem <hahaha> cały czas myślą o tym co ich spotka po śmierci.

--- Cytat: Komuchnista w 15 Lipiec 2009, 19:39:22 ---Przynajmniej się staracie i jak ogromna banda debili słuchacie tego, co wam napieprza klecha z ambony co niedziela, albo codziennie - z radia i tv. A i jakże znane założenie, że niewierzący to mordercy, złodzieje i gwałciciele. A wasze starania znajdują wyraz np. w takich fajnych rzeczach jak krucjaty.
--- Koniec cytatu ---
Przynajmniej nie zadręczamy siebie co będzie po śmierci jak to robią Ateiści.I nie wszyscy słuchają kapłana z radia i tv bo ja ich nie słucham no chyb że nie raz leci: pielgrzymka w Watykanie z Papierzem i itp.

--- Cytat: Komuchnista w 15 Lipiec 2009, 19:39:22 ---Dajesz, dajesz mój kochany.
--- Koniec cytatu ---
A co nie wiesz?.

--- Cytat: Baś-ka w 15 Lipiec 2009, 21:26:44 ---;p ÂŻe też wam się chce, weźcie pabloo powinien dostać bana na ten dział i w końcu byłby spokój... Pabloo, jedyny twój argument jest na poziomie 5 latka a brzmi on "Bo tak i chuj". Dlatego nie dziw się że każdy z ciebie się zlewa, i nikt cię nigdy nie będzie traktował na poważnie.

--- Koniec cytatu ---
Przestrzegam Regulamin strony więc nie powinienem dostać Bana.Z Iskiem,Serailem no i z Kozłowem rozmawiamy na poziomie.Ale najwyraźniej ty nie umiesz się dogadać z innymi Baś-ka(albo jak kto woli Rahtar) ,twoje argumenty są idiotyczne wiec daruj sobie wypowiedzi w tym dziale.Twierdzisz że jak tutaj rozmawiam to nikt mnie nie bierze na poważnie? to pomyśl co myślą o tobie ludzie?? i o innych Ateistach.

--- Cytat: Dilsharr w 15 Lipiec 2009, 21:34:57 ---Dobrze gada. Na waszym miejscu spaliłbym Pabla na stosie, a nie kłócił się z jakąś, jak to Gris określił "mondrom głufkom", która wie wszystko lepiej od innych...
--- Koniec cytatu ---
A ja bym cie wrzucił na pożarcie Rekinom bo rozmawianie z tobą to jak rozmawianie z dzieckiem wieku dwóch lat.

--- Cytat: Amen w 15 Lipiec 2009, 23:24:42 ---U każdego człowieka mózg po śmierci wydziela jakieś specyficzne płyny, więc po prostu człowiek podczas śmierci klinicznej ma niezłego tripa :P

--- Koniec cytatu ---
To co według ciebie będzie po śmierci?.

pokemon:

--- Cytuj ---Usuwają problem <hahaha> cały czas myślą o tym co ich spotka po śmierci.
--- Koniec cytatu ---
Ja nie myślę o tym. Nie wiem, dlaczego tak sądzisz.

--- Cytuj ---A co nie wiesz?.
--- Koniec cytatu ---
Pabloo, weź nie pierdziel, tylko podaj konkrety, a nie "dowody są, sam sobie znajdź".

--- Cytuj ---To co według ciebie będzie po śmierci?.
--- Koniec cytatu ---
Według mnie, nic. To też twierdzi chyba każdy ateista.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej