Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Gordian Morii:
Ja nie wiem po co jest ten cały spór i kłótnie. Ludzie mówią że w Polsce jest tolerancja i w ogóle czego tutaj za bardzo nie widać. Chodzi mi po prostu o wspomniany już wcześniej fanatyzm. Przecież każdy ma prawo wierzyć w co tylko zechce i nikt mu nie zabroni czcić nawet sedesu jak dla tej osoby będzie on ukojeniem, wybawieniem itd. Osobiście jestem praktykujący i myślę że nie zmienię swojej wiary ponieważ bardzo mi ona odpowiada. Należę jednak do grupy ludzi którzy są tolerancyjni wobec innych grup wierzeniowych czy innych religii. Myślę że religia jest naszą osobistą sprawą i każdy do niej podchodzi jak tylko chce.
Jeżeli chodzi o grupy satanistyczne to raczej należę do tych osób które kojarzyć je będą ze złem. Jak dla mnie po prostu na pierwszy rzut oka nazwa wiąże się z szatanem stąd moja nie chęć. Oczywiście nie będę wytykał nikomu że jest członkiem tej grupy. Mnie to po prostu nie obchodzi.
Co do osoby Jana Pawła II to uważam Go za wielką osobistość która tak naprawdę zrobiła bardzo dużo dla całego świata, nie tylko Polski. Myślę jednak że niektórzy zrobili sobie z tej osoby łatwy i szybki zysk. Film o pontyfikacie rozumiem wiele ludzi chciało by wiedzieć coś o nim, ale drugi, trzeci itd lekka przesada.
Isentor:
--- Cytat: MooN w 19 Listopad 2008, 16:32:07 ---Rany... Kolejny pop*****lec. O religii się nie dyskutuje. To po pierwsze.
--- Koniec cytatu ---
A mój ksiądz dyskutuje. Daj znać do kurii, że nadaje się na stos i takie tam...
--- Cytat: MooN w 19 Listopad 2008, 16:32:07 ---Ateiści to poprostu gówna***ia, która chce pokazać swoją "niezależność" i "wspaniałość" razem z brakiem jakiejkolwiek inteligencji. Bo chce mi się powiedzieć jedno, gdy czytam posty ateistów, którzy próbują w nich udowodnić, że Bóg nie istnieje. Mianowicie: "ÂŻal mi was".
--- Koniec cytatu ---
A mnie ciebie. Bo tak samo jak ateiści zaprzeczają tak ty nie jesteś w stanie udowodnić, że bóg istnieje. Wierzysz w to ale to wiara, nie fakt oczywisty. Więc wierz sobie w co ci się żywnie podoba. W Boga, różowe kucyki pony czy nawet w power ranger. Nie moja brocha na kogo wyrośniesz i czy przez pierdoły zmarnujesz swój jak i innych czas.
--- Cytat: MooN w 19 Listopad 2008, 16:32:07 ---Nie każę ci tego robić, wielki "ty ateisto", ale okaż choć trochę szacuknu dla religii.
--- Koniec cytatu ---
Szacunek można mieć do człowieka, który sobie w coś tam wierzy. Nawet do psa, ale nie do religii.
--- Cytat: MooN w 19 Listopad 2008, 16:32:07 ---Natomiast ztwojego postu wynika, że o Chrześcijaństwie wiesz tyle, co nic.
--- Koniec cytatu ---
Za to ty najwyraźniej uważasz się za teologa oraz znawce wielu pogańskich mitologii. Przecież odbyłeś szkolenie na religii. Wiesz o tym, że metale jedzą koty...
--- Cytat: MooN w 19 Listopad 2008, 16:32:07 ---w tym pamięć o świętej pamięciu Karolu Wojtyle, Janie Pawle II, wielkim Polaku. Tak więc nim coś napiszesz o danej religii dowiedz się o niej czegoś.
--- Koniec cytatu ---
Nie pieprz. Nie wciągaj w to poprzedniego papieża. Nie zasłaniaj się nim w desperacji bo to nic nie da.
--- Cytat: MooN w 19 Listopad 2008, 16:32:07 ---Przez większość stron można przeczytać jak IsentoR (nawet administrator serwisu tak spamuje) z poplecznikami atakuje Arkhana i kilku wierzących.
--- Koniec cytatu ---
My źli tylko atakujemy na stos nas. A tu masz definicje spamu. Bo jak zauważyłem o tym też musisz poczytać.
MooN:
--- Cytuj ---A mój ksiądz dyskutuje. Daj znać do kurii, że nadaje się na stos i takie tam...
--- Koniec cytatu ---
Co wy macie z tymi stosami? Jeżeli tak chcesz być spalony na stosie, to zgłoś się do najbliższego punktu satanistów. Później cię nawet skonsumują (:D). A jeżeli chodzi o dyskutowanie, to mam na myśli coś w stylu: "Twoja religia jest fałszywa! Boga nie ma!". Twój przykład nazwał bym raczej "rozważaniami".
--- Cytuj ---A mnie ciebie. Bo tak samo jak ateiści zaprzeczają tak ty nie jesteś w stanie udowodnić, że bóg istnieje. Wierzysz w to ale to wiara, nie fakt oczywisty. Więc wierz sobie w co ci się żywnie podoba. W Boga, różowe kucyki pony czy nawet w power ranger. Nie moja brocha na kogo wyrośniesz i czy przez pierdoły zmarnujesz swój jak i innych czas.
--- Koniec cytatu ---
Za to ty nie jesteś w stanie udowodnić, że religia chrześcijańska kłamie. Nie można udowodnić istnienia Boga, ale nie można też udowodnić, że nie istnieje. Co zaś do marnowania czasu... Pewien ktoś ktosiński religie rozłożył na biznes. I wyszło, że bardziej opłaca się wierzyć i oddawać cześć Bogu, gdyż poświęcisz na to tylko część życia ziemskiego, a będziesz miał później życie wieczne. Teraz bardziej z punktu widzenia ateisty. A nóż jednak jest Bóg? I co w tedy? Mimo, że całe życie wygodnie sobie pożyjesz to życia wiecznego nie osiągniesz. I co wtedy? ÂŻadne placze nie pomogą! Tak więc bardziej opłaca się wierzyć, jeżeli chodzi o "marnowanie czasu".
--- Cytuj ---Szacunek można mieć do człowieka, który sobie w coś tam wierzy. Nawet do psa, ale nie do religii.
--- Koniec cytatu ---
Nie wiesz, że szacunek do religii do i również szacunek do człowieka? Kto praktykuje religię? Człowiek. Tak więc uważasz, że nie można okazywać szacuknu wierzeniom człowieka? Cóż za tolerancja!
--- Cytuj ---Za to ty najwyraźniej uważasz się za teologa oraz znawce wielu pogańskich mitologii. Przecież odbyłeś szkolenie na religii. Wiesz o tym, że metale jedzą koty...
--- Koniec cytatu ---
A ateiści obdarte ze skóry i oblane moczem psy. Tak wiem (:P). W rzeczywistości jednak jestem zaznajomiany z naukami Pisma ÂŚwiętego, a ponadto różne religie wzbudzają we mnie zainteresowanie i szanuję je (np szanuję wiarę Buddystów, mimo iż nim nie jestem).
--- Cytuj ---Nie pieprz. Nie wciągaj w to poprzedniego papieża. Nie zasłaniaj się nim w desperacji bo to nic nie da.
--- Koniec cytatu ---
Z wzajemnościom, adminku. No chyba, że nie szanujesz naszego wspaniałego, niestety już byłego biskupa Rzymu oraz tego wszystkiego, co dokonał.
--- Cytuj ---My źli tylko atakujemy na stos nas. A tu masz definicje spamu. Bo jak zauważyłem o tym też musisz poczytać
--- Koniec cytatu ---
Po pierwsze, to na wikipedi może pisać każdy. A po drugie jak inaczej nazwać ciągnące się przez kilkanaście stron kłótnie?
Sado:
--- Cytuj ---Co wy macie z tymi stosami? Jeżeli tak chcesz być spalony na stosie, to zgłoś się do najbliższego punktu satanistów. Później cię nawet skonsumują (Chichot). A jeżeli chodzi o dyskutowanie, to mam na myśli coś w stylu: "Twoja religia jest fałszywa! Boga nie ma!". Twój przykład nazwał bym raczej "rozważaniami".
--- Koniec cytatu ---
Radzę poczytać kim jest satanista.
--- Cytuj ---Za to ty nie jesteś w stanie udowodnić, że religia chrześcijańska kłamie. Nie można udowodnić istnienia Boga, ale nie można też udowodnić, że nie istnieje. Co zaś do marnowania czasu... Pewien ktoś ktosiński religie rozłożył na biznes. I wyszło, że bardziej opłaca się wierzyć i oddawać cześć Bogu, gdyż poświęcisz na to tylko część życia ziemskiego, a będziesz miał później życie wieczne. Teraz bardziej z punktu widzenia ateisty. A nóż jednak jest Bóg? I co w tedy? Mimo, że całe życie wygodnie sobie pożyjesz to życia wiecznego nie osiągniesz. I co wtedy? ÂŻadne placze nie pomogą! Tak więc bardziej opłaca się wierzyć, jeżeli chodzi o "marnowanie czasu".
--- Koniec cytatu ---
Jednak jeśli Boga nie ma, wyjdzie na to, że marnowałeś czas, prawda?
--- Cytuj ---Z wzajemnościom, adminku. No chyba, że nie szanujesz naszego wspaniałego, niestety już byłego biskupa Rzymu oraz tego wszystkiego, co dokonał.
--- Koniec cytatu ---
Było od groma innych ludzi, wierzących jak i niewierzących, którzy zrobili wiele dla świata. Papież nie był jedynym dobrym dla społeczeństwa człowiekiem, byli ludzie którzy bardziej przyczynili się dla świata, również z innej wiary, jednak nikt nie mówi, że ich wiara jest dobra, bo ten i ten zrobił to i to...
Isentor:
--- Cytat: MooN w 20 Listopad 2008, 20:36:52 ---Co wy macie z tymi stosami? Jeżeli tak chcesz być spalony na stosie, to zgłoś się do najbliższego punktu satanistów.
--- Koniec cytatu ---
Ale to nie sataniści mają ciągoty do piromanii....
--- Cytat: MooN w 20 Listopad 2008, 20:36:52 ---Za to ty nie jesteś w stanie udowodnić, że religia chrześcijańska kłamie.
--- Koniec cytatu ---
Ty zaś, że głosi prawdę i możemy tak do usranej śmierci. Wiec po co to komu?
--- Cytat: MooN w 20 Listopad 2008, 20:36:52 ---Teraz bardziej z punktu widzenia ateisty. A nóż jednak jest Bóg? I co w tedy? Mimo, że całe życie wygodnie sobie pożyjesz to życia wiecznego nie osiągniesz. I co wtedy? ÂŻadne placze nie pomogą! Tak więc bardziej opłaca się wierzyć, jeżeli chodzi o "marnowanie czasu".
--- Koniec cytatu ---
Kocha to przyjmie, nie kocha bez łaski wezmą i do piekła.
--- Cytat: MooN w 20 Listopad 2008, 20:36:52 ---Nie wiesz, że szacunek do religii do i również szacunek do człowieka? Kto praktykuje religię? Człowiek. Tak więc uważasz, że nie można okazywać szacuknu wierzeniom człowieka? Cóż za tolerancja!
--- Koniec cytatu ---
Szacunek do wiary człowieka - jednostki, a do religii to dwie różne sprawy.
--- Cytat: MooN w 20 Listopad 2008, 20:36:52 ---A ateiści obdarte ze skóry i oblane moczem psy. Tak wiem (:P).
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: MooN w 20 Listopad 2008, 20:36:52 ---Cóż za tolerancja!
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: MooN w 20 Listopad 2008, 20:36:52 ---W rzeczywistości jednak jestem zaznajomiany z naukami Pisma ÂŚwiętego, a ponadto różne religie wzbudzają we mnie zainteresowanie i szanuję je (np szanuję wiarę Buddystów, mimo iż nim nie jestem).
--- Koniec cytatu ---
A rozumiesz co czytasz?
--- Cytat: MooN w 20 Listopad 2008, 20:36:52 ---Po pierwsze, to na wikipedi może pisać każdy. A po drugie jak inaczej nazwać ciągnące się przez kilkanaście stron kłótnie?
--- Koniec cytatu ---
Przeczytaj definicje, a na pewno wykreślisz słowo spam z proponowanych wariantów. Możesz również skorzystać z telefonu do kurii, pomocy wikarego lub ręki boga.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej