Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes
Schematy
Gal Anonim:
Zauważyliście już pewnie że Gothic2 bardzo wiele ściąga z pierwszej części. Trzy gildie = trzy obozy, to na początek. Straż miejska odpowiada jakby Staremy obozowi, a najemnicy Lee Nowemu i ich wzajemne stosunki też są podobne. Dalej - zdobywanie poparcia u mistrzów, zostawanie czeladnikiem i obywatelem miasta, to żywcem przypomina przecież przyłączanie się do Starego Obozu. Również "awans" na paladyna przypomina wstąpienie do straży w Starym Obozie - poszliśmy gdzieś daleko (G1 - Stara Kopalnia, G2 - Górnicza Dolina) i wykonaliśmy jakieś ważne zadanie.
Wyłapaliście jeszcze coś ciekawego?
Sir_William:
Niewątpliwie masz rację. Wiele jest takich przykładów, które wiążą się bardzo z poprzednią częścią Gothic'a.
Jedyny przykład jaki przychodzi mi teraz do głowy to etap końcowy - ÂŚwiątynia ÂŚniącego oraz Dwór Irdorath.
Wiele tajemnic i sama plansza wymaga od gracza racjonalnego myślenia.
_Snopek_:
Jako że piszemy o Gothic II bez dodatku to dodam kolejne podobieństwo a mianowicie:
Tak jak i w pierwszej części gry na uboczu znajduję się obóz bandytów który tak naprawdę nie spełnia żadnej ważniejszej roli. Porównuje tu obóz bandytów niedaleko kanionu troli z obozem bandytów Dextera na wzgórzu.
Następnym podobieństwem jest to że nadal palaczami nałogowymi są Najemnicy, a dystrybucją ziela nadal zajmuję się Cipher.
ÂŚlimaczek:
--- Cytat: Gal Anonim ---Zauważyliście już pewnie że Gothic2 bardzo wiele ściąga z pierwszej części. Trzy gildie = trzy obozy, to na początek. Straż miejska odpowiada jakby Staremy obozowi, a najemnicy Lee Nowemu i ich wzajemne stosunki też są podobne. Dalej - zdobywanie poparcia u mistrzów, zostawanie czeladnikiem i obywatelem miasta, to żywcem przypomina przecież przyłączanie się do Starego Obozu.
--- Koniec cytatu ---
Trzy gildie, trzy obozy - no i co w związku z tym? To znaczy że się kompletnie wzorowali na jedynce? A może nie było po prostu więcej rozwiąń, hm?
To wiadome że stary obóz odpowiada straży miejskiej, gdyż stary obóz był przed stworzeniem bariery głównym obozem, którym w sumie władał Król.. I co w tym dziwnego że najemnicy Lee są podobni do ludzi z Nowego Obozu jak są to w połowie ci sami ludzie i ten sam przywódca?
--- Cytuj ---Również "awans" na paladyna przypomina wstąpienie do straży w Starym Obozie - poszliśmy gdzieś daleko (G1 - Stara Kopalnia, G2 - Górnicza Dolina) i wykonaliśmy jakieś ważne zadanie.
--- Koniec cytatu ---
Równie dobrze mogę powiedzieć że idąc do Iraku na wojnę i robiąc takie wielkie zasługi jaki robił Bezimienny, to dostajesz awans na Pułkownika czy kogoś.
Temat bez sensu, mam wypisać że Piranha Bytes wzorowali się na Miltenie z Gothica I, robiąc go po raz drugi w Gothicu 2?
Celeb:
laskos nie porównuj Hagena do Gomeza xD...Jak się włamałem bez kodów na początku gry do Gomeza i zapytałem o członkostwo to ten mnie pobił i dobił mieczem XD.Podobieństwem nazwać możemy napewno stwory bo niewiele zmieniono do GII...W czasie fabuły w GI musisz pokonać 5 shamanów i ÂŚniącego ,a w GII 5 smoków i ich szefa smoka-ożywieńca [ktoś ma coś takiego w sygnie :D].
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej