Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (53/181) > >>

Arkhan:

--- Cytuj ---Tak pytam z ciekawości bo masz coś ze stajniami i konikami, małe problemy w przeszłości z konikami i kucykami czy jak.
--- Koniec cytatu ---

Rozumiem że chcesz być fajny i mi pojechać , jednak gdybyś ty również miał trochę wiedzy teologicznej i byś przemyślał np argumenty takiego Kozłowa to też byś doszedł do wniosku że to co tu się dzieje z waszej strony to nie są Dyskusje Teologiczne tylko stajenne wywody o dupie marysi którym dowodzi wszystkiemu przeczący sam Isentor.

--- Cytuj ---Jak na razie to ten Benedykt XVI nie zrobił nic, o niczym ważnym nie słyszałem, ani dla sfery politycznej ani sfery religijnej, nic, cisza. Nie wiem na jaki odpoczynek on zasługuje jak nic nierobi istotnego, ponad to co każdy papież przy papierkowej robocie, jeżeli chociażby tym sie zajmował.

--- Koniec cytatu ---

Jak na razie to ten Benedykt XVI za krótko jest papieżem by móc w cokolwiek poważnie ingerować a zapewniam cie że sam fakt bycia papieżem jest męczący.

--- Cytuj ---Katolicy właściwie nieprzejmują się szatanem jakoby niby tym co nakłania ich do grzechu, tylko samym grzechem, to tak jak leczyć chorobę tylko jej objawy, a dawać się jej rozwijać dalej, a z e ludzie nie zawsze inteligentnie postępują i myślą, to pozbędą sie "grzechu" i są happy, i nie widział byś w tym sensu oddziaływania szatana? Ja bym w tym widział nie mały.

--- Koniec cytatu ---

No tutaj przyznaję rację chodź katolicy nie tak dokońca nie przejmują się szatanem lecz poniekąd to jest właśnie metoda działania na wierzących, a na was jest równie prosta, celem szatana jest pokazać wam że jest on wymysłem ludzi i właśnie chodzi o to byście zupełnie go pomijali.

--- Cytuj ---Czego kościół sie wtrąca do zgwałconej 15-latki. jej decyzja ze pozbyła się dziecka, rodzice mogli ją nakłaniać, podpowiadać ale bez jej zgody sie to nie odbyło, wątpię w ogóle żeby chciała mieć dziecko w taki sposób zrodzone. Dziw że kościół sie miesza do spraw które go nie dotyczą. Jeszcze ekskomunikujcie tę Kopacz. Wstyd i hańba dla katolików. Postawcie siebie w miejscu tej dziewczyny, nawet tej kopacz, spełniła swój obowiązek, no prawo, chyba może pomagać gdy ktoś pomocy oczekuje.
--- Koniec cytatu ---

Nie będe o tym rozmawiał bo dojdzie wręcz do rękoczynów tak więc jeśli chcesz znać stanowisko Kościoła w tej sprawie udaj się do dobrego księdza tylko czasem nie zasłaniaj się tym że tylko Arkhan ci powie jak naprawdę jest a ks nie. :P :-[

--- Cytuj ---Hm, nawet jeśli, kościołów w Polsce jest jak mrówek w ogromnym mrowisku, w moim mieście jest kilkanaście kościołów, gdzie nie pójdę taki przybytek stoi, no poco tego tyle
--- Koniec cytatu ---

Wyprowadź się i zamknij za sobą drzwi nikt ci nie każe mieszkać w katolickiej Polsce.

--- Cytuj ---Powiem szczerze, ze zamiast takiej świątyni to wolał bym, aby politycy nie latali byle czym,
--- Koniec cytatu ---

Oczywiście wydajmy kolejne pieniądze a może lepiej zwiększmy pensje byłym ubekom przecież to starsi ludzie zasługujący na szacunek.
Matko co za denne myślenie...

--- Cytuj ---A w ogóle ten wasz bóg ma strasznie drogie upodobania że chce takie świątynie.

--- Koniec cytatu ---

Kolejna bzdura i kolejny dowód na to że o sprawach teologicznych nie macie zielonego pojęcia. Większość kosciołów pochodzi z okresów baroku czy renesansu. Pomijam fakt że chrześcijaństwo to religia Państwowa. To ludzie budują świątynie według swojej wizji. Ma być czysto iładnie. Pomiając fakt że większość naczyń liturgicznych jest POZÂŁACANA. Szkoda że tego nie ogarniacie i nie dowiecie się jak naprawdę jest...

Canis:

--- Cytuj ---Kolejna bzdura i kolejny dowód na to że o sprawach teologicznych nie macie zielonego pojęcia. Większość kosciołów pochodzi z okresów baroku czy renesansu. Pomijam fakt że chrześcijaństwo to religia Państwowa. To ludzie budują świątynie według swojej wizji. Ma być czysto iładnie. Pomiając fakt że większość naczyń liturgicznych jest POZÂŁACANA. Szkoda że tego nie ogarniacie i nie dowiecie się jak naprawdę jest...
--- Koniec cytatu ---

Właśnie oto geniuszu mi chodzi, że chyba zamiast budować drogie przybytki, bo chyba nie powiesz że stawianie jakiejkolwiek budowli jest tanie, które chyba waszemu bogu nie są tak potrzebne do szczęścia i radości, można zostawić państwu by mogło nimi dalej prosperować z nadzieją na lepszą, świetlana przyszłość. i dobrze że pozłacane, bieda w kraju trzeba oszczędzać, więc czemu budować taki przybytek, żeby społeczeństwo nadal biedniało, a utrzymanie kolejnego budynku obciążało państwo i dochody kościoła. no fajnie.

--- Cytuj ---Rozumiem że chcesz być fajny i mi pojechać , jednak gdybyś ty również miał trochę wiedzy teologicznej i byś przemyślał np argumenty takiego Kozłowa to też byś doszedł do wniosku że to co tu się dzieje z waszej strony to nie są Dyskusje Teologiczne tylko stajenne wywody o dupie marysi którym dowodzi wszystkiemu przeczący sam Isentor.
--- Koniec cytatu ---

Chcę ci tym pokazać, że gadasz jakby zacięła ci się płyta, kilkakrotnie mówiłeś o stajni IsentoRa tutaj, więc trzeba to było wykorzystać, może coś innego, ciekawszego użyjesz.

Arkhanie, skoro uważasz że te dyskusje nie mają nic wspólnego z teologiczną debatą, tak to nazwę, to czemu odpowiadasz. Odnośnie argumentów Kozłowa... nie wtrącam sie w nie, każdy ma swoje powody, swoje przekonania i swoją wiedzę, więc niech każdy ze swojej wiedzy korzysta.

--- Cytuj ---Jak na razie to ten Benedykt XVI za krótko jest papieżem by móc w cokolwiek poważnie ingerować a zapewniam cie że sam fakt bycia papieżem jest męczący.
--- Koniec cytatu ---

No fakt, musi mu być ciepło w tych białych ciuszkach... za krótko... cóż od polityków się wymaga cudów a są krótko na swoich stanowiskach, wymagajcie i tego od papieża.

--- Cytuj ---Nie będe o tym rozmawiał bo dojdzie wręcz do rękoczynów tak więc jeśli chcesz znać stanowisko Kościoła w tej sprawie udaj się do dobrego księdza tylko czasem nie zasłaniaj się tym że tylko Arkhan ci powie jak naprawdę jest a ks nie. Język Zawstydzony
--- Koniec cytatu ---

Heheh. nie martw sie, będę miał przyjemność kilkakrotnie po debatować z kilkoro ma księżmi, nie zapomnę wypytać, w końcu sięgajmy po wiedzę ze źródła, a tu źródełkiem jest kościół ;]

--- Cytuj ---Wyprowadź się i zamknij za sobą drzwi nikt ci nie każe mieszkać w katolickiej Polsce.
--- Koniec cytatu ---

Tak sie mówi gdy się nie ma żadnego argumentu. Nie zamierzam się wyprowadzać stąd, w ogóle wiążę swą przyszłość z tym krajem i nie mam zamiaru się stąd wynosić, po prostu dziwi mnie ze tyle tu tego a buduje się kolejne.

--- Cytuj ---Oczywiście wydajmy kolejne pieniądze a może lepiej zwiększmy pensje byłym ubekom przecież to starsi ludzie zasługujący na szacunek.
Matko co za denne myślenie...
--- Koniec cytatu ---

Cóż, kościołów jest dość, biedny nie jest, a ludzie narzekają na niskie pensje, niechaj więc pensje się ludziom zwiększą, przybliżają pomału ale jednak, do pensji na zachodzie, każdy chce by było jak na zachodzie, więc niech pomału się tak staje, niech ogół się cieszy. A i u katolików budowanie świątyni opatrzności bożej wywołuje mieszane uczucia, tak przynajmniej widzę pośród swoich znajomych katolików, rodzinki i ogólnie, mego otoczenia.

Arkhan:

--- Cytuj ---można zostawić państwu by mogło nimi dalej prosperować z nadzieją na lepszą, świetlana przyszłość.
--- Koniec cytatu ---

Dom publiczny lub kolejne nikomu nie potrzebne centrum handlowe? ÂŁadna mi przyszłość.

--- Cytuj ---Arkhanie, skoro uważasz że te dyskusje nie mają nic wspólnego z teologiczną debatą, tak to nazwę, to czemu odpowiadasz. Odnośnie argumentów Kozłowa... nie wtrącam sie w nie, każdy ma swoje powody, swoje przekonania i swoją wiedzę, więc niech każdy ze swojej wiedzy korzysta.
--- Koniec cytatu ---

Zadam ci podobne pytanie - skoro wasze poglądy nt. Kościoła nie mają z nim nic wspólnego to dlaczego zabieracie głos w dyskusji ? I kółko się zamyka. Ja po prostu taki już jestem, moja cierpliwość kończy się jeśli ktoś pieprzy głupoty.

--- Cytuj ---No fakt, musi mu być ciepło w tych białych ciuszkach... za krótko... cóż od polityków się wymaga cudów a są krótko na swoich stanowiskach, wymagajcie i tego od papieża.
--- Koniec cytatu ---

Naobiecywali w kampaniach wyborczych więc niech przechodzą do działania.
A o papieża się nie martw, wszystko ma swoją kolej rzeczy a papieże są wybierani w Konklawe nie rządzając od wiernych poparcia na masową skalę.

--- Cytuj ---Tak sie mówi gdy się nie ma żadnego argumentu. Nie zamierzam się wyprowadzać stąd, w ogóle wiążę swą przyszłość z tym krajem i nie mam zamiaru się stąd wynosić, po prostu dziwi mnie ze tyle tu tego a buduje się kolejne.

--- Koniec cytatu ---

Nie chcesz się wyprowadzać? No to będziesz musiał znieść na każdym kroku Kościół. A moim zdaniem jest ich jeszcze stanowczo za mało, Kościóły powinny być budowane tak byś ty i Isentor nie miał czym oddychać i Kozłow by przy codziennym prysznicu nie mógł nucić radzieckiego hymnu :P :-X :)

--- Cytuj ---a ludzie narzekają na niskie pensje, niechaj więc pensje się ludziom zwiększą, przybliżają pomału ale jednak, do pensji na zachodzie, każdy chce by było jak na zachodzie, więc niech pomału się tak staje, niech ogół się cieszy
--- Koniec cytatu ---

Tak tylko taka gadanina jest już nota bene od 18 lat. Podziękuj tym rządom gdzie stanowisko prezydenta obejmowali   TW. Bolek (Lejba Kohne)  i TW. Alek (Izaak Stoltzman).  :-X Zawdzięczamy to wyłącznie im.

MooN:
Co do pieniędzy na ÂŚwiątynie. Wyobraź sobie, że kogoś bardzo cenisz. Albo inaczej. TTaka sytuacja. Masz dziewczynę i chcesz się jej oświadczyć. Do tego potrzebujesz pierścionka. No ale pierścionek kosztuje około 100 złotych. Za te pieniądze możesz sobie kupić trochę jedzenia i jakieś ubrania/buty. I co zrobisz? Kupisz pierścionek czy 10 puszek coca-coli i nowe buty? Nie lepiej zainwetujesz te pieniądze Canisie? Bo chyba z Twojego rozumowania wynika, że na pierścionek się nie zdecydujesz.

Canis:
O Księżyc, jak ja dawno cię nie widziałem na forum, a właściwie twoich postów, miło mi ponownie spotkać.

No a teraz na serio.

--- Cytuj ---Co do pieniędzy na ÂŚwiątynie. Wyobraź sobie, że kogoś bardzo cenisz. Albo inaczej. TTaka sytuacja. Masz dziewczynę i chcesz się jej oświadczyć. Do tego potrzebujesz pierścionka. No ale pierścionek kosztuje około 100 złotych. Za te pieniądze możesz sobie kupić trochę jedzenia i jakieś ubrania/buty. I co zrobisz? Kupisz pierścionek czy 10 puszek coca-coli i nowe buty? Nie lepiej zainwetujesz te pieniądze Canisie? Bo chyba z Twojego rozumowania wynika, że na pierścionek się nie zdecydujesz.
--- Koniec cytatu ---

Wyda ci jak i wszystkim może, dziwne, ale gdybym cierpiał na brak środków do życia, brakło by mi na posiłki czy godny strój dla mnie, to oczywiście bym go nie kupił, gdybym znalazł wolne środki na pierścionek bym kupił zapewne, w zależności czy by chciało, bop nie każda przedstawicielka płci pięknej lubi biżuterię. I powiem szczerze, że kobiety chyba nie wszystkie są takie pazerne, że muszą mieć pierścionek z wielkim brylantem jak 20 kilowy kamień (tu porównanie do świątyni opatrzności ...). No przynajmniej otaczające mnie kobietki (znajome), do takich nie należą.

--- Cytuj ---Dom publiczny lub kolejne nikomu nie potrzebne centrum handlowe? ÂŁadna mi przyszłość.
--- Koniec cytatu ---

Jest wiele budynków państwowych do odrestaurowania, wiele pieniędzy trzeba na poprawianie stanu dróg, budową stadionów zajmują się samorządy lokalne jeżeli dobrze pamiętam, ale w końcu też i to czerpie ze skarbu państwa. Wiele budynków, jak zabytkowe szkoły, chociażby moja, budynek zakonu jezuitów z XVII w., właściwie wtedy założyli szkołę, budynek powstał wcześniej używany jako zakon, czy jakoś tam, przydała by się renowacja, wymiana okien kosztuje 3 miliony, a poza tym chęci są aby podłogi zostały odnowione, ściany wewnątrz budynku, jak to mówią, zabytki to studnie bez dna, które restaurować można co chwila.

--- Cytuj ---Zadam ci podobne pytanie - skoro wasze poglądy nt. Kościoła nie mają z nim nic wspólnego to dlaczego zabieracie głos w dyskusji ? I kółko się zamyka. Ja po prostu taki już jestem, moja cierpliwość kończy się jeśli ktoś pieprzy głupoty.
--- Koniec cytatu ---

każdy z nas ma mniej więcej inny pogląd na to czy jest bóg, jaki on jest, co jest po śmierci. Ale każdy z nas uważa ze boga jako takiego, waszego, chrześcijańskiego niema, każdy z nas (mówię tu o przeciwnikach kościoła katolickiego) ma inne powody czemu tak uważa i każdy z nas je wam mówi. Nasze poglądy z kościołem mają wiele wspólnego, ponieważ każdy z nas, no większość jest apostatami albo formalnie katolikami ale niewierzącymi, ale formalnie katolikami. Każdego z nas poglądy do kościoła są, no nie przychylne jak widać, no i może uda się wam to zmienić.

Jeżeli uważasz że "pieprzę głupoty" mów ze jakie, poprawiaj mnie a nie mów że "pieprzę głupoty" coś na co nie masz argumentu jest jak powietrze, ulotne.

--- Cytuj ---Naobiecywali w kampaniach wyborczych więc niech przechodzą do działania.
A o papieża się nie martw, wszystko ma swoją kolej rzeczy a papieże są wybierani w Konklawe nie rządzając od wiernych poparcia na masową skalę.
--- Koniec cytatu ---

hm, czyli to jakich wybieramy sobie przywódców państwa, to cierpimy my za to co wybraliśmy i tu nasza wina, Ludzie podlegli papiestwu cierpią przez to ze wybrała papieża grupka niebiednych obiboków, którzy najczęściej biednie nie mają, tak przynajmniej wnioskuję po biskupie z mojego regionu, do chudych nie należy, a na opuchliznę głodową to to nie wygląda.

--- Cytuj ---Nie chcesz się wyprowadzać? No to będziesz musiał znieść na każdym kroku Kościół. A moim zdaniem jest ich jeszcze stanowczo za mało, Kościóły powinny być budowane tak byś ty i Isentor nie miał czym oddychać i Kozłow by przy codziennym prysznicu nie mógł nucić radzieckiego hymnu
--- Koniec cytatu ---

Spokojnie, proszę bardzo mogą być. Do kościołów nic nie mam, kościół jako budynek pokazuje, przynajmniej w niektórych epokach, stosunek do boga ludności, jest to dobre źródło wiedzy, a ze w moim mieście kościołów to z każdego okresu bo jednym i po dwa, to już inna sprawa.

--- Cytuj ---Tak tylko taka gadanina jest już nota bene od 18 lat. Podziękuj tym rządom gdzie stanowisko prezydenta obejmowali   TW. Bolek (Lejba Kohne)  i TW. Alek (Izaak Stoltzman).   Zawdzięczamy to wyłącznie im.
--- Koniec cytatu ---

O polityce nie tutaj właściwie. Wiesz, nadzieje mieć można na lepszą przyszłość, chociaż znając nas, polaków to zanim my będziemy dorównywać zachodowi to ho ho i jeszcze trochę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej