Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Metallica

(1/3) > >>

Crisis:
Chciałbym porozmawiać z wami o zespole muzycznym jakim jest Metallica. O samym zespole może trochę:
Zespół został założony przez Lars'a Ulrich'a - perkusistę tego zespołu i James'a Hetfield'a wokalistę. Metallica gra już od 1981 roku. Grają przede wszystkim Heavy Metal, ale potrafią też zagrać Trash Metal, Speed Metal lub mój ulubiony rodzaj muzyki - Hard Rock.  Nagrali już w sumie 11 albumów i ten Amerykański zespół jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Zagrali między innymi jedną z najwybitniejszych piosenek naszych czasów - Nothing Else Matters. Słowa piosenek tworzy przede wszystkim James Hetfield.  Obecny squad zespołu to:
- James Hetfield - Wokalista
- Lars Ulrich - Perkusista
- Kirk Lee Hammett - Gitarzysta Prowadzący
- Robert Trujillo - Basista

Tyle o zespole, teraz może co o nim sądzę. Jest to mój ulubiony zespół muzyczny. Grają wspaniałą muzykę i bardzo chętnie ich słucham (właśnie to robiłem w czasie pisania tego posta :P ). Moim ulubionym albumem Metalliki to Black Album zwany również po prostu Metallica. Moją ulubioną piosenką Metalliki jest Nothing Else Matters. Genialny śpiew, super gitara i reszta tworzą wprost fantastyczny klimat wśród utworów Metalliki. Lubię Metallikę już od dłuższego czasu, mam nadzieję, że ktoś oprócz mnie również bardzo lubi ten zespół. Ja pamiętam jeszcze Metallikę jak grał u nich Jason Newsted, a między nim a Robertem Trujillo basistą był jeszcze  Bob Rock i to on gra na basie w znanej piosence Metalliki "St. Anger".

Zapraszam do pisania na temat zespołu Metallica, jaką piosenkę lubicie najbardziej. Piszcie koniecznie  

Pozdrawiam.

Metztli:
Jak myśle o tym zespole to aż mi się łezka w oku kręci... Słuchał ich mój brat, więc już od urodzenia miałam styczność z tym zespołem. Gdy słyszę ``Nothing else matters`` to wspomnienia napływają mi do głowy... Wspólne wakacje, zabawy, wieczorne rozmowy... Coś co niestety już utraciłam, pozostały wspomnienia, stare płyty i kasety... To mój ulubiny zespół, przez nich zaczęłam słuchać metalu. Muzyka Metallicy to klasyka, oni niczym Kurt Cobain będą żyć wiecznie... Znam ludzi którzy twierdzą że nieznoszą metalu, ale jak im puściłam Nothing else matters... to wymiękli i twierdzili że to świetny zespół  
Moja ulubiona płyta to St. Anger, a ulubione utwory to Nothing else matters(klasyk) i Some kind of monster

Halina Kiepska:
Jeśli mam być szczery do bólu, to nigdy nie przepadałem za tym zespołem. Wręcz przeciwnie - zupełnie nie mój klimat, gust, etc. Oczywiście proszę się nie przejmować moją wypowiedzią, gdyż będzie ona niezwykle subiektywna.
Przede wszystkim nie lubię zespołów, które wytwarzają wokół siebie otoczkę WIELKIEGO. Niektórym może to nie przeszkadzać, ale ja zawsze czepiam się szczegółów. Metallica to po prostu kapela, do której "trzeba" mieć szacunek, jeśli chce się być uważanym za fana rock'a. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie fakt, że każdy argument budujący ich sławę ogranicza się do jednego utworu.    I tutaj tkwi ten minus.
Poza tym osobiście uważam, że zespół ten gra na jedno kopyto. Mówiąc prostszym językiem - przynudza. Porównując go chociażby do takiej kapeli, jak Iron Maiden, otrzymujemy kompletne zmiażdzenie przeciwnika. Bywa.

--- Cytuj ---Znam ludzi którzy twierdzą że nieznoszą metalu, ale jak im puściłam Nothing else matters... to wymiękli i twierdzili że to świetny zespół
--- Koniec cytatu ---

W/w utwór nie jest piosenką metalową, więc nie mam pojęcia, co chciałaś osiągnąć tym przykładem?

--- Cytuj ---oni niczym Kurt Cobain będą żyć wiecznie
--- Koniec cytatu ---

Cóż, jakbym bym był na miejscu Kurta, to obraziłbym się za to porównanie. Nirvana to prawdziwa legenda muzyki, a Cobain... Cobain to mentor, jakich niewielu na tym świecie.

Kristo:
Och, tak ;] Metallica. Zespół, z którym zaczynałem przygodę z muzyką Rockową i Metalową. Jeden z pierwszych zespołów, który zapadł mi w pamięć na dłuższy czas, niestety płyta St.Angry nie przypadła mi do gustu i od tego momentu przestałem się interesować tym zespołem. Mam ich stare kawałki gdzieś pochowane a moją ulubionym kawałekiem jest  "Whiskey In The Jar"-dużo wspomnień, imprez i niezapomnianych dziewczyn. :) Ach gdzie się to teraz podziało? A dla fanów zespołu Metallica proponuje zapoznać się z zespołem Danzig. Ma swój klimacik, którego już brakuje nowej Metallice( wg. mnie :P )

zaj:

--- Cytuj ---Metallica to po prostu kapela, do której "trzeba" mieć szacunek, jeśli chce się być uważanym za fana rock'a.
--- Koniec cytatu ---

Ostatnio coraz częściej spotykam się z opinią, że "Metallica to stare dziadki". Wypowiadają się tak również osoby, które słuchają cięższej muzyki.

Dla mnie Metallica jest wielka. Gdy słucham ich muzyki odprężam się. Jest to klasyk, o którym niestety nowe pokolenia(w tym moje) zapominają, lub mówią, że ta muzyka jest po prostu nudna. Szkoda...
 Bardzo lubię wspomniane wcześniej " Nothing Else Matters" jak i "One" To Live Is To Die", " Unforgiven I,II" i wiele wiele innych... Strasznie ubolewam, że ostatnio zepsuły mi się głośniki od komputera i pozostały mi jedynie słuchawki. Jednak teraz w tym momencie też słucham "ONE" .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej