Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (105/181) > >>

Elrond Ñoldor:

--- Cytat: MooN w 31 Marzec 2009, 19:11:42 ---Zaś Bóg jest idealny. Nieprawdaż?
--- Koniec cytatu ---

Jeśli bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo, to my również powinniśmy być idealni. Nieprawdaż?

Baś-ka:

--- Cytuj ---Tyle, że nic co stworzył człowiek nie jest idealne. Np twój komunizm to za przeproszeniem jedno z największych ch***stw. Zaś Bóg jest idealny. Nieprawdaż?
--- Koniec cytatu ---

Sadystyczny okrutny morderca, patrzący na nas z góry z piwkiem w ręcę i śmiejący się z głupoty swoich sług (kościoła) bóg, według ciebie jest idealny?

--- Cytuj ---Wszystkie teorie idzie obalić (nawet że 2+2=4)
--- Koniec cytatu ---

Powiedz jak a staniesz się cudotwórcą.

Kozłow:

--- Cytuj ---Tyle, że nic co stworzył człowiek nie jest idealne. Np twój komunizm to za przeproszeniem jedno z największych ch***stw. Zaś Bóg jest idealny. Nieprawdaż?
--- Koniec cytatu ---
Chcesz pogadać ze mną o komunizmie? Zagadaj na gadu. Bóg jest idealny - bo na papierze i w mowie możesz tworzyć miliardy idealnych rzeczy.

--- Cytuj ---Zaś Bóg jest takim rodzicem świata, ale nie możemy go ogarnąć. Dlaczego? Ponieważ nie jest istotą ziemską. Jest czymś ponad to.
--- Koniec cytatu ---
Boga "nie możemy ogarnąć", bo ktoś sobie kiedyś napisał, że "nie możemy go ogarnąć". Ot sama istota religii.

--- Cytuj ---Ludzie nie wiedzą, czy Bóg miał początek.
--- Koniec cytatu ---
Swój początek pisany - miał w zwojach Tory - a więc uznać należy, ze od wtedy "istnieje".

--- Cytuj ---Ci bogowie byli jakby ulepszoną (t.j. boskie moce, nadludzka siła itp) wersją człowieka. Zaś Bóg, Allach, Jachwe (tyle imion dla jednego Boga) jest czymś (kimś?) zupełnie innym.
--- Koniec cytatu ---
Nie zmienia to faktu, że dzisiejszy "wymyślny" Bóg jest ewolucyjną wersją bogów pierwotnych - tj. takich, przez których tłumaczono sobie np. pioruna. Dzisiaj wiadomo - udowodniono to naukowo - czemu występuje piorun, więc Bóg - jego wyobrażenie - musiało ewoluować w takiego, który to zaspokaja nasze duchowe potrzeby. Zresztą mamy wiele gatunków Boga - Bóg Spinozy, apateistyczny, deistyczny, panteistyczny itd. itd.

Widzisz jak piękną nauką jest ewolucja? Ona nie stosuje się jedynie do świata zwierząt. Ona - jako dialektyka - występuje w całym świecie materialnym - społecznym i ekonomicznym.

--- Cytuj ---Co do Boga to jest pewien problem.
--- Koniec cytatu ---
Ooo i to ogromny. Ta postać literacka wprawia w bycie idiotami miliardy ludzi. I pozwala nieźle zarobić - niczym Harry Potter - Rowlingowej.

--- Cytuj ---Może przejdziemy na inne religie chrześcijańskie. Np. anglikanizm. bo robi nam się z tego tematu onet
--- Koniec cytatu ---
Akurat anglikanizm jest religią bardziej zrytą - bo połączył trwalej Kościół z państwem.
Ale nie czepiaj się protestantyzmu, bo był on kamieniem milowym w zmianie wielu religijnych idiotyzmów. Chociaż sam się na idiotyzmie opierał i sam idiotyzmu stworzył - to jednak prezentuje podejście cokolwiek zdrowsze. A najzdrowsze prezentował luteranizm.

Grimm:

--- Cytuj --- Tyle, że nic co stworzył człowiek nie jest idealne. Np twój komunizm to za przeproszeniem jedno z największych ch***stw. Zaś Bóg jest idealny. Nieprawdaż?
--- Koniec cytatu ---
A mogłeś zobaczyć boga, że opiewujesz jego zajebistość? Nigdy czegoś nie widziałeś, a wyrażasz (fachową?) opinię o tym. Co do komunizmu to się zgodze. Na papierze ładnie, pięknie, ale w rzeczywistości tak ładnie to to nie jest.
--- Cytuj ---
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---PS. Mówiliście wcześniej, że jestem chory psychicznie. No cóż, mam nieco zniszczoną psychikę. Kto jest tego autorem? Ateista (oficjalnie Chrześcijanin, ale to tylko dlatego, że rodzice ochrzcili go i zmusili do przyjęcia Sakramentu Kumunii). Dręczył mnie psychicznie przez kilka ładnych lat (4-5). Między innymi z powodu wiary. Dlatego teraz jestem nieco bardziej...  chaotyczny.
--- Koniec cytatu ---
A mnie kościelny molestował przez 14 lat i jakoś nic w psychice się nie poprzestawiało.

--- Cytuj ---Chcesz pogadać ze mną o komunizmie? Zagadaj na gadu. Bóg jest idealny - bo na papierze i w mowie możesz tworzyć miliardy idealnych rzeczy.
--- Koniec cytatu ---
Ot choćby komunizm czy program wyborczy LPRu

--- Cytuj ---Ci bogowie byli jakby ulepszoną (t.j. boskie moce, nadludzka siła itp) wersją człowieka. Zaś Bóg, Allach, Jachwe (tyle imion dla jednego Boga) jest czymś (kimś?) zupełnie innym.
--- Koniec cytatu ---
A powiedz mi czy taki egipski Horus (człowiek z łbem sokoła) to ulepszona (Edycja Rozrzerzona?) wersja człowieka? Bo mi się wydaje, że jest to po prostu człowiek z łbem sokoła.

--- Cytuj ---Co do Boga to jest pewien problem.
--- Koniec cytatu ---
A mianowicie taki, że nie istnieje, a mimo to spora grupa ludzi zarabia na jego wyznawcach.

--- Cytuj ---Ludzie nie wiedzą, czy Bóg miał początek.
--- Koniec cytatu ---
Kurde, zastanówcie się jak to jest. Czy bóg był od zawcze czy jednak nie.

--- Cytuj ---Wszystkie teorie idzie obalić (nawet że 2+2=4)
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli teoria to jakaś nowa marka wódki to i owszem, można je wszystkie obalić. Ba, jak nazwiemy nalewkę wiśniową owym równaniem, to je również da się obalić.

MooN:

--- Cytuj ---Ale nie czepiaj się protestantyzmu, bo był on kamieniem milowym w zmianie wielu religijnych idiotyzmów. Chociaż sam się na idiotyzmie opierał i sam idiotyzmu stworzył - to jednak prezentuje podejście cokolwiek zdrowsze. A najzdrowsze prezentował luteranizm.
--- Koniec cytatu ---
Protestanckie podejście mija się z celem. Bo co mamy tam? Dwa sakramenty, nie ma świątyń, wystarczy wierzyć by dostąpić zaweinia (czyli np "jestem seryjnym mordercom, ale wierzę w Boga i pujdę do Nieba"). No jakieś takie zbyt wygodne to jest.

--- Cytuj ---A mnie kościelny molestował przez 14 lat i jakoś nic w psychice się nie poprzestawiało.
--- Koniec cytatu ---

Ale ja mam na myśli przez 5 dni w tygodniu: poniżanie przed szkołą (która co prawda duża nie była), wyśmiewanie za wierzenia (w szkole katolickiej przezywali mnie "duchowny z powodu wiary), rozsiewanie plotek z fałszywymi informacjami, wyłączenie z klasy (czyli ja jestem be), robienie ze mnie kozła ofiarnego (czyli jakby coś przeskrobali to moja wina), obgadywanie itd. Byłeś w podobnej sytuacji?

--- Cytuj ---Boga "nie możemy ogarnąć", bo ktoś sobie kiedyś napisał, że "nie możemy go ogarnąć". Ot sama istota religii.
--- Koniec cytatu ---
Nie rozumiesz. To tak jakbyś próbował rozwiązać zadanie fizyczne nie znając wzorów i nie będąc wogóle w temacie. W skrócie: "O co tu chodzi?".

--- Cytuj ---Kurde, zastanówcie się jak to jest. Czy bóg był od zawcze czy jednak nie.
--- Koniec cytatu ---

A skąd mamy to wiedzieć? Trza się zapytać Izraelitów sprzed kilku tysięcy lat. Może oni będą wiedzieć?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej