Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (8/181) > >>

Isentor:

--- Cytat: tH. ---Pff... nie wiem ile jeszcze b?dzie to ci?gni?te. Zrozumcie wreszcie, ?e liczb? szatana nie jest 666! Jest to liczba bestii jak i bogów, niektórzy mówi? ?e jest "?wi?ta" i nie s? to ci pseudo satani?ci. Mo?e cho? jeden si?gn? by po jakie? naukowe informacje dotycz?ce liczby 666, 116, 118? Po przeczytaniu odpowiednich informacji potwierdzonych naukowymi badaniami zmienimy swoje pogl?du na temat trzech szustek.

Niestety ju? si? tak przyje?o 666- satan ;/.]

Ps: Nie b?d? si? ju? wypowiada? w tym temacie ani podobnym, gdy? widze ?e wszyscy koja?? wiar? z bogami, obrz?dami itd. Nie ma si? czego dziwi?. Wko?cu wi?kszo?? ludzi na Ziemi nie wie w co "wie?y".

--- Koniec cytatu ---

Lol, ja czyta?em te artyku?y i wiem co oznaczaj? te liczby. Po za tym napisa?em jasno: "(666) czyli biblijny znak szatana" Wed?ug niej i ludzi ktorzy j? wyznaj? liczba ta oznacza antychrysta. Nigdzie nie napisa?em ?e ja tak s?dze itp. rzeczy. ras.gif

Kristo:
Th ma racje posta? Jezusa jest autentyczna, s? dowody na to. Mi?dzy innymi ksi?ga ?ydowska, mówi?ca troszk? inaczej o Jezusie( nie pami?tam jak si? nazywa?a ). Ostateczna forme przybra?a ona w VIw. naszej ery.

Visor. Heretyzm to od?am nie uznawany przez ko?ció?, który mija si? z nakazaniami ko?cio?a. Gdy chrystjanizowano Azj?, a dok?adniej Japonie i Chiny, stwierdzono, ?e Jezus sporzywaj?c ostatni? wieczerz? u?ywa? dla jego otoczenia podstawowych ?rodków ?ywno?ci czyli wino i chleb. W Chinach to jest sake i ry? chcieli oni wprowadzi? by msz? odprawiali ksi??a przy pomocy tych w?a?nie ?rodków. To jest herezja gdy? nie jest zgodna z naukami ko?cio?a.

Th rozmawia?em dzisiaj z moim ksi?dzem, on zupe?nie zanegowa? to, ?e obecna biblia jest tylko w 30% pierwotna. Co prawda mo?na si? przyczepi? do t?umacze? ale to nie zmienia faktu, ?e tre?? w?a?ciwa jest w 100% zachowana. Ale nadal nie jestem pewien o co Ci chodzi?o móg?by? jednak wypowiedzie? si? na ten temat mimo twojego o?wiadczenia.

Co do liczby 666. W Apokalipsie ?w. Jana by?a to liczba bestii, ale liczba patrz?c na to, ?e liczba 7 jest liczb? doskona??, a 6 do doskana?o?ci brakuje z tego wynika, ?e jest oznak? grzchu/z?a, a liczba 666 to niesko?czone z?o( przytaczam t?umaczenie ksi?dza z religi ), a niesko?czone z?o mo?e kojarzy? si? z szatam chocia? niekoniecznie. Co prawda szatan mo?e mie? w tym udzia? ale to raczej chodzi o s?uge szatana, cz?owieka b?dz inne cudo, które wykona jego wole, to do ko?ca wg. mnie nie jest pewne( moja interpretacja ).

Czy wszystkie wiary to stek bzdur? Ja osobi?cie uwa?am, ?e tak, ale to nie zmienia faktu, ?? b?de broni? chrze?cija?stwa bo nie przedstawiacia, ?adnego dowodu na to i? to nie jest prawd?, ani nie dowodzicie w sposób logiczny tego. Czemu uwa?am i? wszystkie relgie to g?upota? A dlatego, ?e cz?owiek chodzi od paru tysi?cy lat, a religie istniej? mniej, ka?da obecna ewulowa?a z innych. Np. w tekstach z przed czasu pierwszych ksiag bibli, tekstach napisanych przez plemiona izraelskie Jahwe mia? ?on?(!) i byli inni wyznawani bogowie. Czemu wi?c to wszystko po??czy?o si? w jednego boga? Po to by zjednoczy? te plemiona, by ujednoliczy? je i by by?y jedn? ca?o?ci?. W Egipcie próbowano to robi? 2 razy, z kiepskim rezultatem np. bóg Amon( chyba tak si? nazywa?, za bardzo w histori? Egiptu si? nei zag?ebia?em ).

Isentor:

--- Cytat: Kristo ---W Egipcie próbowano to robi? 2 razy, z kiepskim rezultatem np. bóg Amon( chyba tak si? nazywa?, za bardzo w histori? Egiptu si? nei zag?ebia?em ).

--- Koniec cytatu ---

Amon to dodatek do imienia Ra b?d? Re zale?y od t?umaczenia, ale obie formy s? uznawane za poprawne.
By? to g?ówny bóg, panowa? nad wszystkimi. A symbolem jego by?o s?o?ce b?d? oko jak by w s?o?cu. Z tego, co pami?tam próbowano zast?pi? wszystkich bogów tylko tym jednym, tak jak by?o na pocz?tku Egiptu oficjalnie wyznawano tego boga. No chyba dobrze pami?tam.

A je?li mowa o Chrystusie. To by? on zwyczajnym cz?owiekiem, mia? ?on? oraz ?y? jak normalny cz?owiek. To, ?e czasami wyra?a? swoje pogl?dy na temat boga tworz?c przy tym samym now? religie...nie znaczy, ?e jest zaraz jego synem...

Tylko nie sap o to, ?e Chrystus nie mia? ?ony i nie zachowywa? si? jak cz?owiek. Po 1 musia? j? mie? dla tego, ?e obowi?zkiem ka?dego ?yda by?o o?eni? si? przed 25 rokiem ?ycia. Z reszt? w tamtych czasach m??czyzna bez ?ony nie by? m??czyzn?. Pewnie spytasz si?, dla czego nie ma nigdzie o tym wzmianki. A dla tego, ?e na pierwszym soborze (gdzie? tam) biskupi uznali tylko 4 ewangelie (no chyba tyle ich jest :D). Dla tego, ?e mówi?y o bosko?ci Chrystusa, o tym, ?e by? synem bo?ym a nie zwyk?ym cz?owiekiem jak opisywa?y inne ewangelie obecnie uznawane za apokryfy. Po za tym w uznawanych ewangeliach nie by?o wzmianki o ?onie Chrystusa, a bardzo mo?liwe jest, ?e by?a tak? Maria Magdalena. W pó?niejszym okresie oczerniona przez ko?ció? jako prostytutka.   Tylko nie mów o tym, ?e te 4 ewangelie s? do siebie podobne i dla tego s? prawdziwe. Przecie? kilku z aposto?ów mog?o to odpowiednio zaplanowa?, po za tym, co z tego, ?e 4 mówi? o tym, ?e Jezus jest bogiem (i tak nie jasno) skoro pozosta?e (z) 11 apokryfów pokrywa si? innymi tezami. A to oznacza tylko jedno. Na soborze wybrano tylko te ewangelie, które wywy?sza?y Chrystusa i pasowa?y dobru ko?cio?a.

Kristo:

--- Cytuj ---Amon to dodatek do imienia Ra b?d? Re zale?y od t?umaczenia, ale obie formy s? uznawane za poprawne.
By? to g?ówny bóg, panowa? nad wszystkimi. A symbolem jego by?o s?o?ce b?d? oko jak by w s?o?cu.
--- Koniec cytatu ---
No chyba co? takiego ;p tylko:

--- Cytuj ---Z tego, co pami?tam próbowano zast?pi? wszystkich bogów tylko tym jednym, tak jak by?o na pocz?tku Egiptu oficjalnie wyznawano tego boga.
--- Koniec cytatu ---
Tak jak by?o na pocz?tku? A ta religia nie by?a politeistyczna zawsze?:P No trudno nie wiem, ale sprawdze bo co? mi tu nie pasuje :P

--- Cytuj ---Tylko nie sap o to, ?e Chrystus nie mia? ?ony i nie zachowywa? si? jak cz?owiek. Po 1 musia? j? mie? dla tego, ?e obowi?zkiem ka?dego ?yda by?o o?eni? si? przed 25 rokiem ?ycia. Z reszt? w tamtych czasach m??czyzna bez ?ony nie by? m??czyzn?.
--- Koniec cytatu ---
?ydzi (jak ja nie lubie tego s?owa) wcale nie mieli obowi?zku, tylko powinno?? pobierania si?, a to jest ró?nica. Hehe nie by? m??czynz? powiadasz? By? nadal m??czyzn? tylko troszk? inaczej postrzeganym, po za tym nie wyobra?am sobie ??by wszyscy m??czy?ni Izreala mieli ?ony. To czy mia? ?on? to nie jest akurat pewne wi?c tego nie roztrzygn? i nie ma tutaj co mówi?, ?e to by?o pewne.

--- Cytuj ---A dla tego, ?e na pierwszym soborze (gdzie? tam) biskupi uznali tylko 4 ewangelie (no chyba tyle ich jest :D). Dla tego, ?e mówi?y o bosko?ci Chrystusa, o tym, ?e by? synem bo?ym a nie zwyk?ym cz?owiekiem jak opisywa?y inne ewangelie obecnie uznawane za apokryfy. Po za tym w uznawanych ewangeliach nie by?o wzmianki o ?onie Chrystusa, a bardzo mo?liwe jest, ?e by?a tak? Maria Magdalena. W pó?niejszym okresie oczerniona przez ko?ció? jako prostytutka. ras.gif Tylko nie mów o tym, ?e te 4 ewangelie s? do siebie podobne i dla tego s? prawdziwe. Przecie? kilku z aposto?ów mog?o to odpowiednio zaplanowa?, po za tym, co z tego, ?e 4 mówi? o tym, ?e Jezus jest bogiem (i tak nie jasno) skoro pozosta?e (z) 11 apokryfów pokrywa si? innymi tezami. A to oznacza tylko jedno. Na soborze wybrano tylko te ewangelie, które wywy?sza?y Chrystusa i pasowa?y dobru ko?cio?a.
--- Koniec cytatu ---
Wybrano je tylko dlatego ?e tylko one by?y z pewnego ?ród?a, ich pochodzenia nie mo?na by?o zanegowa?. Pozosta?e apokryfy te? mówi?y o bosko?ci Jezusa( ale nie wszystkie ). Np. Ewangelia dzieci?ca (czy jako? tak) mówi?a o tym, ?e Jezus od narodzenia jako niemowlak leczy? i czyni? cuda co jest akurat drobn? przesad?. Dzieci w tym wieku s? przecie? nie?wiadome :P, a Jezus te? by? cz?owiekiem.

A co do tego, ?e Maria Magdalena by?a jego ?on?... mhh Czyta?e? "Kodzik" czy ogl?da?e? film? ale i ta hipoteza przewija si? od kilkunastu lat, wi?c co si? dziwi?. A Maria Magdalena nie zosta?a oczerniona przez ko?ció?... ona by?a pani? lekkich obyczajów.    Jak dla mnie to jednak by mog?o by? mo?liwe, chocia? nie ma ?adnych dowodów na to. I nie wkr?caj mi, ?e w którym? z apokryfów jest napisane, ?e jest jego ?on? bo nie jest napisane :P
A je?eli b?dziecie szukali czego? w pi?mie ?w. to tam znajdziecie wszystko, wszystko co potrzebujecie, szczególnie dowodów do jaki? teorii spiskowych ^^

Isentor:

--- Cytat: Kristo ---No chyba co? takiego ;p tylko:
Tak jak by?o na pocz?tku? A ta religia nie by?a politeistyczna zawsze?:P No trudno nie wiem, ale sprawdze bo co? mi tu nie pasuje :P

--- Koniec cytatu ---
No jest ale on od pocz?tku by? g?ównym bogiem inni byli poprostu bo?kami. Ci bo?kowie stawali si? coraz bardziej wa?ni i Ra odszed? na dalszy plan. :)

--- Cytat: Kristo ---  
Wybrano je tylko dlatego ?e tylko one by?y z pewnego ?ród?a,

--- Koniec cytatu ---
Tego to ja bym nie powiedzia?, wi?kszo?c by?a z pewnego ?ród?a. Ale os?abia?y pozycj? ko?cio?a.

--- Cytat: Kristo ---A co do tego, ?e Maria Magdalena by?a jego ?on?... mhh Czyta?e? "Kodzik" czy ogl?da?e? film?

--- Koniec cytatu ---
Ogl?da?em film, czyta?em ksi??k?, ogl?da?em kilka filmików dokumentalnych na discovery o powie?ci  jak i o samym temacie ma??e?stwa Chrystusa.

--- Cytat: Kristo ---A Maria Magdalena nie zosta?a oczerniona przez ko?ció?... ona by?a pani? lekkich obyczajów.  

--- Koniec cytatu ---
Na to potwierdzenia nie ma, w pozost??ych apokryfach uznawana jest za normaln? kobi?t?. Towarzyszk? chrystusa.

--- Cytat: Kristo ---I nie wkr?caj mi, ?e w którym? z apokryfów jest napisane, ?e jest jego ?on? bo nie jest napisane :P
A je?eli b?dziecie szukali czego? w pi?mie ?w. to tam znajdziecie wszystko, wszystko co potrzebujecie, szczególnie dowodów do jaki? teorii spiskowych ^^

--- Koniec cytatu ---

Zatwierdzone ewangelie mówi? o tym co zechica? ko?ció?, poczytaj apokryfy. Np. ewangelie Filipa.
A oto cytat:

--- Cytuj ---A towarzyszk? Jezusa by?a Maria Magdalena...
Chrystus ukocha? j? bardziej ni? innych uczniów...

--- Koniec cytatu ---
Tylko ?e s?owo towarzysz w tamtych czasach oznacza?o dzisiejsze s?owo wspó?ma??onek.
Jak chcesz mog? zdoby? kilka apokryfów poczytasz sobie. :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej