Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (130/181) > >>

Isentor:

--- Cytat: CAPO di tutti capi w 14 Lipiec 2009, 12:19:39 ---To do tych ateistów rany były wielokrotnie badane przez wielu sławnych lekarzy ale oni nie potrafili tego mytłumaczyc są na to opinie tych właśnie lekarzy to namacalny dowód aby coś wam udowodnic. Czy w szpitalu pod obserwacją lekarzy mógłby się sam okaleczac wątpie i to bez przerwy bo jego rany bez ustanku krwawiły Pabloo nie ma co z nimi wchodzic w głębszą dyskusje ponieważ nawet nie potrafią byc porządnymi ateistami hehe.    

--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: CAPO di tutti capi w 14 Lipiec 2009, 12:27:53 ---Rozkmiń mi to czego lekarze nie potrafili ran wytłumaczyc koleś ty chcesz religię w naukowy sposób tłumaczyc hahahah większej głupoty nie słyszałem religia to kwestia naszej wiary nauka jest tutaj bezsilna aha gg nie podam bo będziesz mi zapewne o komunistach opowiadał jacy to oni dobrzy nara...

--- Koniec cytatu ---
Przecież podałem ci link do artykułu. Tam masz naukowe wyjaśnienie. ÂŻadne tam czcze pieprzenie prowincjonalnego lekarza po podstawówce.

Gunses:
Hmm... Ciekawi mnie po co powstał ten temat. Chyba, żeby jedni zażarli się z drugimi. Dla mnie podziały wyznaniowe nie istnieją. Tak samo cierpi ateista jak i wierzący. Tak samo odczuwa głód i pragnienie. Według mnie, cała sprawa polega na zakładzie jaki sami sobie możemy postawić. Chodzi mi o zakład Blaise Pascala. Watro postudiować filozofów minionych wieków. Dla tych nie wtajemniczonych. Zakład polega na tym, że jeśli przyjmiemy, że Boga nie ma, to nic nie zyskujemy. A jeśli przyjmiemy, że istnieje, zyskujemy nadzieję na życie wieczne. Każdy powinien sobie osobiście taki zakład postawić. Każdy sam powinien opowiedzieć sie po jeden ze stron, ale nie koniecznie informując o tym rzesze na forum. Bo chodź toleruje podziały religijne, to gadanie o nich i dość zacięta dyskusja nie mieści sie w granicach mojej tolerancji. Dlatego każdą grupę Jehowów którzy się czasem napatoczą ze swoimi ulotkami szczuje psami ;]

Pabloo:

--- Cytat: Baś-ka w 14 Lipiec 2009, 13:56:19 ---Nie, to wy katolicy bronicie swojej wiary, by pokazać nam ateistom dowody na istnienie boga.
--- Koniec cytatu ---
No bo istnieje

--- Cytat: Baś-ka w 14 Lipiec 2009, 13:56:19 ---Nie, bo to dalej jest przymiotnik i można go pisać z małej litery.
--- Koniec cytatu ---
To samo mu Aniur pisałem że "Jeśli mamy na myśli Boga to można go pisać z dużej litery" ale najwyraźniej do Rahtara to nie dociera.

--- Cytat: Baś-ka w 14 Lipiec 2009, 13:56:19 ---Jak wiesz na czym polega ateizm, skoro wymyślasz jego podstawy we własnej wybujałej wyobraźni?
--- Koniec cytatu ---
Właśnie Ateiści maja bujną wyobraźnie.

Grison:

--- Cytuj ---Zakład polega na tym, że jeśli przyjmiemy, że Boga nie ma, to nic nie zyskujemy. A jeśli przyjmiemy, że istnieje, zyskujemy nadzieję na życie wieczne. Każdy powinien sobie osobiście taki zakład postawić.
--- Koniec cytatu ---

Ale biega o to, że jeśli w Boga wierzymy to wypada przestrzegać pewnych praw ustalonych w wierze i zachowywać się w taki, a nie inny sposób w pewnych sytuacjach. Tak więc oprócz tego, że uznamy iż Bóg istnieje pozostają jeszcze pewne obowiązki.
Ateiści zyskują swego rodzaju wolność od odgórnych nakazów i zakazów narzuconych przez wiarę, tak więc to nie takie zaraz "nic nie zyskują" ;/

Gunses:

--- Cytat: Pyś-Miś-Griś w 14 Lipiec 2009, 14:49:24 ---Ale biega o to, że jeśli w Boga wierzymy to wypada przestrzegać pewnych praw ustalonych w wierze i zachowywać się w taki, a nie inny sposób w pewnych sytuacjach. Tak więc oprócz tego, że uznamy iż Bóg istnieje pozostają jeszcze pewne obowiązki.
Ateiści zyskują swego rodzaju wolność od odgórnych nakazów i zakazów narzuconych przez wiarę, tak więc to nie takie zaraz "nic nie zyskują" ;/

--- Koniec cytatu ---
Tak Grsi, masz racje. ÂŹle napisałem. Oczywiście zyskują wolność, niezależność, uniwersalność i nie mają wyrzutów sumienia czy dyskomfortu moralnego. Wierzący, dosyć, że tego nie zyskują to mają tylko nadzieję... Ulotną, niepewną nadzieje.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej