Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Eregrin:
Najważniejsza, to jest modlitwa i dobre uczynki. A czy "Pamietej, aby dzień święty święcić", zostało zamienione w "Pamiętaj, aby w dzień święty chodzić do koscioła"? NIE! można go świecić na nieskończoną liczbę różnych sposobów. Tak więc chodzenie do kościoła, NIE jest najważniejszą rzeczą w tej i oto religii...
Paladyn Albrecht:
Dobre uczynki i postawa są ważne we wszystkich religiach ale spowiedz i komunia sa bardzo wazne jesli nie chodzisz do spowiedzi to znaczy ze zyjesz w grzechu i nie mów mi że jakiś człowiek nie ma grzechów!
Eregrin:
--- Cytat: Paladyn Albrecht w 29 Czerwiec 2008, 11:06:49 ---Dobre uczynki i postawa są ważne we wszystkich religiach ale spowiedz i komunia sa bardzo wazne jesli nie chodzisz do spowiedzi to znaczy ze zyjesz w grzechu i nie mów mi że jakiś człowiek nie ma grzechów!
--- Koniec cytatu ---
a) A gdzie ja tak Ci powiedziałem, zę żaden człowiek nie ma grzechów?
b) może i masz w jakimś sensie rację, ale:
- przynajmniej raz w roku, przystąpić do komunii świętej.
- przynajmneij raz w roku, pójść do spowiedzi.
Nic trudnego, ale to wszystko zalezy od sytuacji danego człowieka.
Paladyn Albrecht:
tak tylko że przez rok nazbiera ci sie tyle grzechów że większość zapomnisz
Lucas Paladin:
W takim wypadku w formułce spowiedzi istnieje takie zdanie: "Więcej grzechów nie pamiętam, Boże, mój Ojcze, żałuję za moje grzechy, mocno więc postanawiam wolę Twoją wypełniać, nie grzeszyć więcej i UNIKAĂ OKAZJI DO GRZECHU." Poza tym samo chodzenie do kościoła, to nie jest sens wiary. Musisz w pełni uczestniczyć we Mszy ÂŚw. i przyjąć ciało Chrystusa, jeżeli chcesz spełnić przykazanie trzecie. Jeżeli jesteś w grzechu i nie możesz przyjąć ciała Bożego, no to czas na rachunek sumienia, przypomnienie sobie co było złe w Twoim życiu i spowiedź. Ważne są też żal za grzechy i postanowienie poprawy, gdyż człowiek jeżeli sobie coś NAPRAWDĂ postanowi, to będzie do tego dążył. No i samo odklepanie formułki nie wystarczy, podobnie jak pobyt w kościele, trzeba Bogu zadośćuczynić za grzechy. On musi wiedzieć, że nam na tym zależy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej